Page header
 Main page Today:  Municipal In 7 days:  Municipal,  Selective

Tinnye, a gazdag falu

gondolatok a legutóbbi tinnyei fejleményekről

28/10/2018, Ladányi Péter

Tags: Szerkesztő Tinnyén élünk Közélet

Tinnye biztosan gazdag falu. Nem csak átvitt, erkölcsi értelemben, hanem a szó valódi jelentése szerint is, tehát Tinnyének egészen biztosan sok elkölteni való pénze van. Gondolhatnánk.

Legalábbis azonnal ilyen gondolatok jutnak az ember eszébe, amikor olyanokat hall, mint ami a szeptemberi tinnyei, és az októberi Pilisjászfalu-Tinnye közös képviselő-testületi ülésen történt.

3,5 millió forintos szavazórendszer Tinnyére?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem vagyok az új dolgok ellen, szerintem jó dolog a technikai fejlődés eredményeit hasznosítani. Hisz azért vannak.

Azonban úgy gondolom, hogy mindig meg kell vizsgálni, hogy egy új technikai megoldásnak az előnyei mellett mik a hátrányai, milyen költséggel és kompromisszumokkal jár. Van-e rá elegendő forrás (pénz), mind a bevezetéshez (ami egyszeri költség), mind a fenntartáshoz (ami viszont folyamatos kiadást jelent). Van-e annyi haszna, hogy a változást érdemes legyen bevezetni, megold-e valamilyen eddig fennálló problémát és ezt olyan áron teszi-e, ami minden szempontból elfogadható.

Tehát racionális és pragmatikus vizsgálatnak kellene
megelőzni minden ilyen döntést.

A tinnyei képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén a képviselők megtekinthették a MikroVoks rendszer bemutatóját és meghallgathatták a gyártó cég képviselőjének előadását.

A MikroVoks egy ülést (pl. önkormányzati ülést) támogató elektronikus rendszer, mikrofonos képviselői pulttal, nagy lapos kijelzővel (monitorral), számítógéppel és lábpedállal. Olyan ez, mint amit a nagyobb testületek (pl. a Magyar Országgyűlés vagy a Fővárosi Közgyűlés) tanácskozásain is használnak. Tudják, amit sokszor az esti híradók tudósításaiban, a vágóképeken is láthatunk.

A kép illusztráció (forrás: pilis.hu)

Krix Lajos, Tinnye polgármester felvezetője szerint „úgy ítéljük meg – többen, és tapasztalatok is ezt mutatják, hogy számos dologban segítségül lehet egy olyan voks rendszer, amit nagyon sokfelé alkalmaznak már […]”. Ő biztosan tudja, hisz használta már ezt a rendszert Budakeszin, a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) ülésein. A polgármester szerint ezzel a rendszerrel valós időben, élő időben majd lehetőséget nyújt abban, hogy a leghitelesebb módon lehessen a lakosságot tájékoztatni. Krix Lajos elmondta, hogy „[…] nagyon jól visszakereshető, és nem módosítható a szoftverében semmi sem, ez nagyon fontos".

Csak halkan jegyzem meg, hogy mivel szoftverfejlesztőként keresem kenyerem, elég jól tudom, hogy egy cég a saját maga által fejlesztett szoftverben bármilyen módosítást el tud végezni, ha akar. De a lényeg itt nem is ez, hanem az, hogy a hangfelvételekkel mi van. Az, hogy elhisszük-e, hogy a szoftver a hangfelvételeken nem módosít (de egyébként miért is tenné?). Egyszóval, a polgármester ezen megjegyzésének semmi értelme sincs. Illetve mégis. Ha valaki nem nagyon van otthon a szoftverek terén, és nem tudja, hogy azt tulajdonképpen eszik vagy isszák, abban a polgármester ezzel a megjegyzésével azt a hamis, csalóka érzetet keltheti, hogy a rendszer hiteles és – ha másért nem is – emiatt tényleg be kell vezetni.

Dr. Imre Gábor, Tinnye és Pilisjászfalu jegyzője szerint ez a voks rendszer azért jó, mert „Egyébként az ülésvezetést tényleg annyiban segíti, hogy egyrészt nem vágunk egymás szavába – itt nem fordul elő, de máshol igen – és hogy csak az kerül rá igazából a hangfelvételre, ami oda tartozik, például itt az egymás közti beszélgetésünk, ami nem mindenkire tartozik, és elég sok az ilyen jellegű adatigénylés akkor nem minden nyilvános … – bár nyilvános az ülés”.

