Page header

Nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok

Jön az adóellenőrzés, de ajánlunk 10 módszert is a hosszabb távú együttműködésre és a kommunikáció hiányának feloldására. Jó hír, hogy ezekből néhány már Tinnyén is megvalósult.

08/12/2020 08:18, Czuczor Szabolcs

Source: k.blog.hu Tags: Közélet Közérdekű

Az év végéhez közeledve több önkormányzat a helyi adók emelésével tervezte a 2020-as év csapásaként elkönyvelt koronavírus járvány okozta gazdasági mínuszokat kompenzálni, a kormány azonban ezt egy rendelettel kerek-perec megtiltotta, mondván, hogy ha már válság, akkor senki ne akarjon többet fizettetni az emberekkel. Sokan fellélegeztek, mert így 2021-ben is legfeljebb olyan mértékű adót kell csak befizetniük, mint idén. Az önkormányzatok azonban komoly gondba kerültek, hiszen az veszélyhelyzet miatti elvonások már eddig is szűkítették a kasszájukat, ezt pedig most jövőre nem fogják tudni miből pótolni. Tinnyén is hiába született meg az új 2021-es adórendelet, a jelenlegi adószabályoknak Krix Lajos polgármester által az önkormányzati Facebook oldalán elodázhatatlannak nevezett felülvizsgálata most egy ideig mégsem lehet hatályos.

Egyik szemünk sír, a másik nevet – mondhatnánk, hiszen míg kisemberként valóban jó hír, hogy nem kell jövőre több adót fizetnünk, tudomásul kell vennünk, hogy a falu is pénzből működik. Ha pedig nincs pénz, félő, hogy idővel a közszolgáltatások sem fognak. Legalábbis erre enged következtetni a polgármester úr Facebook-on tett bejegyzése. E szerint ugyanis azért van szükség a bevételek 2021-es növelésére, „hogy fenntartsuk a költségvetés egyensúlyát, lehetőséget biztosítsunk a településünk előtt álló fejlesztések megvalósításához.”

A patthelyzet feloldása

A cél nyilván az, hogy az önkormányzat a jelenlegi elvonásokkal csökkentetthez képest valamelyest több pénzhez jusson. Erre több eszköz is rendelkezésére áll. Legelőször is az adófizetői morálon és a tartozások behajtásán kell javítania (vö. Körtvélyes 18. (2020/11) lapszámának 13. oldalán idézett, valamint a 2020.10.28-ai képviselő-testületi ülés II. részében 2:02 órától visszahallgatható jegyzői állásfoglalással). Ezzel a helyi adók emelése nélkül is komoly veszteségeket spórolhat meg a falu, és tegnap délután már

be is jelentette a jövő nyár végéig tervezett adóellenőrzést.

Szigorú, de sajnos szükséges lépés.

Opció lehet még a hitelfelvétel (ami azonban adósságba húzhatja a falut, a terheit pedig végső soron ugyanúgy mi nyögnénk), vagy a felhívás önkéntes lakossági hozzájárulásra. Igaz, ez utóbbi is a lakosok erőforrásaira alapoz, de itt nem csak az anyagi javak játszanak, az eljárás kommunikációja viszont mindenképpen pozitívabb kicsengésű.

Humánusabb lépések hosszabb távra

Ha a hivatal szorosan együttműködik a lakossággal és szövetségesként tekint a helyi gazdasági és civil társadalom résztvevőire (pl. vállalkozók, egyesületek, önkéntesek), azzal ugyanúgy fenntarthatja működőképességét, mint az emberek szemében sokkal kevésbé szimpatikus adóemeléssel vagy hitelfelvétellel. A K-Monitor össze is állított erről egy 29 oldalas kiadványt, ami Közös platformon címmel 10 fejezetben vizsgálja a koronavírus-válság ellen irányuló helyi közösségi megoldásokat. Ezek többsége Tinnye szempontjából is nagyon fontos és aktuális témák. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

