Megy a matekozás a tinnyei régióban: M1, M10, M100…

civil lakossági fórum volt a régió közúti fejlesztéseiről Tinnyén

Teljesen megtelt a tinnyei Kossuth Lajos Művelődési Ház 2019. február 7-én a 19 órakor kezdődő rendezvényen. A lakossági fórum az épülő M100-as autópálya és a Tinnyét és Piliscsabát közvetlenül is érintő, jelenleg a tervekben szereplő „Tinnye-Piliscsaba elkerülő” elnevezésű út várható hatásairól szólt. Az eseményt nem a NIF vagy valamelyik érintett önkormányzat, hanem egy civil kezdeményezés, a Tinnyei Régió Munkacsoport szervezte meg, amelyre a lakosokon kívül szakértőket, valamint Tinnye és a szomszédos települések polgármestereit is meghívták.

A tinnyei művelődési házban már este hét óra előtt gyülekezni kezdtek az emberek. Néhány perccel később hirtelen olyan sokan érkeztek, hogy gyorsan keríteni kellett még néhány padot, hogy az új érkezők le tudjanak ülni, de sajnos még így is voltak páran, akiknek csak állóhely jutott.

A programot Sólyom Gábor, a munkacsoport egyik munkatársa nyitotta meg. Ismertette a fórum tervezett programját, utána röviden szólt a munkacsoportról.

Hangsúlyozta, hogy a környékbeli magánszemélyekből álló társaság legfontosabb célkitűzése a jelenleg is már elviselhetetlen tinnyei forgalom jelentős mértékű csökkentése. Üdvözölte a megjelent polgármestereket, megköszönve, hogy elfogadták a munkacsoport meghívását. Kérte a jelenlévőket, hogy majd nyugodtan kérdezzenek és mondják el észrevételeiket. Mindenki szót kap, aki akar, és a jelenlévő polgármesterek, szakértők, ill. a lakosok közösen megpróbálnak rá válaszolni.


Sólyom Gábor, a Tinnyei Régió Munkacsoport egyik tagja (fotó: Ladányi Péter)

Elsőként György Attila, tinnyei lakos előadását tekinthették meg a jelenlévők, ő szintén tagja a munkacsoportnak.

"Utakról lesz szó. Az utak tervezéséről. És azon gondolkodunk, hogy hogyan lehetne a legjobban megtervezni ezeket az utakat. Néhány dolog kell ehhez. Az egyik dolog, hogy nyitottan gondolkodjunk." – kezdte előadását György Attila. Rámutatott, hogy ne csak a saját településünk sorsával legyünk fogékonyak, a többi település iránt is érzékenyeknek kell lennünk.


György Attila, a Tinnyei Régió Munkacsoport egyik tagja (fotó: Ladányi Péter)

Szerinte fontos, hogy minden településnek legyen egy jövőképe, melynek kialakításához többször is végeztek felméréseket. Ezek eredményeként kiderült, tehát az itt lakók többsége azt szeretné, ha Tinnye hosszabb távon is megőrizné a kicsi, falusias jellegét. György Attila rámutatott, hogy a faluban minden beavatkozás, fejlesztés ezt a célt kell, hogy kövesse, mert az átgondolatlan belterületbe vonásoknál kialakulhatnak problémák. Felhívta a figyelmet a lakosság összefogásának, együtt gondolkodásának és odafigyelésének fontosságára. Példákkal illusztrálva mutatta be, hogy a tervezők milyen szempontok alapján dolgoznak és milyen problémák előzhetők meg, ha a lakosok odafigyelnek arra, mi történik környezetükben. Elmesélte, hogy egy korábbi terv kapcsán fel kellett hívnia a tervező figyelmét arra, hogy a tervezett út nyomvonala egy létező utcán halad át, ahol lakóházak vannak.


Amikor a tervezett út nyomvonala keresztez egy létező utcát, ami nincs a tervező térképén…

György Attila elmesélt egy történetet a korábbi R11 nyugati és keleti nyomvonal vitája kapcsán, majd beszélt a települések közötti összefogás fontosságáról és arról, hogy több település közös aláírásgyűjtést szervezett az M10-es út mielőbbi megépítése érdekében.

