Page header

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 1. rész

24/10/2018, PS

Tags: Kultúra

Van egy kis falu a pilisi és budai hegyek nyúlványainál, szép, rendezett kis település, alig pár ezer fő lakosú. A falu délkeleti részén egy nagykertű kis házból indul hosszú göröngyös útjára Sanyi bácsi meséje. A kis ház, ahol a történet kezdetét veszi, egyben Sanyi bácsi visszaemlékezésének színhelye is, további mesék kovácsműhelye.

Bevezető

Egy fiatal leányka, alig múlt 16 éves, sétált felfelé Tinnyén, a régen bezárt zsidó temető felé vezető úton, az Álomvölgy irányába. Az út baloldalán nagynak mondható kert terül el, ami fákkal, sövényekkel és bozóttal telis-tele. Az nem mondható, hogy ott, ahol még a madár se járt, mert ezernyi éneklő madárka lepi el, főleg tavasszal a kertet.

A kép illusztráció (forrás: pixabay.com)

Egy idősebb bácsi, aki a nyolcadik évtizedének delén tart, nyári estéken ki szokott ülni a kerti kispadjára, megpihenni az aznapi kertészeti fáradalmait, hallgatni a madarak csicsergését. Arra gondol, talán neki szól még ma is a madárdal, az ének az esti félhomályban. Ez az idős bácsi a Sanyi bácsi.

Sajnos a madárkák egyre fogynak, s mert hogy a bácsi ne érezze a magányt, egy fekete tarka kóbor cicát fogadott a házhoz, egy eltévedt, otthontalan, bolyongó lelket, aki lassan valódi társává szegődött. A cica az aztán nem válogatós fajta, ami csak karmai közé kerül, madár vagy egérke, mindkettőre szemet vet, s jó étvággyal elfogyasztja azt. Ma már csak félénken merészkednek odarepülni a madárkák, énekelgetni úgy alkonyat tájt, vagy fiókákat költeni tavasszal a lombokon rakott fészkekben. A madárkák csodálatos teremtmények, el kell, hogy meséljem, mennyire igaz mindez. Saját tapasztalatom bizonyságául szolgált, amikor egy parányi szürkés madárka több napon keresztül ablakomba szállott, és amikor meglátott, mindig bekopogtatott. Sokak számára szinte hihetetlen, hogy az életben ilyen még megtörténhet. Nem tudtam mire vélni a dolgot, vajon mit akarhat? Eresszem be? Vagy fél a magányban, vagy csak ennivalót kér, hosszú idő kellett ahhoz, amíg minden világossá vált előttem, sokára, de megfejtettem. Tinnyéhez nem messze van Királyvölgy és a fiam házánál tapasztaltam mindezt, amit elmesélek. Mesébe illő történet és mégis valós igazság, még akkor is, ha hihetetlennek látszik. A ház, magasabb dombtetőn van, ott a bejárai kiskapu beton oszlopába van bevésve a postaláda, ami körülbelül 35-40 cm mély lehet lefelé, annak bedobó nyílása igen szűkre szabott.

A fészek magassága körülbelül 15 cm lehet, és abban a postaládában rakott fészket a madárka és 8 darab picinyke tojást tojt a fészekbe. Amikor kinyitottam a postaládát, én jobban meglepődtem, mint a madárka, pedig annyira féltette az otthonát, hogy bármennyire rettegett tőlem, ki sem repült, amikor a ládát kinyitottam. Arra nem gondolt, hogy a láda nem madárköltési célra készült és talán őneki innen költöznie kell. Pár nap elteltével megnéztem, mi a fejlemény, csodák csodájára igencsak megörültem. Az élet, sok-sok apró csodákkal lepi meg az embert, itt is ez történt, a kismadárkák közül mind a 8 kikelt. Azonban eztán jött a nehezebb feladat a nevelésükkel, nagyon sok küzdelem keletkezett etetéskor a ki-beközlekedés nehéz körülményei miatt, azért bármennyire nehéz volt is a közlekedés a láda bejáratától a fészekig, mégis kikeltek a kicsinyek. Ha ez azonban csak ennyire simán ment volna, de jöttek az élet rejtelmei, a bökkenők! A postaláda nem madárfészek rakására, madárköltés célra készült, hanem levélbedobására. Így hát jött a postás, a levelet bedobta, ezzel elzárta a kicsinyekhez vezető utat, az amúgy is szűkös bejáratot. A szerencse talán az volt, hogy a levél nem valami kemény boríték, így ha nehezen is, az etetés mégis megoldódott. Amikor a postaláda ajtaját ismét kinyitottam és láttam a 8 éhező kismadár száját, amint várták az etetést, együtt örültem a madarakkal a szerencséjüknek, felnőttek, kirepültek, ha engem meglátnak, nem félnek tőlem. Mind ahányan vannak, ott a ház körül énekelgetnek úgy estefelé, én abban bízom, a jövőt nem postaládában tervezik.

