Page header
 Main page Today:  Municipal In 7 days:  Municipal,  Selective

A képviselő-testületi ülések hangfelvételei

már az interneten – a tinnye.info online hírportálon

04/11/2018, Ladányi Péter

Tags: Képviselő-testületi ülések Közélet Szerkesztő

A képviselő-testületi ülések nyilvánosak. Mi több, nyilvános közszereplésnek minősülnek, és így azok a jog szerint teljes nyilvánosságot élveznek. Ezek szerint az önkormányzati képviselők ülésezésein bárki jelen lehet, kép-, videó- és hangfelvételt készíthet. A felvételeket közzé teheti, azaz szabadon nyilvánosságra hozhatja. És ehhez még a jelenlévők engedélye, hozzájárulása sem szükséges. Persze, ha nem zárt ülésről van szó.

A zárt ülésekre más szabályok vonatkoznak, de a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismerhetőségét még a zárt ülés esetén is biztosítani kell. A zárt ülésen hozott képviselő-testületi döntések is nyilvánosak.

Hallgassa meg a felvételeket a honlapunkon!

Korábban megígértük, hogy a képviselő-testületi ülések hangfelvételeit honlapunkon (könnyen kereshető módon) elérhetővé tesszük. A munkát elkezdtük, a felvételeket folyamatosan töltjük fel hírportálunkra (visszamenőlegesen is). Ezért szíves türelmüket kérjük.

Aki ellátogat honlapunkra, mindenféle regisztráció nélkül (tehát bármilyen személyes adat megadása nélkül) elolvashatja az ülés jegyzőkönyvét (a 2017-es üléseknél a szerkesztői beszámolót és olykor az ülésen történtekkel kapcsolatos gondolataimat).

A tinnye.info hírportálunkon bárki egy kattintással meghallgathatja az általa kiválasztott napirendi pontot, bele- vagy visszatekerhet, vagy akár letöltheti a saját számítógépére is.

Nem kell azokat a napirendi pontokat végighallgatnia,
amire nem kíváncsi.

Eddig (2018. november közepéig) az alábbi ülések hangfelvételeit töltöttük fel honlapunkra:

2018. szeptember 26. (néhány nyilvános napirendi pont hangfelvételére még várunk, mert azokat – bár kikértük – még nem kaptuk meg a hivataltól)

2018. július 25. (rendkívüli ülés)

2018. július 12. (rendkívüli ülés)

2018. május 16.

A honlapunkon korábban megjelent képviselő-testületi ülésekről szóló beszámolóinkat is frissíteni fogjuk a rendelkezésünkre álló hangfelvételekkel. Kérjük kísérjék figyelemmel honlapunkat és facebook oldalunkat, hogy ne maradjanak le semmiről.

A cikkek elején egy tartalomjegyzéket találnak, így a keresett napirendi pont egy kattintással azonnal előhívható. A tartalomjegyzékben a napirendi pont mellett annak eredménye (a szavazások) is azonnal láthatók. Akkor is, ha a tárgyalás során több szavazás történt.

Tartalomjegyzék a cikk elején, a szavazások eredményeivel (2018. július 25-i rendkívüli ülés)

Ha cikkeinkben ezt látják: , akkor nyugodtan kattintsanak rá, és máris meghallgathatják az adott napirendi pontot. Ha ezzel a grafikával találkoznak , akkor az adott téma hangfelvételét MP3 formátumú hangfájlként ki is menthetik számítógépükre.

Ha viszont ezzel találkoznak: , akkor valamilyen, a témához kapcsolódó dokumentumhoz (pdf vagy doc fájlt) tudnak hozzáférni.

Ha nem kívánják elolvasni a cikk (jegyzőkönyv) szövegét, azonnal a cikk végére ugorva, egy információs panelen minden nyilvánosságra hozott dokumentum és hangfelvétel egy helyen megtalálható és letölthető, de ha szeretnék, az önkormányzat kapcsolódó oldalaira is egyszerűen, egy kattintással eljuthatnak.

