Page header
 Main page Today:  Glass In 4 days:  Municipal,  Selective

A Föld napja nem a Földről szól, hanem a mi túlélésünkről

Teszünk is érte, vagy csak úgy csinálunk?

20/04/2020 14:50, Czuczor Szabolcs

Tags: Környezet Egészség

Közeleg április 22., amit 1990 óta világszerte is a Föld napjaként tartanak nyilván. Az erre a napra szervezett programok a környezetvédelem fontosságát hivatottak tudatosítani és elmélyíteni az emberekben. Ez időtájt Tinnyén is szokássá vált a lakosság általi önkéntes szemétszedés, ami újra és újra bebizonyítja, milyen gyönyörű szép eredményt tud elérni ez a maroknyi helybéli, ha közös és magasztos a cél.

A Föld napja esemény nem hivatalos zászlaja (photo: John McConnell és NASA, forrás: Wikipedia)

Sajnos idén ez az esemény a koronavírus miatti kijárási korlátozás miatt valószínűleg elmarad – szerencsés esetben csak elnapolódik –, de a helyi közösségi fórumokon már most felmerült a kérdés, hogy ha valaki kutyasétáltatás vagy szabadidős sport tevékenysége alatt gyűjtené össze a lába elé kerülő út menti szemetet, azt vajon lesz-e, aki majd elszállítja. Szerencsére erre is adódott támogatólagos alpolgármesteri visszajelzés, aminek nagyon örülünk és bízunk a pozitív eredményekben.

A Föld napja, és az ez alkalomból megrendezett csoportos szemétszedés azonban egy-egy napig tart. Biztos, hogy ez elegendő?

Mi lesz az év további 364 napjával?

Mi emberek hajlamosak vagyunk abban a hitben élni, hogy egy-egy ilyen alkalmankénti megmozdulással le is tudtuk az egész éves jótéteményünket. A lelkiismeretünkön biztosan segít, főleg, ha többen is hasonlóan gondolkodnak aznap, ráadásul egy-egy ilyen alkalom talán nem is kerül akkora fáradtságba. Ha mégis, egy napig azt is kibírjuk. Na, és a többi nap? A hétköznapi rutin alkalmával vajon hány olyan dolgot teszünk, ami észrevétlenül is lök egyet a környezetszennyezésen, mi pedig a kényelemért cserébe még csak észre sem vesszük? Tegyük fel magunknak a kérdést, vajon

mindegyik megvásárolt élelmiszert elfogyasztjuk majd?

És nem fog megmaradni valamennyi, ami majd lejárta után a szemetesben landol? És ha már vásárlás, biztosan

külön zacskót kell letépnünk a különböző zöldségeknek és gyümölcsöknek?

Nem lehet őket külön vonalkóddal egy zacskóba tenni?

És biztos minden alkalommal új zacskót kell leszakítanunk? Nem termelődne kevesebb műanyag hulladék, ha egy-egy ilyen nejlon szatyrot újra és újra fel tudnánk használni? Természetesen érdemes mérlegelni, hogy a jelenlegi pandémiás helyzetben okos dolog-e otthonról hozott nejlonba gyűjteni a zöldséget és gyümölcsöt. Ha a zacskók olyannyira beszennyeződnek, hogy már nem, vagy nem kellően tisztíthatóak, az efféle takarékosságot érdemes a vírushelyzeten kívüli időszakban gyakorolni.

De térjünk vissza otthonunkba!

A műanyag hulladékot szelektíven gyűjtjük?

Tudtuk például, hogy Tinnye határában egy olyan műanyag feldolgozó üzem működik, amelyik fizet is a megfelelően szétválogatott műanyagfajtákért? Egészen pontosan ezekért:

HDPE műanyagok jelzése
LDPE műanyagok jelzése
PP műanyagok jelzése
PS műanyagok jelzése

Forrás: Anton Poliakov, Wikipedia, licenc CC BY-SA 4.0

Ezeket a jelöléseket a műanyagokra festéssel vagy dombornyomással szokták felvinni. És hogy pontosan mit is jelölnek?

  • 02: PEHD / HDPE, azaz nagy sűrűségű polietilén: műanyag palackok, műanyag táskák, szemeteszsákok, fautánzat
  • 04: PELD / LDPE, azaz kis sűrűségű polietilén: műanyag táskák, kosarak, folyékony szappanos flakonok, műanyag csövek
  • 05: PP, azaz polipropilén: lökhárítók, autók belső kárpitozása, ipari rostok, elvihető üdítős poharak
  • 06: PS, azaz polisztirol: játékok, cserép virágtartók, videókazetták, hamutartók, bőröndök, hűtőtáskák, söröskorsók, boros- és pezsgőspoharak, ételhordók, Styrofoam

Sajnos ezek az anyagok nem mindig vannak külön vagy könnyen szétválasztható állapotban, ezért érdemes utánajárni annak, hogy egy hulladékba szánt tárgy mely része milyen anyagú, és ha szükséges, venni kell a fáradtságot és anyagtípusonként szét kell szedni. További anyagjelölések a Wikipedia Környezetvédelmi termékjelek c. szócikkében.

