Disznóvágás, muzsika, táncház

január 21-én Tinnyén

Az egy évvel ezelőtti esemény sikerére való tekintettel idén is lesz Tinnyén disznóvágás. Az esemény január 21-én, a szokásoknak megfelelően kora reggel (7 órakor) kezdődik pálinkázással, ezután a disznót egy gyakorlott böllér bontja és dolgozza fel.


A disznóvágás nagyon régi szokás, mindig is közösségi esemény volt. A „disznó” honfoglalás előtti ótörök eredetű szó, amely már a tihanyi apátság 1055-ben született alapítólevelében is megjelenik.

Ugyanakkor a néphiedelem szerint számos szabályt be kell tartani disznóvágáskor. A teljesség igénye nélkül, például újholdkor tilos disznót ölni, mert a hiedelem szerint férges lesz a húsa, és kedden, pénteken és vasárnap sem szabad disznót vágni, mert állítólag megromlana a hús. Ezek szerint szerencsénk van, a tinnyei esemény szombatra esik, az időpont a néphiedelem szerint is helyesen lett kiválasztva.

Lesz hurka, kolbász, töltött káposzta, finom disznótoros húsleves, és íncsiklandó sültek és pecsenyék. A csodálatos ehető finomságokat a nyugdíjas klub tagjai készítik majd el, délután 3 órától várják a kóstolni vágyó érdeklődőket.


Jó étvágyat!

S hogy a kicsik se unatkozzanak, 9-12 óráig a szervezők gyerekprogramokkal várják a kisgyerekes családokat. Mesevetítés, kézműves foglalkozás és sok-sok játék várja a kisebbeket.

Mindezt egész nap csodálatos muzsika kíséri. Nappal a Dűvő zenekar prímásának fia, Hrúz Márton és bandája fogja biztosítani a fülbemászó zenét. Este pedig az Üsztürü és a Heveder zenekarok közös, nemrég megjelent CsávásIram című albumának magyarországi, táncházzal egybekötött bemutató koncertje vár minden érdeklődőt közelről s távolról egyaránt. Ha a lelkesedés kitart, akár másnap reggelig szólni fog a muzsika!


A CsávásIram c. album borítója

Az egész napos rendezvényhez az önkormányzat biztosítja a tinnyei művelődési házat és környékét, a részvétel ingyenes. A napközben elkészült finomságokból délutántól lehet majd kóstolót vásárolni, de a nem túl nagy adagok ára sem tör majd az egekbe, hogy minél többféle csemegét megkóstolhassunk.

Jó étvágyat, jó szórakozást mindannyiunknak!

 

Időpont: 2017. január 21. reggel 7-től akár másnap reggel 8-ig

Kóstoló: 2017. január 21. délután 3 órától

Helyszín: a tinnyei Kossuth Lajos Művelődési Ház és környéke

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/251705545250506/


A CsávásIram koncert és táncház plakátja (fotó: Rézraktár Hard Folk Cafe)