Húúúú, azt hiszem, ezt itt most célszerű lenne helyre tenni. Ugyanis a nyilvános testületi ülések a magyar törvények szerint is nyilvánosak. A tanácskozás első percétől az utolsóig. Erre tekintettel, ennek tudatában kell a képviselőknek, a jegyzőnek, de még a jelen lévő vendégeknek és az ülésen személyesen részt vevő állampolgároknak is megszólalniuk. Úgy, hogy tisztában vannak azzal, hogy az ülésen elmondottak teljesen nyilvánosak.

A jegyző szerint „az ülés menetébe nem lehet belevágni”, majd így folytatta:

a zárt ülést – ha így hagyom a magnót – akkor azt technikailag ki kell vágni. Oké, az nem egy bonyolult feladat, hogy úgy mondjam, aki ért hozzá, csak ott már bárki bármit vághat, […] jogilag problémás, hogy hol van megvágva a felvétel.

Nem problémás. Ha már a diktafon STOP és START gombját nem nyomták meg a zárt ülés elején és végén (mert mindössze erre lenne szükség), akkor a jegyző szerinti „nem egy bonyolult feladat”-ot el lehet úgy végezni, hogy az jogilag ne legyen problémás. Például, amikor a polgármester azt mondja, hogy "… és rátérünk a következő napirendi pontra", vagy „a zárt ülést követően ismét nyílt üléssel folytatjuk a tanácskozást” akkor ott kell a felvételt kettévágni. Ahogyan mi is tesszük, a honlapunkon olvasható és hallgatható tinnyei testületi ülésekről szóló cikkeinkben kizárólag a napirendi pontok között vágjuk el (és nem „meg”) a több órás hangfelvételt. Könnyen beláthatja ezt az, aki akár csak egyszer is belehallgat ezekbe a felvételekbe.

Másrészt, ha tényleg „nem egy bonyolult feladat”, elvárható lenne (és el is várjuk), hogy a közérdekű adatigénylésünknek tegyenek eleget, tehát a nyílt ülésen tárgyalt napirendi pontok hangfelvételéről kérésünknek megfelelően adjanak másolatot. Ha esetleg elmulasztották külön felvételen rögzíteni a zárt ülés anyagát (nem gond, van ilyen), akkor tessék azt kettévágni! A nyílt és zárt napirendi pontok közötti ponton. Hiszen „nem egy bonyolult feladat”. Ezt segítendő, egyébként korábban már küldtünk a jegyzőnek egy szoftveres megoldást erre (a megoldás egyébként ingyenes és innen letölthető, a leírása pedig innen).

A tinnyei jegyzőnek viszont abban igaza van, hogy a vágás jogilag akkor aggályos lenne, ha az ülés egy része lenne levágva vagy esetleg az ülés menetéből lenne kivágva egy részlet. De ezt a jog nem teszi lehetővé, erre utalt a jegyző, és ez így rendben is van.

A rendszer 3 millió forintba kerülne a tinnyeieknek, azaz a mindnyájunk által befizetett adóforintokból ennyit költenének a rendszerre.

Már ha a képviselő-testület megszavazza. Az ülésen érezhető volt a jegyző és a polgármester egyértelmű támogató szándéka (ha nem hiszik, hallgassák meg), a polgármester még gyorsan meg is ígérte, hogy a következő alkalomra előterjesztést fog benyújtani a rendszer bevezetéséről.

Nincs kétségünk afelől, hogy a polgármester (Krix Lajos) és az őt szinte mindig kétség nélkül támogató, stabil többséget jelentő képviselők (dr. Molnár Ede, Darázs Lászlóné, Nagy Jenő) szavazataival a 3,5 milliós rendszert be fogják vezetni Tinnyén.

 

(FRISSÍTÉS: a képviselő-testület a 2018. november 28-i ülésen a polgármester előterjesztését elutasította, így mégsem lesz ilyen szavazórendszer Tinnyén [a szerk.])

 

De felmerül a kérdés, hogy ez tényleg kell nekünk? Mit tud ez a rendszer, ami megér nekünk 3 milliót és esetleg még havi 20 ezret?