  • Tinnyének van még némi elmaradása az idei lakossági fórumok, illetve közmeghallgatások terén, és ahogy az az októberi KT ülésen is elhangzott (II. rész, 2:00 órától) ennek a veszélyhelyzettel harmonizált megszervezése komoly fejtörést okoz a faluvezetésnek. Nyilván nem csak mi vagyunk ebben a helyzetben, ezért a kiadvány az online térbe helyezett lakossági fórumok lehetőségére is ad javaslatot.
  • A részvételi demokrácia érvényesülésének egyik nagyon fontos része a lakosság rendszeres tájékoztatása, valamint a lakossági véleménynyilvánítás befogadása és számításba vétele, amit lehet online vagy akár papír alapú kérdőívek formájában is realizálni. Szerencsére az elmúlt időszakban láthattunk már példát képviselői és civil kezdeményezésű közvélemény kutatásra, azonban bőven volna még e téren hova fejlődnünk. Más kérdés, hogy az ezt megelőző tájékoztatás is történhetne az SZMSZ-ünkben (1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendelet 2. § b) pont) előírt helyben szokásos módon (vagy akár az ingyen meglovagolható, minden tinnyei háztartásba eljutó helyi sajtó révén), ahelyett, hogy a csak a Facebook oldalunkon posztolgatunk online követőinknek.
  • A kiadvány által bemutatott részvételi költségvetés gyakorlata is idegen lehet Tinnye számára, amíg a polgármester azt vallja, hogy kizárólag

    a megválasztott képviselők útján legyen a lakosságnak kontrollja és beleszólása a rendeletalkotási folyamatba.

    Be kellene végre látni, hogy egyetlen polgármester még hat képviselő és a jegyző társaságában is sokkal kevésbé kreatív, mint ha meghallgatná ezervalahányszáz lakos véleményét.

  • A közösségi finanszírozásra ugyanakkor már láttunk remek példákat, elég csak feleleveníteni a Makkfa-ligetben épült gyaloghidat (lásd Körtvélyes 18. (2020/11) lapszámának 2. oldalát) vagy a foci pálya mellett felállított karácsonyfát. Jó az irány, de ennél sokkal több mindenre volna lehetőség, ha pl. a helyi képviselők követnék Perbál, Úny és Pilisjászfalu példáját, ami által a ciklus végére akár 22 millió forinttal is több maradhatna a falu kasszájában.
  • A kiadvány által nemzetközi példákkal is illusztrált helyi gazdaságfejlesztési szándék is érezhetőbb lenne, ha pl. a Bajcsy-Zsilinszky utcában nem lenne tilos a párhuzamos parkolás. Azáltal ugyanis a helyi és átutazó vásárlók könnyebben tudnának megállni az üzletek előtt, több lenne a bevétel, több lenne a befizetett adó… sőt, akár még több üzlet is nyílna, több munkahely teremtődne, többen dolgoznának helyben. Erre is ad javaslatot a Körtvélyes 18. (2020/11) lapszáma a 10. oldalon, ráadásul ez a közúti forgalom csillapítására is jótékonyan hatna.

Különös egybeesés, hogy mind a lakossági véleménynyilvánításról, mind pedig a közösségi finanszírozású fejlesztések lehetőségéről mi is épp a legutóbbi Körtvélyes utolsó lapján kérdeztük meg a tinnyeieket:

Kérdőív a Körtvélyes 18. (2020/11) számának utolsó lapján (photo: Czuczor Szabolcs)

Ezzel kapcsolatban továbbra is várjuk kedves Olvasóink visszajelzését.

A kiadvány készítői mellett elemzők is egyetértenek abban, hogy az önkormányzatoknak óriási előnyük a kormányzattal és az államigazgatással szemben, hogy közvetlenebb a kapcsolatuk a lakosokkal. Ha pedig ez a kapocs erősödni is tud, akkor a válság okozta gazdasági mélyponton való túllendülés sokkal könnyebb volna nemcsak a települések, de azok lakói számára is.

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

22/02/2023 10:55

EdisonKids kihívás 2023-ban is

Fenntarthatóság, A jövő oktatása és Közösség kategóriákban lehet ringbe szállni összesen 6 millió forintnyi nyereményért

22/01/2023 21:48

Meghívó közös önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. január 25. (szerdán) 18:00-kor

22/01/2023 20:22

Vízhiány Tinnyén 01.19-én!

