Page header

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 3. rész

02/06/2019, PS

Tags: Kultúra

Indulás az élet útján

Sok-sok emlék fűződik a Marosleléhez, melyet még máig is Sanyi bácsi felkeres. Maroslele csendes kis falu, Szegedhez nem messze, a Tisza túloldalán van, Tápéhoz 11 km. Valamikor a Csanádi püspök uradalma lévén, nevét onnan kaphatta. Abban az időben Csanád és Csongrád megye külön vármegye volt. A Csanádi püspöki uradalomnak két majorja, Dezső és Sándor major volt.

Az iskolai szünetben Sanyi bácsi püspöki uradalomban dolgozott, először napszámos, majd béresként, sokszor felnőttként kezelték. Lent, kendert gyomlált, ricinust vetett, cukorrépát egyelt. Amikor ősszel beérett a cukorrépa, azt felszedték és lóréval szállították be a makói állomásra (a lóré lóval vontatott vasúti jármű). A cukorrépa-szedés, ami kora reggeltől késő estig tartott a fiatal gyermeknek nem volt könnyű, azért kibírta és sohasem panaszkodott. A püspöki uradalomnak rendezett almáskertje, szőlőskertje volt, ott is dolgozott Sanyi bácsi. A munkát csőszök felügyelték, akiktől rettentően féltek, mert ha kicsit lazsált valaki, vagy reggel a munkából elkésett, bottal verték, a munkafegyelem az szigorú volt. E kis könyvből, az interjúból, ahogy az kitűnik, mégis túl lehetett élni, nem csak a költözködéseket, a bántalmakat, hanem a nehezebb időket is. Napkori, Vajnay, Pálfy, Návay uradalmak és majorok, oda jártak dolgozni a földeáki, szikáncsi, valamint a környékbeli emberek is itt találtak munkalehetőséget, béresként, cselédként, napszámosként dolgozhattak. Sokan szerették a napszámos kategóriát, mivel naponta fizettek, hónapos az volt, aki napszámosként bizonyított és felvették egész hónapra béresnek.

Az idősebbek ökrös szekerek elé fogott bivalyokat, 4 ökröt is hajtottak. Az ökrök és bivalyok nagy terheket elbírtak, a bivalyok irányítása nem ment könnyen, mert akaratosak voltak, főleg, ha meleg volt, cséplés és szántás időszakában. Sokszor, ha megláttak egy tavat, szófogadatlanok voltak. Egyszer, amikor a csordahajtó út mellett lévő kis tavat meglátták, a cséplőgéppel együtt belerohantak a tóba, egy jó órát benne fürödtek. A béresek, akik tovább szerettek volna menni búzát csépelni, hiába követtek el mindent, akkor sem voltak hajlandók szót fogadni, amíg csak nekik jól esett a fürdés, a pihenés. Egyszer, azután talpra álltak, lerázták magukról az iszapot és bivalyerővel kihúzták a nehéz cséplőgépet az ingoványos talajból.

Ahogyan az idő múlott, úgy a gondok is tovább nehezedtek Sanyi bácsira, gyermekfejjel meg kellett ismerni, hogy mi is az igazi élet, a küzdelem, és a nyomor mellett még a második világháború borzalmait is át kellett érezni. Édesapja leszerelt ugyan a katonaságtól, de betegen jött haza, nem tudta irányítani sorsát a családnak, nekik kellett küzdeni, a megélhetést biztosítani a család részére, már akik még nem voltak katonának bevonulva. Most, azért kissé visszatérve az elemi iskolai évekhez, főleg a tanyai iskolai neveléshez, jellemzem, a 30-as évek elején még a tanyai iskolákban hogyan is nézett ki a betűvetés és a tanítás. Egy iskola volt, egy tanterem és két műszak az Algyő Vitéztelepi iskolában, ahol a 8. osztály tanult. A tanfelszerelés egészen könnyű volt, létezett 40 x 50 cm-es palatábla, egyik oldala vonalas, a másik kockás volt. Az íráshoz palavessző és egy kis darabka törlőszivacs, ezt vittek mindig magukkal a tanulók. A dolgozatíráshoz libatoll vagy pulykatoll volt, minden pad közepén kalamáris (tintatartó), abban volt a tinta. Tollbamondást szinte minden nap kellett írni, ezzel ellenőrizték a diák fejlődését. Ahogy az iskolát a tanuló kinőtte, az írófelszerelést továbbadta testvéreinek vagy másoknak! Nem voltak minden esztendőben új és újabb tankönyvek, füzetek, volt azonban Katekizmus, Biblia a kötelező hittan tanuláshoz.

A kép illusztráció (forrás: pixabay.com) (photo: Ladányi Péter)

Azért a kezdetleges tanítás, tanterem ellenére mégis lettek mérnökök, művészek, orvosok, jó szakemberek. Csodálni lehet a mai tanárokat, hogy egyáltalán fel tudnak készülni egy-egy órára az állandó újabbnál újabb tantervek, követelmények miatt, a diákok és szülők elképzelése, igénye talán nem is ez, mert sok olyan tantárgyat kell tanítani, amire esetleg szükséget nem látnak.