Ezt követően bemutatták az interneten azóta már mindenhol fellelhető videót, amelynek ezen a rendezvényen volt a premierje. Az animációs kisfilmet Czuczor Szabolcs készítette el, a narrátor Petridisz Hrisztosz volt, de a film előkészítésében és a szöveg végső formálásában a munkacsoport tagjai közösen vettek részt. Mi sem mutatja jobban a kisfilm népszerűségét, mint az, hogy a youtube-os és facebookos megtekintések néhány hét alatt meghaladták az 54 ezres nézettséget.

Az animációs kisfilmet az alábbi linkre kattintva Önök is megtekinthetik.

Dr. Verrasztó Zoltán, környezetvédelmi igazságügyi szakértő és hidrogeológus, meghívott szakértő rövid bemutatkozása után Nyerges Béla kért szót, aki szintén a Tinnyei Régió Munkacsoport egyik munkatársa.

Elmondta, hogy nem csak az új lakóparkokból, hanem Piliscsabáról és Tinnye más részeiből is vannak tagjaik, a tervezett Piliscsaba-Tinnye elkerülő úttól távol eső részeken is. Kérte, hogy mindenki fogadja el, hogy a munkacsoport jót akar Tinnyének és a tinnyei embereknek, tehát ők jószándékkal vannak mindenki felé, senki ne tekintse őket ellenségnek.


Nyerges Béla, a Tinnyei Régió Munkacsoport egyik tagja (fotó: Ladányi Péter)

Nyerges Béla hangsúlyozta, hogy az M100 az észak–déli forgalom egy részét fogja elvinni, de a kelet–nyugati forgalmat nem, utalva a levetített videóra. „Minden településen van átmenő forgalom, […] ez Tinnyén is így fog maradni. De nem mindegy, hogy a mostani 100%-on […] vagy 10 év múlva 170%-on, vagy a mostaninak a 60%-án, tehát forgalom fog maradni.” – tette hozzá. Szerinte a településen belüli korlátozó intézkedések, lámpák, gyalogos átkelőhelyek, táblák sokaknál eredményezhetik, hogy ne a falun keresztül áthaladva tervezzék meg útjukat. Javasolta, hogy legyen majd a közeljövőben egy olyan fórum, ahol a lakók összeírnák a saját utcájuk, körzetük problémáját, és a munkacsoport azok megoldásában is megpróbál majd segíteni.

Nyerges Béla leszögezte, hogy Piliscsaba érdekeit értik, és együtt dolgoznak azon, hogy mindenki számára jó megoldás születhessen, de jelenleg úgy látja, hogy a teljes térség érdeke az M10-es út.

A fórumra Tinnye, Piliscsaba, Pilisjászfalu és Perbál polgármestere is eljött.


Krix Lajos, Tinnye polgármestere
(fotó: Ladányi Péter)


Farkas András, Piliscsaba polgármestere
(fotó: Ladányi Péter)


Bányai József, Pilisjászfalu polgármestere
(fotó: Ladányi Péter)


Varga László, Perbál polgármestere
(fotó: Ladányi Péter)

A polgármesterek közül először Krix Lajos, Tinnye polgármestere kért szót.

A faluvezető meglepődésének adott hangot, hogy ilyen sokan megjelentek a témával kapcsolatos fórumra, pedig egy évvel ezelőtt a NIF-es hasonló eseményen (Lakossági tájékoztató az M1-Esztergom tervezett gyorsúttal kapcsolatban, 2018. április 16-án [a szerk.]) mindössze 18-an jelentek meg.