Információs panel a cikk végén (2018. július 25-i rendkívüli ülés)

 

A képviselő-testületi ülések nyilvánossága

De nézzük meg, mit is jelent a képviselő-testületi ülések nyilvánossága. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló (2011. évi CXII.) törvény és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása szerint:

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

Tehát a fentiek tudatában kell a képviselőknek, a jegyzőnek, még a jelen lévő vendégeknek és az ülésen személyesen részt vevő állampolgároknak is megszólalniuk. Úgy, hogy tisztában vannak azzal, hogy az ülésen elmondottak, de még az egyéb személyes megnyilvánulások is teljesen nyilvánosak:

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

A jogszabály részletesen meghatározza, milyen személyes adatok élveznek védelmet, és mely adatok szolgálják a köz érdekét. Néhány ezek közül:

Személyes adat: az érintett személlyel kapcsolatba hozható adat, pl. neve, azonosító jele, valamilyen rá jellemző ismeret (a jogszabály részletesen felsorol számos ilyet), valamint az ezekből levonható következtetés

Különleges adat: a faji eredetre, nemzetiséghez tartozásra, politikai véleményre, vallásos meggyőződésre, szexuális életre, egészségi állapotra, kóros szenvedélyre, stb. vonatkozó személyes adat

Közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, közfeladatot ellátó szerv kezelésében lévő (a személyes adat fogalma alá nem eső) adat, pl. hatáskör, illetékesség, szervezeti felépítés, valamint a gazdálkodásra és a megkötött szerződésekre vonatkozó adat

Közérdekből nyilvános adat: a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adat, amelynek nyilvánosságra hozatalát vagy megismerhetőségét a törvény közérdekből elrendeli

 

Az ülésen felszólaló képviselőknek annál is inkább oda kell figyelniük, mert a személyes, de még a különleges adatok szándékos vagy esetleg óvatlan nyilvánosságra hozása miatt is maga a felszólaló személy a felelős (aki az adott információt a testületi ülésen kimondta, tehát nyilvánosságra hozta):

A hozzászólások által nyilvánosságra került jogsértő tartalmakért a hozzászóló viseli a felelősséget.

Tehát az ülés hangfelvételei, a felszólalásokkal, vitákkal és „egyéb személyes megnyilvánulásokkal” együtt jogszerűen közzé tehetők, akár az interneten is nyilvánosságra hozhatók.

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

Kedves Olvasóink!

Reméljük, örömmel fognak élni ezzel, a technika és honlapunk által ingyenesen nyújtott lehetőséggel, és minél többen meg fogják hallgatni, hogy mi történik a képviselő-testület ülésein, és hogy a választott képviselők milyen álláspontra helyezkednek egy-egy helyi ügy kapcsán.

Lehet, néhányan nem örülnek ennek a jogszabályok által nyújtott teljes nyilvánosságnak, de ne feledjék, jövőre önkormányzati választások lesznek Magyarországon.

A nyilvánosság azért jó dolog, mert valóban demokratikus. Bárki, akit érdekel saját közvetlen környezetének sorsa és nyomon követi a helyi eseményeket, amikor szükség van rá, könnyebben hozhat megfontolt, felelős döntést.

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. november 23. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

22/11/2022 10:24

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. október 26. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

25/10/2022 07:31

„Itt van az ősz, itt van ujra”

A Körtvélyes 2022. októberi számának lapzártája október 24. hétfő éjfél

10/10/2022 11:11

Változik a tinnyei képviselő-testület összetétele

Ladányi Péter lemondott, ezért új képviselő kerül a testületbe

01/10/2022 09:40

Önkormányzati hírösszefoglaló

Barnakőszén igényfelmérés, KT ülés 2022. június 29. (szerdán): befagyasztott TOP+ pályázatok, művház részleges energetikai felmérése, rendelet a zöldterületek fenntartásáról, társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés alapvető szabályairól, rendelet a közterületek használatáról, rendelet a partnerségi egyeztetések helyi szabályairól, lehetséges lángossütő a Pohl-udvarban, a református temető másfél milliós zöldterület-karbantartási költségei, nehézségek az önkormányzat bérbe adott ingatlanjai kapcsán, megszűnő közkutak, erdő beépítésre szánt belterületté jelölése

