A tinnyei gödör története

a Petőfi Sándor utcai aszfalt beomlás rövid összefoglalója

A Petőfi Sándor utcában – a máig ismeretlen eredetű gödör betemetését követően – néhány hete visszaállt a közlekedés megszokott rendje. Ez az átmeneti intézkedés a közeledő tél miatt szükségszerű volt, de azért reméljük, hogy tavasszal, ha az idő engedi, gondosabb figyelmet kap majd ez az ideiglenesen a beton alá temetett probléma.

Ránk vár még ugyanis tavasszal a végleges helyreállítás, ami szintén teljes útzárat fog jelenteni. Még ha a tervek és a reményeink szerint is sokkal rövidebb ideig, mint azt az utóbbi időben tapasztalhattuk.

Az alábbiakban áttekintjük, mi is történt a legutóbbi lapszámunk megjelenése óta.

2016. november 8-án a helyszínen járt az esztergomi Régió TV, aki tudósított a kialakult helyzetről.

A televízió kérdésére az interjú során Krix Lajos vázolta a kialakult helyzetet és a tinnyei önkormányzat álláspontját.


A szakadék szélén... (fotó: Ladányi Péter)

Az illetékes társaságok vezető beosztású képviselői, Balogh Zoltán (DMRV zrt.) és Magyari László (Magyar Közút Nonprofit zrt.), a helyszíni szemle során tárgyaltak a probléma lehetséges megoldásáról. Végül megszületett a megegyezés, amely tekintettel a közelgő téli időszakra egyelőre csak átmeneti. A végleges burkolatot tavasszal kapja meg az útszakasz.

Kérdésünkre a DMRV zrt., szintén a helyszínen tartózkodó egyik munkatársa elmondta, hogy az általuk elvégeztetett talajfúrások során megállapítást nyert, hogy az útszakasz alatt csak 6.5 m mélységben kezdődik a terhelhető altalaj. Elmondta, hogy véleménye szerint további talajvizsgálatokra lenne még szükség, mert a korábban elvégzett 3 fúrás nem elegendő az alapos munkához, de annak már – mivel ez az ő szolgáltatási terjedelmükbe nem tartozik bele – nem ők kívánják állni a felmerülő költségeit. A jog és a hivatalos szereposztás szerint lehet, hogy igaza van, és csak remélhetjük, hogy ez a végleges helyreállítás előtt megtörténik.

Tíz nappal később, 2016. november 18-án, a kivitelező cég végre megkezdte a munkát. A cég ügyvezetőjétől, Bodó Lajostól megtudtuk, hogy a mostani megoldás valóban csak átmeneti. A legfontosabb, hogy a Petőfi Sándor utcán a forgalom újra megindulhasson, ezért – a közeledő tél miatt – egyelőre beton burkolatot kapott az út. Tavasszal végzik majd el a végső munkálatokat, az út a végleges aszfalt burkolat is csak akkor kerül rá. A szakember azt is elmondta, hogy min. 1 hét technológiai időt várni kell, amíg az út újra járható lesz, addig a betonnak kötnie kell.


Már majdnem készen van... (fotó: Ladányi Péter)

Ez végül mérnöki pontossággal így is lett. 2016. november 25-én 10:00 órakor a Magyar Közút Nonprofit zrt. által az útzár – 30 km/h sebességkorlátozással és a 7,5t feletti járművek behajtási tilalmával – hivatalosan is feloldásra került, a menetrend szerinti buszjáratok is a szokásos útvonalon közlekednek.

Kár, hogy a munkálatok helyszínén ott maradt építési munka maradványait és a szemetet nem sikerült teljesen eltakarítani. Még ugyanezen a napon telefonon kérdeztük erről a Magyar Közút munkatársát, aki biztosított minket arról, hogy az ott hagyott maradványok eltakarítása is meg fog történni. A kérdés csak az, hogy mikor, mert azok már két hete érintetlenül, ugyanott vannak.


Végre feloldották az útzárat (fotó: Ladányi Péter)

Köztudott, hogy a Petőfi Sándor utcai útzár idején a Honfoglalás utcának kellett elviselnie az únyi átmenő forgalmat. A tinnyei gödör miatt így a Honfoglalás utca útburkolatán is jelentős károk keletkeztek. Pár nappal ezelőtt jártunk ott, és már ezen az úton is található egy lyuk (amelyet diszkréten egy táblával jeleztek), és 5-10 méterenként található egy újabb gödör, egy újabb süllyedés.

Az önkormányzat a Honfoglalás utca rendbehozatalára már be is adta a vis maior pályázatot, a Belügyminisztérium és a Katasztrófavédelem munkatársai napokon belül személyesen fognak ez ügyben szemlét tartani.


A Honfoglalás utcán nem segített a tinnyei gödör (fotó: Ladányi Péter)

Tehát a tinnyei gödör ügye még mindig nem fejeződött be véglegesen.

A Magyar Közút tájékoztatása alapján a végleges helyreállítás legkésőbb 2017. május 15-éig befejeződik. Bízzuk benne, hogy ez valóban így is lesz, és tavasszal véglegesen nyugvópontra juthat az ügy. Ezt kissé beárnyékolja az a tény, hogy a szakembereknek a beomlást kiváltó okokat sajnos nem sikerült megállapítaniuk.