Néhány utca lesz érintve csütörtökön a délelőtti órákban

16/01/2023 13:38

Adventi vásár Tinnyén

2022. december 17-én a Pohl-udvarban, délután 14 órától

16/12/2022 17:22

Önkormányzati hírösszefoglaló

Könyvelési tanácsadó kerestetik, meghívó települési agrárgazdasági bizottság ülésére

03/12/2022 14:55

Önkormányzati hírösszefoglaló

Adventi gyertyagyújtás holnap, közmeghallgatás december elején

26/11/2022 16:58

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. november 23. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

22/11/2022 10:24

A kormányhivatal engedélyezte a Damjanich utcai útépítés első szakaszát

Egy lépéssel közelebb a szilárd burkolathoz

16/11/2022 21:44

Önkormányzati hírösszefoglaló

Társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés szabályairól, szociális célú tűzifa támogatás, álláspályázat könyvelő munkakör betöltésére

07/11/2022 09:13

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. október 26. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

25/10/2022 07:31

Pályázatok kicsiknek és nagyoknak

Kockák, kódolók, közép- és főiskolások, figyelem!

15/10/2022 10:00

Változik a tinnyei képviselő-testület összetétele

Ladányi Péter lemondott, ezért új képviselő kerül a testületbe

01/10/2022 09:40

Önkormányzati hírösszefoglaló

Barnakőszén igényfelmérés, KT ülés 2022. június 29. (szerdán): befagyasztott TOP+ pályázatok, művház részleges energetikai felmérése, rendelet a zöldterületek fenntartásáról, társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés alapvető szabályairól, rendelet a közterületek használatáról, rendelet a partnerségi egyeztetések helyi szabályairól, lehetséges lángossütő a Pohl-udvarban, a református temető másfél milliós zöldterület-karbantartási költségei, nehézségek az önkormányzat bérbe adott ingatlanjai kapcsán, megszűnő közkutak, erdő beépítésre szánt belterületté jelölése

25/09/2022 16:14

Önkormányzati hírösszefoglaló

Többgenerációs családok rezsi támogatása, helyi ügysegéd helyett vörösvári kormányablak vagy kormányablak busz

13/09/2022 08:52

Olcsóbb lett a Starlink internet szolgáltatása

A beugró még mindig fájhat, de a havi díj már összemérhető a földi szolgáltatásokéval

26/08/2022 17:36

Szent István napi ünnepség és tinnyei falunap

Főzőversennyel, játékos vetélkedővel és az elmaradhatatlan tűzijátékkal

18/08/2022 10:48

Pufi mellény? De Lorean? 1,21 gigawatt?

Tényleg ez kell, ha ott akarok lenni egy képviselő testületi ülésen?!

11/08/2022 08:55

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

Elektromos kerekesszékek és mopedek, valamint oxigén koncentrátorok révén lehetünk jogosultak

10/08/2022 11:38

A Pilisi Parkerdő is a lakosság segítségét kéri

A kánikula okozta történelmi szárazság és a fokozott tűzveszély miatt

24/07/2022 15:32

Vízhiány kockázata miatt fordul a fogyasztókhoz a DMRV Zrt.

Több Pest megyei település lakóját kérik együttműködésre

19/07/2022 21:50

Tinnyei Búcsú

A július 23-i hétvégén a faluközpontban, a focipályánál

19/07/2022 21:21

Pályázati felhívás civil szervezetek támogatására

Önkormányzati 150 ezer forint keresi civil gazdáját július 31-ig

19/07/2022 21:07

Ismét harmadfokú hőségriasztást rendeltek el

Ezúttal szombat éjfélig

19/07/2022 20:43

Vízhiánnyal tetézve folytatódik a harmadfokú hőségriasztás

Ezúttal jövő hétfő éjfélig

30/06/2022 21:16

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. június 29. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

27/06/2022 12:19

Harmadfokú hőségriasztás

Országosan, mától csütörtök éjfélig

27/06/2022 11:39