Page header
 Main page Today:  Municipal In 7 days:  Municipal,  Selective

Parázs vita egy csendes kis faluban

Már megint. És aki megelőzhetné, több éve nem tesz semmit.

16/04/2020 23:30, Czuczor Szabolcs

Tags: Szerkesztő Tinnyén ezt lehet?

Csak a szokásos

Tinnye egyik online közösségi fórumán megint elszabadultak az indulatok. Természetesen ezt is – ahogy eddig szinte mindet – megfelelő hivatalos kommunikációval tökéletesen el lehetett volna kerülni. A faluban a tájékoztatás komolytalansága már évtizedes múltra tekint vissza, a vezetés pedig máig nem tud (vagy nem kíván?) ezen változtatni.

Ezúttal a korhadt fák kivágása volt a gyutacs

Sokan kérdőn és kétségbeesve tekintettek a református temető mellett április 14-én, kedden megkezdett fakivágásokra. Vélhetően nem volt nagyon ismert a tény, hogy a korhadt, düledező és már-már életveszélyes nyárfákkal muszáj kezdeni valamit, és erről a március 18-ai rendkívüli képviselő-testületi ülésen is szó volt. Erről írásos összefoglalót és videó közvetítést is közöltünk.

Szó volt erről a testületi ülésen?

Igen, habár a fent említett ülés meghirdetett napirendjén csak a 2020. évi költségvetési rendelet elfogadása szerepelt, a fakivágás nem. És miért is várná el bárki egy rendkívüli testületi ülésen a napirendtől eltérő téma tárgyalását? És miért pont egy botcsinálta firkász interpretálásában kellene bárkinek is értesülnie az önkormányzati döntésekről, ha

ezt egyébként kommunikálhatná maga az önkormányzat is?

De nem teszi, sőt a testületi ülésekről január óta nem tesz közzé jegyzőkönyveket a helyben szokásos módon, tehát jogszabályt sért. De ha már jegyzőkönyvet nem tesz közzé, vajon miért nem lehetett a fakivágásról még bőven a munkálatok megkezdése előtt két mondatot megjelentetni a falu önkormányzatának honlapján? Azért, mert

Tinnye honlapja már több mint negyed éve tetszhalott állapotban van?

Valószínűleg nem, hiszen utólag (másnap) mégis csak lehetett.

Online csatatér

A munkálatok első napján, kedd este több órán át tartó, és azóta több mint 130 hozzászólást generáló verbális közelharc alakult ki a lakosok között a Tinnye City nevű Facebook csoportban. A hozzászólásokból és a mellékelt fényképekből világosan látszik, hogy a fák egy részének a kivágása valóban indokolt lehetett, a felfokozott hangulatú szócsatát pedig tökéletesen el lehetett volna kerülni egy jól időzített (előzetes) tájékoztatással.

Stratégia?

Tavaly óta többször elhangzott már, hogy az önkormányzat tervezi egy saját, önkormányzati Facebook oldal üzembe helyezését, hogy majd azon tartsa a kapcsolatot a lakossággal. A fentiek fényében azonban felmerülhet a kérdés:

Vajon azt egyszerűbb dolog lesz naprakészen tartani, mint az egyébként jogszabály által kötelezően üzemeltetendő hivatalos honlapot?

Nem lesz egyszerűbb. Ugyanúgy két kattintás bejegyzést írni ide is, oda is.

Ha a tájékoztatás komolyságán nem változtat a vezetés, mennyiben lesz az különb bármelyik jelenlegi tinnyei online fórumnál?

Legfeljebb annyival, hogy egy saját oldalon a lakosság nem kezdhet önálló bejegyzés írásába, csak hozzászólhat az ott megjelentekhez. Azaz semmi nem fog változni. Esetleg újraéljük azt a néhány évvel ezelőtti időszakot, amikor a tinnye.hu-n megjelent bejegyzésekhez még lehetett hozzászólást írni. Aki emlékszik még erre, tudja, milyen szócsaták születtek ott is.

De akkor miért kell Tinnyének egy újabb felület?

Hogy eggyel több felületet kelljen majd gondoznia (vagy elhanyagolnia)? Vagy azért, hogy onnantól még több helyen egymásnak eshessenek Tinnye polgárai? Vagy hogy legyen még egy hely, ahol a tájékoztatás elmulasztását azzal próbálják pótolni, hogy utólag átirányítják az érdeklődőket a nyilvánosság mellett állandóan kardoskodó képviselő blogjára? És hogy innentől a lakosság egyszerre 8 hírforrást kísérjen majd figyelemmel, miközben csak egyet kellene az önkormányzatnak épkézláb módon gondoznia?

Ez volna a közösség építés? Hagyni, hogy a tájékoztatás rendszeres elmulasztása miatt a lakosok egymásnak essenek? Hagyni, hogy a hivatalos tájékoztatás immáron bő 1062 napja ne legyen teljes értékű?

Vajon miért van az, hogy Tinnyén ezt lehet?

És miért kell várni hónapokat egy olyan hibajavítással, ami egyébként 2 nap alatt elvégezhető lenne…?