Krix Lajos, Tinnye polgármestere (fotó: Ladányi Péter)

A polgármester véleménye szerint ez a facebook ereje, és az önkormányzatnál is fogják a jövőben használni ezeket a kommunikációs csatornákat. Ugyanakkor óva intett attól, hogy a facebookon bárki meggondolatlan módon nyilvánuljon meg. Szerinte mindenki tartsa egymást tiszteletben és aki az élén áll valaminek, mutasson példát. „Ne vádoljunk senkit úgy, hogy nincsenek bizonyítékaink. […] Akkor tudok együttműködni, és akkor tud a képviselő-testület együttműködni, hogy ha egymással szemben állunk és egymásnak a szemébe mondjuk, vagy elmondjuk, hogy mi a véleményünk. Nem pedig facebook bejegyzésen azt mondani – és ezt kénytelen vagyok elmondani –, hogy a polgármesternek a biznisze. Szeretném Önök előtt kijelenteni: nekem semmilyen bizniszem nincs, maximálisan együttműködök a civil csoporttal, amíg Tinnye érdekét szolgálja.” – reagált a facebookon írt korábbi hozzászólásokra.

A polgármester beszélt a gyorsút korábbi terveiről. Szinte évente jött egy új terv és még a legutóbbiról is azt gondolta, hogy ez is csak egy újabb terv, amit egyszer csak majd keresztül lesz húzva és semmi nem lesz belőle. Őt is váratlanul érte az a hírözön, ami tavaly november–december körül kezdődött az új M100-as névvel és az úttal kapcsolatban.

Kérte, hogy az általa 2019. február 13-án 18:00 órára megszervezett tájékoztatóra hasonló számban jelenjenek meg az emberek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a konkrétumokat a NIF-fel és a tervezőkkel kell egyeztetni, mert ő pl. más forgalmi adatokra emlékszik, több egység járműre naponta, mint amit a videó tartalmaz. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy 2,5 évvel ezelőtt a térség polgármestereivel együtt egy közös petíciót küldtek az illetékes államtitkárnak az M10 megépítéséért, hozzátéve, hogy a következő napon pedig polgármesteri találkozóra fog sor kerülni a témában (a pilisi régió polgármesterei február 14-én Pilisszentivánon egyeztettek [a szerk.]).

"Nem tudok szakmai érveket felsorakoztatni és véleményt, hogy most mi lesz a jobb. Azért vagyunk itt, azért vagyunk mi faluvezető, képviselő-testület, civil fórum, hogy közösen valóban kiokoskodjuk. Egy dologgal egy picikét […] nem értek egyelőre egyet. Azt, hogy az únyi csomópontot Tinnye és Úny között mondjuk meg kellene szüntetni. Talán…most…így látom. Hiszen Tinnyét nagyon-nagyon elszigetelné, hogy ha nekünk nincs egy azonnali rámeneteli lehetőségünk az M100-asra." – mondta a polgármester.

Sólyom Gábor reagált a tinnyei polgármester megjegyzésére a videóban szereplő forgalmi adatokkal kapcsolatban. „Mi csak az internetről tudjuk leszedni a számokat, […] vannak olyan számok, amelyek 2016-osak". Elmondta, hogy ha a polgármesternek vagy a képviselő-testületnek pontosabb adatok állnak rendelkezésére, akkor – ha azokat megkapják – azokkal is fognak tudni dolgozni.

Ugyanakkor egyetértett a polgármesterrel, hogy a facebook-nak nagyon nagy ereje van. Elismerte, ő maga is válaszolt olyan provokatív stílusú posztokra, amelyekre nem kellett volna, ezeket megbánta, ő maga is oda fog figyelni erre a jövőben. Kérte, figyeljen oda mindenki, hogy mit és milyen stílusban oszt meg a facebook-on. "Mi inkább igyunk egy jó kávét addig, és ne idegeskedjünk!" – tette hozzá.


Farkas András, Piliscsaba polgármestere (fotó: Ladányi Péter)

Farkas András, építész, Piliscsaba polgármestere hozzászólásában dicsérte a videót, amely nagyon jól összefoglalta a jelenlegi helyzetet.

A kisfilm kiegészítéseként a városvezető hozzátette, hogy az M100-as autópálya a V4-ek közötti egyre erősödő együttműködést is segíteni fogja. Esztergomnál épülni fog egy újabb Duna híd, és egy nagyobb ipari területet fognak kialakítani a Suzuki környékén.

