Page header

PaTHÁLIA miniszínpad

színi társulat Tinnyén

17/10/2016, Ladányi Péter

Tags: Kultúra Bemutatjuk...

Tinnye csöppnyi falu, jelenleg mégis két sikerekkel büszkélkedő színi társulatnak is otthont ad. Egyikük a 2014-ben alakult Tinnyei Amatőr Társulat (T.a.T), ahol mindenkiből árad a lelkesedés, már túl vannak egy sor sikeres előadáson.

A másik társulat 9 éve működik Tinnyén, változó személyi összeállításban, hasonlóan töretlen lelkesedéssel. Ez év elején a Pajtaszínházi Szemlén1 kiváló előadással szerepeltek, még Vidnyánszky Attila, a Magyar Nemzeti Színház főigazgatója is méltatta produkciójukat.

„Három remek kabaréjelenetet láthattunk, egészen kiváló színészi alakításokkal, teljesítménnyel.
Nagy öröm volt számomra, hogy megőrizték a magyar nyelv dallamosságát.
[...]
Azt gondolom, hogy rendkívül energikusan, aprólékosan léteztek a színpadon. Már-már az volt az érzésem, hogy Önök profi, iskolát végzett színészek!”


(Vidnyánszky Attila, 2016. 01. 24.)”

A PaTHÁLIA miniszínpadról és a társulatról Bátori Angélával beszélgettünk.

Hogyan született meg a PaTHÁLIA?

(photo: Ladányi Péter)

Amikor tizenegy-néhány évvel ezelőtt ide kerültünk Tinnyére, akkor volt itt gyermek színjátszó kör, és én érdeklődtem, hogy van-e ilyen felnőtteknek. Mondták, hogy nincs. Gondoltam akkor, hogy annyi, ez kifújt.

Egyszer csak az iwiw-en – akkor még volt – bejelölt engem egy színésznő ismerősnek. Fogalmam sem volt, hogy ki az a Gajdó Delinke, meg voltam győződve róla, hogy véletlenül történt. Később kiderült, hogy az én középső fiam és az ő nagy fia ugyanabba a csoportba jár az óvodában. Itt jött egy isteni szikra, hogy ez egy színésznő, és itt lakik, GYES-en van a kisebbik fiával, akkor legyen már nekünk valamink. De nem ment bele.

Aztán addig-addig nem hagytam békén, hogy azt mondta, ha összeszedek pár embert, akivel el lehet indulni, akkor legyen. Na, én akkor összeszedtem hat vagy nyolc embert, és elindultunk 9 évvel ezelőtt. Akkor is kabaréval. Ennyi röviden a történet, így kezdődött.

Ezek szerint a kabaré, mint műfaj mindig is közel állt hozzátok?

Többnyire kabaréjeleneteket adunk elő, de korábban klasszikusokat is játszottuk. Két Csehov darabunk is volt, a Leánykérés és a Sirály. Sajnos egyiket sem játsszuk már, mert nincsenek már velünk, akikkel játszottuk. Igen, általában kabaré, mert úgy néz ki, hogy ez megy nekünk, és szeretik is. Az emberek nevetni szeretnek, ez mindig így volt, a kabaré mindig ment.

(photo: Ladányi Péter)

Honnan jön ez a szín-játszási vágy?

Nem tudom. Már nagyon régóta, gyerekkorom óta szerettem volna csinálni. Soha nem tanultam. Igazából, amikor otthon maradtam a gyerekekkel, akkor jött az erős késztetés, hogy szeretnék valami ilyesmivel foglalkozni.

Jelenleg kik az aktív tagok?

Jelenleg 7 aktív tagunk van, 4 lány és 3 fiú. Gajdó Delinke rendez és játszik is, lényegében ő vezeti a társulatot, közülünk egyedül ő képzett színésznő. Leelőssy Éva, Gátfalvi Tamás, Paksai Tamás, Torma Albert és én játszunk, valamint Janovszky Katalin az öltöztetőnk és a súgónk.

Hol, milyen előadásokon találkozhatunk veletek?

Rendszeresen játszunk Szigethalmon és itt Tinnyén is. Szigethalomra már negyedszerre hívnak vissza minket, sok helyen megfordultunk már. Ahová hívnak, szívesen megyünk.

Volt előadásunk már Erdélyben Szovátán, Budapesten a Nemzeti Színházban és a Pinceszínházban, Badacsonyban, de több alkalommal voltunk a környéken is: Perbálon, Pátyon, Telkiben, Zsámbékon.

2011 novemberében Adácson Csehov klasszikusnak számító Leánykérés című jelenetét adtuk elő Pokrócz Enikő rendezésében, erre ezüst minősítést2 kaptunk.

Csehov: Leánykérés (előadás), 2011. (photo: PaTHÁLIA)

A próbák, előadások sok munkával és olykor lemondással is járnak. Amatőr társulatként hogyan tudjátok ezt menedzselni, finanszírozni?

A társulatban mindenkit a saját lelkesedése visz előre. Nekünk nincs marketing csapatunk, az előadásainkat is (ahogy tudjuk) magunk népszerűsítjük. Sokszor anyagi megterhelést is vállalunk, a jelmezeket és a díszleteket is mindig magunk készítjük. Bár ezeket a költségeket többnyire a Tinnyei PaTHÁLIA Egyesület költségvetése fedezni tudja, az általunk végzett munkák, így a próbák és az előadások után sem kapunk bért vagy tiszteletdíjat.

Ennek ellenére 9 éve vagytok és működtök töretlenül. Az önkormányzat támogat benneteket?