Konklúzió

A favágók bizonyára nem kedd reggel kopogtattak be váratlanul az önkormányzat ajtaján, hogy „akkor jöttünk fát vágni”. Az is valószínű, hogy a keddi bejegyzés hozzászólói közül csak kevesen szórakoztak felhőtlenül a verbális egymásnak feszülés ideje alatt. Az így kialakult nézeteltérések pedig semmiképp nem tesznek jót a falu közösségének. Ha tehát az önkormányzat vette volna a fáradtságot, hogy hétvégén vagy még múlt héten megfelelő szakmai indoklással közzé teszi, hogy keddtől mi várható, az sokat dobott volna a tinnyei közhangulaton. Remélhetőleg legközelebb sikeresebb tájékoztatásban lesz részünk.

Címlapkép: MoteOo, Pixabay

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. október 26. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

25/10/2022 07:31

„Itt van az ősz, itt van ujra”

A Körtvélyes 2022. októberi számának lapzártája október 24. hétfő éjfél

10/10/2022 11:11

Szent István napi ünnepség és tinnyei falunap

Főzőversennyel, játékos vetélkedővel és az elmaradhatatlan tűzijátékkal

18/08/2022 10:48

Pufi mellény? De Lorean? 1,21 gigawatt?

Tényleg ez kell, ha ott akarok lenni egy képviselő testületi ülésen?!

11/08/2022 08:55

Írjon Ön is az idei első nyári Körtvélyesbe!

A 2022. júniusi szám lapzártája június 3. péntek éjfél

27/05/2022 22:00

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. április 26. (kedd), 16 órára a hivatal tanácstermébe

22/04/2022 17:46

Nem április tréfa! Írjon Ön is a két hét múlva nyomdába kerülő Körtvélyesbe!

A 2022. áprilisi szám lapzártája április 8. péntek éjfél

25/03/2022 17:10

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. március 9. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

07/03/2022 07:39

Körtvélyes 2022. februári szám lapzártája február 4-én pénteken

Új év, új fejlemények. Ossza meg Ön is Tinnyével 2022-es új évi gondolatait beszámoló, olvasói levél vagy hirdetés formájában!

21/01/2022 21:50

Önkormányzati képviselő-testületi ülés ELHALASZTVA

De hivatalosan az is csak ma reggel derült ki, hogy eredetileg ma délután lett volna az ülés

15/12/2021 11:43

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. december 15. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

08/12/2021 21:30

Körtvélyes decemberi szám lapzártája december 3-án pénteken

Írjon év végi vagy akár új évi jókívánságokat, beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását vagy hirdessen ünnepek előtt is!

21/11/2021 14:48

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.11.04. 15:00

A tartalomból: Az e-mail mint nem írásos forma? Percenkénti szavazások futószalagon, település rendezés M100 kapcsán, belterületbe vonások és átminősítések, mi lesz a „Zöli” helyén?…

07/11/2021 21:29

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. november 4. (csütörtök), 15 órára a hivatal tanácstermébe

03/11/2021 08:33

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.29. 15:00

A tartalomból: költségvetés, tejház, utcanévadás, civil pályázatok, gazdasági program, szociális tűzifa, Bursa Hungarica ösztöndíj, önerős útépítés, M100 és a tranzitforgalom…

01/10/2021 12:12

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. szeptember 29. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

22/09/2021 15:04

Körtvélyes októberi szám lapzártája 24-én pénteken

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

07/09/2021 08:36

Körtvélyes júniusi lapzárta két hét múlva

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

02/06/2021 19:43

Körtvélyes áprilisi lapzárta jövő szerdán

Beszámolóját, olvasói levelét, alkotását, apróhirdetését, üzleti hirdetését tavasszal is kézbesítjük

23/03/2021 07:47

Körtvélyes februári lapzárta jövő pénteken

Hogyan töltötte az ünnepeket? Milyen újévi fogadalmakkal kezdte 2021-et? Mesélje el!

22/01/2021 10:14

Karbantartási munkálatok a tinnye.info online-on

Csütörtökön este 8 és éjjel 3 óra között

20/01/2021 16:09

Különleges adomány Tinnye önkormányzatától

Az adóbevételek elmaradása tükrében kifejezetten nagylelkű lépés ez a polgármesterünktől

20/12/2020 15:31

Körtvélyes decemberi lapzárta jövő pénteken

Bemutatná kézműves karácsonyi díszeit? Megosztaná kedvenc ünnepi receptjét? Itt az idő!

26/11/2020 16:10

Apróhirdetési lehetőség a Körtvélyesben

Elsőként a 18. lapszámban, ami 2020. októberben jelenik meg

02/10/2020 17:18

KÖRTVÉLYES októberi lapzárta jövő pénteken

A 2020. őszi lapszámba történő cikk, olvasói levél és hirdetés beküldési határideje 2020. október 9.

01/10/2020 10:20

KÖRTVÉLYES július végi lapzárta jövő pénteken

Aki a 2020. augusztusi számban kíván cikket, olvasói levelet vagy hirdetést megjelentetni, ne habozzon!

24/07/2020 23:51

Sőt, még annál is régebben… (Frissítve)

Unalmas, tudom. De Tinnyének van egy ősrégi, ráadásul elismert Facebook oldala is.

07/06/2020 11:08