Ugyanakkor az M100-as egy újabb, nagyobb gyűrűt is jelent Budapest körül, az M0-áson kívül. Szerinte Piliscsabának is munkahely teremtő szerepet kell betölteni, de a lakók nem szeretnének gyárkéményeket látni. A település jövőképe az, hogy Piliscsabának zöld településnek kell lennie. A kampuszok révén például kutatás-fejlesztési tevékenységeknek lehet helyet adni, amelyek újabb munkahelyeket teremthetnek. Az elkerülő utat a piliscsabai polgármester egy átmeneti megoldásnak gondolja.

Az M10 magas költségeivel kapcsolatban Piliscsaba polgármestere elmondta, hogy szerinte nem szükséges azt 2x2 sávban megépíteni és nem kell annyira szétverni a természetet, mert 2x1 sáv már eleve megvan a régi 10-es úton. Elegendő lenne az M10-et 2x1 sávban megépíteni, és aki sietni akar, akinek Esztergomban van dolga, gyakorlatilag ugyanabból a költségből, amibe ez az elkerülő út kerülne, az M10-es út is megépíthető.

„A szívem megszakad egyébként azért, hogy az M10-est meg kell építeni, mert rengeteget kirándulok arra és azt gondolom, hogy ketté vágja a Pilist, ez egy fájdalmas dolog, de ez a térség érdeke. Nagyon sokan költöztünk ide, nagyon nagy a forgalom, és akkor inkább akkor mentsük meg a települések közvetlen környezetét, és épüljön meg ez az M10-es út, és így szabadítsuk fel a mi településeinket. […] Támogatom ezt az irányt.” – fejezte be mondandóját Farkas András.

Piliscsaba polgármestere később is szót kért, és a forgalomlassítás lehetőségeiről, a piliscsabai Templom tér átalakításáról beszélt.

(Farkas András a lakossági kerekasztal beszélgetésről a facebook oldalán írt [a szerk.])


Bányai József, Pilisjászfalu polgármestere (fotó: Ladányi Péter)

Bányai József, Pilisjászfalu polgármestere hozzászólásában elmondta, hogy ő 2008. óta polgármester, és azóta ez már legalább az 5. terv, amit ebben a témában látott, és abban reménykedik, hogy ebből valami egyszer majd meg is fog valósulni. Gratulált a videó készítőjének, véleménye szerint nagyon jól összefoglalta a problémákat.

A polgármester szerint ami itt elhangzott, az egyértelműen lehet egy érdek, de a jelenlegi tervekről egyelőre nem nyilatkozott, azzal megvárja az esztergomi NIF tájékoztatót. Emlékeztetett rá, hogy a 2 és fél évvel ezelőtti közös polgármesteri petíciót ő nem írta alá, mert abban az M10 szakaszos megépítése is szerepelt, amely a Piliscsabán a 10-es útra hozná a forgalmat, amely miatt a települések egyszerűen meghalnának: „Ez, én azt gondolom, hogy nem lehet semmiképpen sem érdek".

Pilisjászfalu polgármestere örömét fejezte ki a fórum létrejöttével kapcsolatban, majd azzal zárta gondolatait, hogy jó munkát kívánt mindenkinek.

Nyerges Béla megköszönte az addig felszólaló három polgármester támogató véleményét, "Erre én nem számítottam, akkor már nyertünk, M10!" – tette hozzá.

A videóban szereplő forgalmi adatokra utalva megjegyezte, hogy a tervekben szereplő számokkal dolgoztak. Felhívta a figyelmét a jelenlévőknek arra, hogy a Constreal térképein egyébként nincs ház ott, ahol a Garancstető van, de még az ő utcáik sem szerepelnek rajta. Utalva a piliscsabai polgármester hozzászólására kifejtette, hogy útépítésben nem értelmezhető az átmeneti megoldás.

Nehezményezte, hogy az M100-as útra túl sok csomópontot terveztek. Szerinte ez azon túl, hogy drága, felesleges is. Összehasonlítva más utakkal, csomópontokkal és településekkel, véleménye szerint az M100-as mindössze két csomóponttal ki tudná szolgálni a régió lakosait.


Varga László, Perbál polgármestere (fotó: Ladányi Péter)

Időközben Varga László, Perbál polgármestere is megérkezett, és késése miatt rövid hozzászólását szabadkozással kezdte, miszerint a budapesti közlekedés miatt nem tudott időben ideérni, ez persze kisebb derültséget okozott a jelenlévők között.