És ha esetleg nem lennénk teljesen tisztában azzal, hogy Tinnye jelenlegi hulladékszállítója milyen módon gyűjti és szállítja el plusz költség nélkül a szelektív hulladékot, a Depónia Kft. ismertetőjében erre is választ találunk.

Folytassuk önismereti kurzusunkat az udvaron!

Az összehúzott avarnak feltétlenül alá kell gyújtanunk?

Tudva lévő, hogy sajnos Tinnyén jelenleg hétfőn és pénteken is egész nap engedélyezett az avar- és kerti hulladékok nyílt téri égetése (ha az nem munkaszüneti nap). De pusztán azért, mert jogunk van hozzá, muszáj élnünk ezzel a jogunkkal? Nem létezik semmilyen alternatíva? És ha nem létezik, nem lehet kezdeményezni egy kevesebb káros anyag kibocsátással és akár üzleti szempontból is jövedelmező hasznosítást? Vagy „mit nekem a koronavírus járvány, én akkor is kifüstölöm a szomszédaimat”?

Szerencsére azért vannak olyan környékbeli települések, ahol képesek voltak időben lépni az ügyben. Sőt, még arra is képesek voltak, hogy nyomatékosítsák is a korábbi rendeletüket. Remélhetőleg mi is hamarosan követjük a példájukat.

Az utcán mi a helyzet?

A cigarettacsikket elég, ha eltaposom és ott hagyom? Vagy be a csatornába?

Kevesen tudják, hogy egyetlen cigarettacsikk – magán a papíron, a dohányon és a lebomlásra szinte képtelen műanyag filteren túl – számos olyan vegyi anyagot tartalmaz, ami, ha bekerül a természetes vízkészleteinkbe, leírhatatlan károkat okoznak. A szennyvíz csatornákban pedig olyan gázok is összegyűlhetnek, amik szimplán csak tűz- és robbanásveszélyesek. Így az esetleg még parázsló cigivég végzetes károkat is okozhat.

Folytassuk sétánkat a falu és környéke bejárásával!

„Ott már úgy is volt egy adag szemét…”

Az egysejtűek értelmi képességével rendelkező szemetelők valószínűleg úgy választják meg a hulladékaik magára hagyására szánt helyszínt, hogy valamelyik társa már járt arra korábban és a gravitáció erősebbnek bizonyult nála, így szabályosan kitépte a kezéből az addig cipelt „csomagot”. Vajon őt mi vezérelte? Szimplán az egysejtűek ösztöne? Vagy az, hogy az adott terület esetleg közterület, kevesebb erőforrás jut annak mintakert-szerű tisztán tartására, így nem annyira ápolt és gondozott és ezért nem lesz feltűnő az a sörös doboz az árokban? Valószínűleg ez is egy olyan tényező, ami miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy évben csak egyszer ünnepeljük a Föld napját.

De tényleg csak a Földről van szó?

Néhány éve született egy képregény, amiben az ember felkeresi Gaiát, a Földanyát, hogy bocsánatért esedezzen, amiért tönkretette a természetet. A képregény csattanója az alábbi tényezők alapján ébreszti rá az embert, hogy ő valójában nem a természetet tette tönkre:

  • A kb. 4,5 milliárd éve kialakult Föld bolygón kb. 3,5 milliárd éve van élet. Természetről is nagyjából ilyen idő távlatban van értelme beszélni. Tehát még egyszer, kb. 3 500 000 000 éve.
  • Az anatómiailag modern ember ezzel szemben kb. 315 000 évvel ezelőtt alakult ki.
  • A modern ember ipari forradalmának kezdete óta pedig – amit a mai tudomány előszeretettel köt össze az ember általi környezetszennyezés első lépésének – alig telt el 300 év.

A fenti számok alapján elmondható, hogy az embernek a Földéből egy százalékban is nehezen kifejezhető időszelet jut csak. Igencsak egoista dolog tehát azt képzelni, hogy a Földet az ember kapta és hogy majd az ő ténykedése magát a Földet teszi majd tönkre. Holott elég egyértelmű, hogy ha nem változtatunk az életvitelünkön, akkor

saját magunkat irtjuk ki.

Nem utolsó sorban pedig a gyermekeink sorsát nehezítjük meg úgy, hogy ők talán már nem lesznek képesek olyan életet élni, mint amilyet mi éltünk.

De ha ez még nem lenne elég hatásos, hallgassuk meg a Julia Roberts szinkronjával késztített 2 perces összeállítást, majd próbáljuk meg magunkban megválaszolni a zárszóként elhangzó kérdést:

Vajon készek vagyunk fejlődni?