Ha visszatérünk kissé a régi idők elemzésére, szinte látni lehet az elmúlt évek szebbik oldalát is. Sokan el sem tudják képzelni, akik még az ifjúkor gyönyörét élvezik, hogy a kezdetleges tanítás, tanulások mellett, milyen volt az akkori gyermekkor, a fiatalok lelkesedése. Mennyire lehetett mindennek örülni, ami feledtetni tudta a küzdelmes életet, és ez felidézte az igaz baráti szeretetet is az emberben. Az az időszak más volt, mint ma, annak ellenére, hogy játékra, szórakozásra kevés idő tellett, sok volt a munka, alig várták a szülők, hogy vége legyen az iskolai tanítási évnek, máris jöttek az otthoni munkák, a nehéz megpróbáltatások is. Hamar rászorultak a gyermekek a nehéz feladatok megoldására, mégis mennyi örömet találtak a maguk által készített játéknak is, ha volt idő elkészíteni és azzal játszani.

A kép illusztráció (forrás: pixabay.com)

Ne hidd azonban, nem mindenkinek egyformán tárta elé a természet, a sors a nehezebbik oldalát. Mindig is voltak kivételek akár csak a mai világban, akik a bőség kosarából többet meríthettek maguknak, éltek boldogan, lehetőség volt a gondtalan élethez, tanulhattak, szórakozhattak. Ne gondold azért, hogy az akkori ifjúság nem találta volna meg, hogyan kell kiválasztani az élet napos oldalát, hogy nem volt olyan év, amikor valami érdekes ne történt volna, csak a küzdelmes élet a teherviselés, a megrázkódtatás volt mindig a jellemző, voltak érdekes pillanatok is. Ezekről mindig szeret az ember mesélni, ez kacajt idéz elő az ember életében, még akkor is, ha már az évtizedek elrepültek felette. Ezért hát néhányat felsorolok belőle.

(folytatjuk…)

 

(a cikk a Körtvélyes 12., 2019/06-os lapszámában jelent meg [a szerk.])

 

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

Pályázati felhívás

Civil szervezetek számára

16/07/2023 11:27

Gyereknap 2023. május 21.

Május utolsó előtti vasárnapján, délután, a Pohl udvarban

16/05/2023 12:49

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

22/02/2023 10:55

Tinnyei Búcsú

A július 23-i hétvégén a faluközpontban, a focipályánál

19/07/2022 21:21

Gyereknap Tinnyén

Május 29-én vasárnap délután

27/05/2022 17:20

Közművelődési munkatárs elérhetőségei

28/02/2022 13:04

A Bacchus Consort zenekar tart családi koncertet Tökön

2022. január 28-án 18:00-tól a Töki Művelődési Házban

22/01/2022 14:12

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Aljegyzői munkakör betöltésére

20/11/2021 08:17

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Közművelődési munkatárs munkakör betöltésére

15/11/2021 08:15

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

17/10/2021 16:30

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat

Elérhető tinnyei hallgatók számára is

09/10/2021 16:35

Magyarország 365 Fotópályázat

16 éven felüli amatőr és hivatásos fotográfusoknak

09/10/2021 13:34

Retro számítógép kiállítás 90 km-re Tinnyétől

Ha Fülén jár, ma még megtekintheti – élménybeszámoló és ajánló

19/09/2021 11:15

Digitális vs. otthoni tanulás

Kreatív pályázat iskolásoknak

06/04/2021 08:27

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Csütörtökön délután 3-tól, regisztrálj időben!

26/01/2021 09:46

Csak látszik a betlehemi csillag Tinnyéről!

Még ha nem is egy csillagként, de ott van(nak)

26/12/2020 17:22

Szenteste nem lesz kijárási korlátozás

December 24-én nem lesz gond, ha este 8 után érünk haza

23/12/2020 12:57

800 év után ismét ragyog a betlehemi csillag

Hétfőn este szemeket az égre, hátha nem lesznek felhők!

20/12/2020 12:43

Nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Regisztrálj szerdáig és less be a kulisszák mögé online!

01/12/2020 12:01

100 GB adatforgalom az otthonról mobilnetezőknek

A Telenor újabb év végi könnyítése a lakossági felhasználóknak

01/12/2020 10:14

Regényes természet címmel irodalmi pályázat indult

Ifjúsági regényeket várnak a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus összefüggései témájában

30/11/2020 12:38

Forgalmi díj mentesen érhetőek el oktatási oldalak

Újabb mobilszolgáltatói kedvezmény az otthon tanulás könnyítéséért

23/11/2020 09:02

Ingyenes internet digitális oktatással érintett családoknak (Frissítve 2020.11.17. 16:20-kor)

A kedvezmény első körben egy hónapig tart, néhány szolgáltató már nyilatkozott is.

15/11/2020 11:46

Pályázati felhívás

Rendőri pálya választásának ösztönzésére

25/04/2020 11:57

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 4. rész

30/08/2019

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 2. rész

02/01/2019

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 1. rész

24/10/2018