 


dr. Verrasztó Zoltán, környezetvédelmi igazságügyi szakértő és hidrogeológus
(fotó: Ladányi Péter)

Ezt követően Dr. Verrasztó Zoltán kapott szót. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közlekedés koncepciózus fejlesztését rendszerben kellene vizsgálni.

„A terület, az érintett táj, az érintett tájak és tájalkotó tényezők teljes összefüggés rendszerében kellene megvizsgálni. […] A környezeti hatástanulmány amit javaslom, hogy az érdekeltek vizsgáljanak vagy szakértők bevonásával vizsgáltassanak meg, vizsgáltassanak felül.” – mondta Dr. Verrasztó Zoltán. Szerinte a kormányhivatal sem mindenható, ezért nem tőlük kellene várni a konfliktusok feloldását, ezek a szakmai viták szakértői feladatkörbe tevődnek át, akár a bíróságokig terjedően.


dr. Verrasztó Zoltán, környezetvédelmi igazságügyi szakértő és hidrogeológus
(fotó: Ladányi Péter)


Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa
(fotó: Ladányi Péter)

Ezután Sólyom Gábor kérte a jelenlévőket, hogy mondják el hozzászólásaikat, tegyék fel kérdéseiket. Többen szót kértek, köztük Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa, a szervezők által meghívott szakértő is.

Dr. Weiperth András hangsúlyozta, hogy a forgalmas utak mentén lévő területek élhetetlenné válnak, tehát törekedni kell arra, hogy a szükséges utakat minél távolabb építsék meg a lakóházaktól.


Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia
Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa (fotó: Ladányi Péter)

Elmondta, hogy az alagút fúrásoknak, azon túl, hogy rendkívül költségesek, kockázatuk is van. Nem Németországban vagy Dániában élünk, ahol gránitban különösebb kockázat nélkül lehet alagutakat fúrni, mert a gránit adja az egész alagút tartószerkezetét, hanem Magyarországon, ahol a geodéziai viszonyok miatt alagútfúrásba nem nagyon mernek belevágni. Hozzászólásában utalt egy közlekedésmérnökkel készült korábbi rádióinterjúra (a riport az MR1 Kossuth rádió 2019. 01. 28-án 16 órakor kezdődő Krónika c. hírműsorában volt hallható, 16:13:40-től kezdődően [a szerk.]), amelyben az M0 és M10 kérdéskör volt a téma, érintve a problémás alagutakat: „Azt mondta, hogy mind a mai napig nem tudjuk, hogy ha bemegy egy fúrópajzs a Budai TK bármelyik sziklájába, akkor mit talál. Elesett német katonától kezdve a magyar honvédig…Nem tudjuk mi van bent”.

A szakember elmondta, hogy a NIF a dolgát végzi, amikor a rendelkezésre álló közúthálózatot figyelembe véve a kapott feladatot meg akarja oldani. Viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy az agglomerációba kiköltözött lakók a szálló por M100 miatt megnövekedett koncentrációját kell majd elszenvedjék.

Dr. Verrasztó Zoltán kiegészítette az elhanzottakat. Egy korábbi ipari balesetről számolt be, amelynek során Dorogtól Csepelig a lakossági bejelentésekből pontosan nyomon követhető volt, hogy a kiáramlott gáz hogyan terjedt a levegőben. Az alagutakkal kapcsolatban figyelmeztetett, hogy a karsztvíz készletre oda kell figyelni.

A hátralévő egy órában végig aktív volt a közönség, sokan hozzászóltak a témához. Volt olyan érintett, aki a Kossuth Lajos utca forgalmának kérdését vetette fel, volt aki a Garancsi út forgalomnövekedését említette, és akadt, aki a jelenleg tervezett megoldással szemben egy Tinnyét délről elkerülő megoldást vetett fel. A fórum elejétől a végéig kulturált, nyugodt és békés hangulatban telt, a hozzászólók türelmesen hallgatták meg egymás hozzászólásait és segítettek egymásnak a felmerült kérdések tisztázásában.

(a fórumon készült képeinket megnézheti, ha ide kattint)