Kedves Olvasó! Ha kezedbe veszed e könyvet, amely életút-interjú csupán és olvasgatod, meglásd, találsz benne neked valót. Nem mese, regény, szerelmi költemény vagy krimi, csupán visszaidézi emlékeidbe az elmúlt időket, benne, ami szép volt, hasonló talán sorsoddal is. Ha találsz benne, ami bánatot okoz, hagyd tovaszállni, ma az már úgy is a múlt, vissza nem jön soha. Nem tudom ismered-e azt a dalt: „Csak a szépre emlékezem”. Tégy hát te is így, és mindazt, ami kedves emlékként maradt benned, azt őrizd csak meg csupán. Életútról szól ez, mely egy ember hosszú göröngyös útját, bolyongásait tárja eléd, teli igaz történetekkel, akad benne némi tanulság, ezek hátha mosolyra derítik arcodat a búsuló napjaidon. Ezen életút a családom részére készült, arra lett tervezve, nekik eleveníti fel életvitelem és a hosszú utam rejtelmeit, de ha mégis elolvasná más, szűrje le tapasztalatait. Tanuld meg, öröm és bánat, jöhet bármely idővel mindenki számára, mégis mindkettő lassan elrepül, csak emlékei maradnak meg nekünk s az utókornak. Leírtam tehát azokból, amit tapasztaltam egy csokorra valót, ami megmaradt bennem több mint nyolc évtizeden át, azt azért ne gondold, hogy csak ennyi az egész!

(folytatjuk)

 

(a cikk a Körtvélyes 11., 2018/10-es lapszámában jelent meg [a szerk.])

 

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

Pályázati felhívás

Civil szervezetek számára

16/07/2023 11:27

Gyereknap 2023. május 21.

Május utolsó előtti vasárnapján, délután, a Pohl udvarban

16/05/2023 12:49

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

22/02/2023 10:55

Tinnyei Búcsú

A július 23-i hétvégén a faluközpontban, a focipályánál

19/07/2022 21:21

Gyereknap Tinnyén

Május 29-én vasárnap délután

27/05/2022 17:20

Közművelődési munkatárs elérhetőségei

28/02/2022 13:04

A Bacchus Consort zenekar tart családi koncertet Tökön

2022. január 28-án 18:00-tól a Töki Művelődési Házban

22/01/2022 14:12

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Aljegyzői munkakör betöltésére

20/11/2021 08:17

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Közművelődési munkatárs munkakör betöltésére

15/11/2021 08:15

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

17/10/2021 16:30

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat

Elérhető tinnyei hallgatók számára is

09/10/2021 16:35

Magyarország 365 Fotópályázat

16 éven felüli amatőr és hivatásos fotográfusoknak

09/10/2021 13:34

Retro számítógép kiállítás 90 km-re Tinnyétől

Ha Fülén jár, ma még megtekintheti – élménybeszámoló és ajánló

19/09/2021 11:15

Digitális vs. otthoni tanulás

Kreatív pályázat iskolásoknak

06/04/2021 08:27

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Csütörtökön délután 3-tól, regisztrálj időben!

26/01/2021 09:46

Csak látszik a betlehemi csillag Tinnyéről!

Még ha nem is egy csillagként, de ott van(nak)

26/12/2020 17:22

Szenteste nem lesz kijárási korlátozás

December 24-én nem lesz gond, ha este 8 után érünk haza

23/12/2020 12:57

800 év után ismét ragyog a betlehemi csillag

Hétfőn este szemeket az égre, hátha nem lesznek felhők!

20/12/2020 12:43

Nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Regisztrálj szerdáig és less be a kulisszák mögé online!

01/12/2020 12:01

100 GB adatforgalom az otthonról mobilnetezőknek

A Telenor újabb év végi könnyítése a lakossági felhasználóknak

01/12/2020 10:14

Regényes természet címmel irodalmi pályázat indult

Ifjúsági regényeket várnak a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus összefüggései témájában

30/11/2020 12:38

Forgalmi díj mentesen érhetőek el oktatási oldalak

Újabb mobilszolgáltatói kedvezmény az otthon tanulás könnyítéséért

23/11/2020 09:02

Ingyenes internet digitális oktatással érintett családoknak (Frissítve 2020.11.17. 16:20-kor)

A kedvezmény első körben egy hónapig tart, néhány szolgáltató már nyilatkozott is.

15/11/2020 11:46

Pályázati felhívás

Rendőri pálya választásának ösztönzésére

25/04/2020 11:57

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 4. rész

30/08/2019

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 3. rész

02/06/2019

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 2. rész

02/01/2019