Az erre az évre megkötött megállapodás szerint idén két előadást kell tartanunk Tinnyén, ennek fejében használhatjuk az Önkormányzat által működtetett Művelődési Ház öltözőjét és itt rendszeresen próbálhatunk is. Az idei második ilyen előadásunk itt Tinnyén a Művelődési Házban nemsokára, november 26-án lesz.

Mit fogtok előadni, mit láthatnak legközelebb a nézők?

A legközelebbi egy komolyabb darab lett volna, a Róza néni, de sajnos kudarcba fulladt ez a tervünk. Félre tettük, hátha lesz még egy lányunk majd és így gyorsan kellett valami, mert a novemberi előadásunkra már megvolt a fix időpont Szigethalomra. November 19-ére gyorsan össze kellett rakni valamit.

Úgy gondoltuk, hogy egy olyan produkciót adunk majd elő, amelyet néhány rövidebb-hosszabb kabaréjelenetből állítunk össze, ugyanezt játsszuk majd a tinnyei művelődési házban is.

Először Lőrincz Miklós Ciprián mester című jelenetét játsszuk el, amelyben a teljes társulat szerepel. Ezt egy általunk 2 apró jelenetből összevont produkció követi (A_Pedáns feleség és A_Buszmegálló). A műsort Trunkó Barnabás Dacia című kabaréjelenete zárja majd.

Próba a Kossuth Lajos Művelődési Házban (photo: Ladányi Péter)

Próba a Kossuth Lajos Művelődési Házban (photo: Ladányi Péter)

Hogyan tovább? Mit terveztek a jövőre nézve? Mik a legközelebbi célok?

A jövő? Folytatjuk tovább, januárban új darabba kezdünk, farsangra valami újjal kell előállnunk. Hogy az kabaré lesz-e vagy bele tudunk fogni egy nagyobb darabba, az még a jövő zenéje, de minden esetre csináljuk tovább. Legalábbis, ha rajtam múlik, soha nem hagyjuk abba!

(Tinnye, 2016. október 17.)


A társulat 2016-ban tervezett előadásai haláleset miatt elmaradnak [a szerk.]

 

 

Méltató emléklap (Nemzeti Színház, 2016. 01. 23-24.)

1: A Pajtaszínházi Szemle a Magyar Kultúra Napja alkalmából került megrendezésre a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrum Társaság együttműködésében, a Magyar Művészeti Akadémia szakmai támogatásával2: Ezüst minősítés: a produkciót a Magyar Szín-Játszó Szövetség minősítő zsűrije látta, színházi szempontból is értékesnek találta, széleskörű (regionális) forgalmazását támogatja, az együttes országos szintű (pályázati alapok) támogatását javasolja

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

Pályázati felhívás

Civil szervezetek számára

16/07/2023 11:27

Gyereknap 2023. május 21.

Május utolsó előtti vasárnapján, délután, a Pohl udvarban

16/05/2023 12:49

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

22/02/2023 10:55

Tinnyei alkotások

Lelkes helybéli alkotó küldött nekünk ízelítőt munkáiból

03/12/2022 13:10

Tinnyei Búcsú

A július 23-i hétvégén a faluközpontban, a focipályánál

19/07/2022 21:21

Gyereknap Tinnyén

Május 29-én vasárnap délután

27/05/2022 17:20

Közművelődési munkatárs elérhetőségei

28/02/2022 13:04

A Bacchus Consort zenekar tart családi koncertet Tökön

2022. január 28-án 18:00-tól a Töki Művelődési Házban

22/01/2022 14:12

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Aljegyzői munkakör betöltésére

20/11/2021 08:17

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Közművelődési munkatárs munkakör betöltésére

15/11/2021 08:15

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

17/10/2021 16:30

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat

Elérhető tinnyei hallgatók számára is

09/10/2021 16:35

Magyarország 365 Fotópályázat

16 éven felüli amatőr és hivatásos fotográfusoknak

09/10/2021 13:34

Retro számítógép kiállítás 90 km-re Tinnyétől

Ha Fülén jár, ma még megtekintheti – élménybeszámoló és ajánló

19/09/2021 11:15

Digitális vs. otthoni tanulás

Kreatív pályázat iskolásoknak

06/04/2021 08:27

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Csütörtökön délután 3-tól, regisztrálj időben!

26/01/2021 09:46

Csak látszik a betlehemi csillag Tinnyéről!

Még ha nem is egy csillagként, de ott van(nak)

26/12/2020 17:22

Szenteste nem lesz kijárási korlátozás

December 24-én nem lesz gond, ha este 8 után érünk haza

23/12/2020 12:57

800 év után ismét ragyog a betlehemi csillag

Hétfőn este szemeket az égre, hátha nem lesznek felhők!

20/12/2020 12:43

Nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Regisztrálj szerdáig és less be a kulisszák mögé online!

01/12/2020 12:01

100 GB adatforgalom az otthonról mobilnetezőknek

A Telenor újabb év végi könnyítése a lakossági felhasználóknak

01/12/2020 10:14

Regényes természet címmel irodalmi pályázat indult

Ifjúsági regényeket várnak a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus összefüggései témájában

30/11/2020 12:38

Forgalmi díj mentesen érhetőek el oktatási oldalak

Újabb mobilszolgáltatói kedvezmény az otthon tanulás könnyítéséért

23/11/2020 09:02

Ingyenes internet digitális oktatással érintett családoknak (Frissítve 2020.11.17. 16:20-kor)

A kedvezmény első körben egy hónapig tart, néhány szolgáltató már nyilatkozott is.

15/11/2020 11:46

Pályázati felhívás

Rendőri pálya választásának ösztönzésére

25/04/2020 11:57

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 4. rész

30/08/2019

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 3. rész

02/06/2019