Az, hogy bárki az interneten hozzáférhet a felvételhez? Internetes hírportálunkon ezt most is bárki megteheti ingyen, csak ide kell kattintania, és válogathat, hogy melyik ülés melyik napirendi pontját szeretné meghallgatni (az ülések hangfelvételeit folyamatosan töltjük fel honlapunkra, visszamenőlegesen is).

Az, hogy hiteles tájékoztatást kaphatnak a tinnyeiek? A hangfelvétel és a hivatalos jegyzőkönyv is elérhető ingyen. Előbbi hírportálunkon, ráadásul bármelyik napirendi pont könnyen visszakereshető, meghallgatható, a hozzá tartozó jegyzőkönyvi szöveg elolvasható. A hivatalos jegyzőkönyv és annak melléklete is letölthető honlapunkról, de ez utóbbi az önkormányzat honlapjáról is.

Segíti a testületi ülés menetét? Lehet, de azt nem szabad elfelejteni, hogy itt komoly előkészítésre lesz szükség minden ülés előtt. Rendre elő kell venni és ki kell készíteni (beüzemelni) a felszerelést, és a napirendi pontokat is mindig be kell majd írni előre a gépbe. A tanácskozás során jelezni kell a szoftverben, hogy melyik napirendi pontot tárgyalják a képviselők. Minden hozzászóláskor és szavazáskor gombokat kell nyomkodni, különben a rendszer nem fogja tudni helyesen rögzíteni a hozzászólásokat… Ez a rendszer egész biztosan segíti egy nagyobb (pl. 30 vagy 100 fős) testület tanácskozását, ahol pl. a hozzászólások időtartama is érthető módon korlátozott. Tinnyén nincs ilyen, legalábbis eddig nem volt. Személy szerint én nem vagyok meggyőződve arról, hogy Tinnyén, az itt működő 7 fős testület tanácskozása nem lesz ezzel a rendszerrel bonyolultabb.

Mindez 3,5 milliós egyszeri költségbe és esetleg még további 20 ezer forintba kerül havonta (és ez az egyszerűbb rendszer). Komolyan? Ahelyett, hogy a diktafon STOP és START gombját megnyomnák a zárt ülésnél? Tényleg elég sok elkölteni való pénze lehet Tinnyének…

Év végi jutalmazások

Október közepén közös testületi ülést tartott Pilisjászfalu és Tinnye képviselő-testülete. A képviselők döntöttek a közös költségvetés korábbi időszakának független könyvvizsgáló általi ellenőrzéséről is, de az ülés apropója a közös önkormányzati hivatal költségvetésének módosítása volt, amelyre a hivatali dolgozók tervezett jutalmazásai érdekében kellett sort keríteni.

A költségvetést érintő előterjesztéseket mindkét képviselő-testület megszavazta (Tinnye részéről 4 igen, 3 nem szavazattal). Ennek eredményeképpen a polgármesteri és hivatali tisztviselők összességében több millió forintos jutalomra számíthatnak oly módon, hogy a kifizetésekre még idén decemberben, a karácsonyi ünnepek előtt sor kerül.

Sajnos a Tinnyén érvényben lévő helyi adó szabályok még mindig igen magas telekadót írnak elő (annak ellenére, hogy a testület nemrég csökkentette a telekadó mértékét). Lőrincz László képviselő megfogalmazása szerint „Ilyen mértékű jutalom számomra akkor lenne elfogadható, ha a gazdálkodás lehetővé tenné, hogy a tinnyeiek terheit is csökkenthessük”.

Lehet, hogy Tinnyének mégsincs olyan sok elkölteni való pénze?

(photo: pixabay.com)

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

„Itt van az ősz, itt van ujra”

A Körtvélyes 2022. októberi számának lapzártája október 24. hétfő éjfél

10/10/2022 11:11

Változik a tinnyei képviselő-testület összetétele

Ladányi Péter lemondott, ezért új képviselő kerül a testületbe

01/10/2022 09:40

Önkormányzati hírösszefoglaló

Többgenerációs családok rezsi támogatása, helyi ügysegéd helyett vörösvári kormányablak vagy kormányablak busz

13/09/2022 08:52

Írjon Ön is az idei első nyári Körtvélyesbe!