A józanító pofon

Az utóbbi hónapban számtalan tanulmány és cikk született arról, hogy amit a környezetvédelemért tüntető diákok és aktivisták éveken át nem tudtak elérni, azt egy vírus pár hónap leforgása alatt elintézte. Érdemes csak egy pillantást vetni az Európai Űrügynökség néhány napja publikált összehasonlító térképére:

Nitrogén dioxid koncentrációja Európa fölött (photo: KNMI/ESA)

Ez persze óriási áldozattal járt: rengetegen kényszerültek felhagyni az addigi tevékenységükkel, elvesztették az állásukat vagy új munka után kellett nézniük, ami jócskán kibillenthette őket az addigi egzisztenciájukból. Vajon azok a szerencsések, akik megtehetik, hogy változtassanak, azoknak hol kellene engedniük a megszokásaikból és a kényelmükből ahhoz, hogy enyhítsék azon embertársaik fájdalmát, akik az addigi életvitelük teljes feladásával fizettek a Föld napjáért emberiség jövőjéért?

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

Vízszünet és közkútleszerelés Tinnyén?

Amikor egy gazdasági megfontolásból elrendelt rutinfeladat közben műszaki gondok lépnek fel, és erről sem a megrendelő, sem a szolgáltató nem tehet.

16/07/2023 10:11

Tegnap óta harmadfokú hőségriasztás van érvényben

8 megyében tűzgyújtási tilalmat is elrendeltek

16/07/2023 08:39

Szerdától másodfokú hőségriasztás

Péntek éjfélig

20/06/2023 20:18

Önkormányzati hírösszefoglaló

Ma még elérhető a tüdőszűrés Tinnyén. Kormányablakbusz érkezik a faluba. Helyi szociális alapellátásokat biztosító intézmény alakul.

05/05/2023 08:55

Vízhiány Tinnyén 01.19-én!

Néhány utca lesz érintve csütörtökön a délelőtti órákban

16/01/2023 13:38

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

Elektromos kerekesszékek és mopedek, valamint oxigén koncentrátorok révén lehetünk jogosultak

10/08/2022 11:38

Ne lepődjön meg, ha a láncfűrészek majd egyre hangosabban zúgnak Tinnye körül! (frissítve)

A csütörtöki kormányrendelet szerint már a Natura 2000 minősítés sem védi az erdő fáit a tűzifává válástól

06/08/2022 13:12

A Pilisi Parkerdő is a lakosság segítségét kéri

A kánikula okozta történelmi szárazság és a fokozott tűzveszély miatt

24/07/2022 15:32

Vízhiány kockázata miatt fordul a fogyasztókhoz a DMRV Zrt.

Több Pest megyei település lakóját kérik együttműködésre

19/07/2022 21:50

Ismét harmadfokú hőségriasztást rendeltek el

Ezúttal szombat éjfélig

19/07/2022 20:43

Vízhiánnyal tetézve folytatódik a harmadfokú hőségriasztás

Ezúttal jövő hétfő éjfélig

30/06/2022 21:16

Harmadfokú hőségriasztás

Országosan, mától csütörtök éjfélig

27/06/2022 11:39

Tüdőszűrés 2022.04.28-29.

27/04/2022 08:02

Közösségi nagytakarítás a Föld napja alkalmából

Az április bolondosan kezdődött, ezért holnap lesz megrendezve a közösségi szemétszedés

22/04/2022 17:15

Közösségi nagytakarítás új időpontban

A múlt hétvégére tervezett esemény most szombaton lesz megrendezve

07/04/2022 09:49

Közösségi nagytakarításra hív a tinnyei önkormányzat

Április 2-án, szombaton délelőtt 9-kor

30/03/2022 10:56

Elektromos és elektronikai hulladékbegyűjtő akció

Pilisjászfalun, a Dózsa György Általános Iskolában

30/03/2022 10:11

Felhívás partnerségi egyeztetésre

Az 1924-1935 hrsz. alatti területekre vonatkozóan. Határidő: március 4. (péntek).

28/02/2022 12:30

Önkormányzati képviselő-testületi ülés ELHALASZTVA

De hivatalosan az is csak ma reggel derült ki, hogy eredetileg ma délután lett volna az ülés

15/12/2021 11:43

Elektromos és elektronikai hulladékbegyűjtő akció

Pilisjászfalun

08/12/2021 07:43

Megkezdte a rajzást diófáink legveszedelmesebb károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy visszaszorítására a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges.

02/08/2021 17:09

Újabb lehetőség ingyenes online informatikai oktatásra

A tavaly lezajlott Újratervezés Program idén ismét elérhető

29/07/2021 16:28

Újra hőségriadó!

Harmadfokú. Péntek éjfélig.

27/07/2021 08:39

Települési szintű pályázat háziállataink oltására, csipeztetésére és ivartalanítására

Jelentkezzen Ön is! Ha nyerünk, kedvenceink kezelése térítésmentes lesz.

06/07/2021 09:01

I. fokozatú vízkorlátozás a DMRV Zrt. szolgáltatási területén

Egy ideig ne városi vízzel locsoljunk és medencéinket se abból töltsünk fel!

26/06/2021 17:58

Tüdőszűrés

Tinnyén a Kossuth Lajos Művelődési Házban május 21-től 31-ig

20/05/2021 10:53

Koronavírusról gyerekeknek

A színes képeskönyv ingyenesen letölthető

19/04/2021 10:09