25/09/2022 16:14

Önkormányzati hírösszefoglaló

Többgenerációs családok rezsi támogatása, helyi ügysegéd helyett vörösvári kormányablak vagy kormányablak busz

13/09/2022 08:52

Pufi mellény? De Lorean? 1,21 gigawatt?

Tényleg ez kell, ha ott akarok lenni egy képviselő testületi ülésen?!

11/08/2022 08:55

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. június 29. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

27/06/2022 12:19

Írjon Ön is az idei első nyári Körtvélyesbe!

A 2022. júniusi szám lapzártája június 3. péntek éjfél

27/05/2022 22:00

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. május 25. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

25/05/2022 05:48

Önkormányzati hírösszefoglaló

Eladó építési telkek, igazgatási ügyintéző kerestetik, ismét elérhető az ügysegéd

11/05/2022 18:39

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. április 26. (kedd), 16 órára a hivatal tanácstermébe

22/04/2022 17:46

Nem április tréfa! Írjon Ön is a két hét múlva nyomdába kerülő Körtvélyesbe!

A 2022. áprilisi szám lapzártája április 8. péntek éjfél

25/03/2022 17:10

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. március 9. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

07/03/2022 07:39

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésekre

Közös: 2022. február 21. (hétfő) 18:00-kor, tinnyei: 2022. február 24. (csütörtök) 16:00-kor

20/02/2022 09:32

Körtvélyes 2022. februári szám lapzártája február 4-én pénteken

Új év, új fejlemények. Ossza meg Ön is Tinnyével 2022-es új évi gondolatait beszámoló, olvasói levél vagy hirdetés formájában!

21/01/2022 21:50

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. január 27. (csütörtök), 15 órára a hivatal tanácstermébe

21/01/2022 21:29

Önkormányzati képviselő-testületi ülés ELHALASZTVA

De hivatalosan az is csak ma reggel derült ki, hogy eredetileg ma délután lett volna az ülés

15/12/2021 11:43

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. december 15. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

08/12/2021 21:30

Körtvélyes decemberi szám lapzártája december 3-án pénteken

Írjon év végi vagy akár új évi jókívánságokat, beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását vagy hirdessen ünnepek előtt is!

21/11/2021 14:48

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.11.04. 15:00

A tartalomból: Az e-mail mint nem írásos forma? Percenkénti szavazások futószalagon, település rendezés M100 kapcsán, belterületbe vonások és átminősítések, mi lesz a „Zöli” helyén?…

07/11/2021 21:29

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. november 4. (csütörtök), 15 órára a hivatal tanácstermébe

03/11/2021 08:33

Meghívó közmeghallgatásra

2021. október 20. (szerda), 18 órára az iskola tornatermébe

09/10/2021 12:59

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.29. 15:00

A tartalomból: költségvetés, tejház, utcanévadás, civil pályázatok, gazdasági program, szociális tűzifa, Bursa Hungarica ösztöndíj, önerős útépítés, M100 és a tranzitforgalom…

01/10/2021 12:12

Videó a Tinnye és Pilisjászfalu Közös Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.28. 17:30

A tartalomból: közös hivatal költségvetése, megállapodása, beszerzési szabályzatának módosítás

30/09/2021 09:32

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. szeptember 29. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

22/09/2021 15:04

Meghívó Tinnye és Pilisjászfalu Közös Önkormányzatának képviselő-testületi ülésére

2021. szeptember 28. (kedd), 17:30 órára a hivatal tanácstermébe

15/09/2021 07:33