A 2022. júniusi szám lapzártája június 3. péntek éjfél

27/05/2022 22:00

Önkormányzati hírösszefoglaló

Eladó építési telkek, igazgatási ügyintéző kerestetik, ismét elérhető az ügysegéd

11/05/2022 18:39

Nem április tréfa! Írjon Ön is a két hét múlva nyomdába kerülő Körtvélyesbe!

A 2022. áprilisi szám lapzártája április 8. péntek éjfél

25/03/2022 17:10

Felhívás partnerségi egyeztetésre

Az 1924-1935 hrsz. alatti területekre vonatkozóan. Határidő: március 4. (péntek).

28/02/2022 12:30

Körtvélyes 2022. februári szám lapzártája február 4-én pénteken

Új év, új fejlemények. Ossza meg Ön is Tinnyével 2022-es új évi gondolatait beszámoló, olvasói levél vagy hirdetés formájában!

21/01/2022 21:50

Körtvélyes decemberi szám lapzártája december 3-án pénteken

Írjon év végi vagy akár új évi jókívánságokat, beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását vagy hirdessen ünnepek előtt is!

21/11/2021 14:48

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.11.04. 15:00

A tartalomból: Az e-mail mint nem írásos forma? Percenkénti szavazások futószalagon, település rendezés M100 kapcsán, belterületbe vonások és átminősítések, mi lesz a „Zöli” helyén?…

07/11/2021 21:29

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

17/10/2021 16:30

Újabb részletes kérdőív az agglomerációs kerékpáros stratégia témájában

A használati szokásokon túl most a tárolás, átszállás, utaztatás is szóba kerül

14/10/2021 11:33

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.29. 15:00

A tartalomból: költségvetés, tejház, utcanévadás, civil pályázatok, gazdasági program, szociális tűzifa, Bursa Hungarica ösztöndíj, önerős útépítés, M100 és a tranzitforgalom…

01/10/2021 12:12

Videó a Tinnye és Pilisjászfalu Közös Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.28. 17:30

A tartalomból: közös hivatal költségvetése, megállapodása, beszerzési szabályzatának módosítás

30/09/2021 09:32

Kerékpáros kertváros

Tervezzük meg közösen az agglomeráció kerékpáros stratégiáját!

21/09/2021 07:39

Felújítják a 10-es út pilisvörösvári szakaszát

Forgalomkorlátozás, félpályás lezárás, várakozási tilalom majd' két hétig

20/09/2021 11:08

Csoportos kéményellenőrzés – 2. kör

2021-ben 14 címen már túl vagyunk. Van még igény összefogásra?

20/09/2021 10:37

Újra közösségi szervezésű kéményellenőrzésre hívjuk fel a helyi vállalkozók figyelmét

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is összefogással igyekszünk jó ajánlatot kérni

07/09/2021 09:26

Körtvélyes októberi szám lapzártája 24-én pénteken

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

07/09/2021 08:36

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről: 2021.08.27. 8:00

A tartalomból: szociális tűzifa, adótartozás telekért, M100 környezetvédelmi vizsgálata, tinnyei fociklub

29/08/2021 14:12

Települési szintű pályázat háziállataink oltására, csipeztetésére és ivartalanítására

Jelentkezzen Ön is! Ha nyerünk, kedvenceink kezelése térítésmentes lesz.

06/07/2021 09:01

Videó a tinnyei képviselő-testület üléséről: 2021.06.30. 16:00

A tartalomból: pandémia, M100, kommunikáció felelőssége, telekeladások, térfigyelő kamerák, súlykorlátozáshoz kötött behajtás, civil szervezetek támogatása, augusztus 20., települési feladatlista…

01/07/2021 23:34

Körtvélyes júniusi lapzárta két hét múlva

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

02/06/2021 19:43

Tudja Ön, mi lett az előző javaslatával?

Vajon elfogadta vagy elutasította az önkormányzat? Itt ellenőrizheti.

24/05/2021 10:00

Véleménye van az M100-as településrendezési eszközökbe illesztéséről?

Írja meg észrevételeit a főépítésznek! Két hete van rá. Tavaly már megírta? Az nem számít.

13/05/2021 17:05

Idén is húsvéti dekorációk ékesítik Tinnye utcáit

Sétáljon körbe, megéri! 😊

04/04/2021 10:47

Körtvélyes áprilisi lapzárta jövő szerdán

Beszámolóját, olvasói levelét, alkotását, apróhirdetését, üzleti hirdetését tavasszal is kézbesítjük

23/03/2021 07:47