Page header
 Main page Today:  Municipal In 7 days:  Municipal,  Selective

Szent István napi ünnepség és tinnyei falunap

Főzőversennyel, játékos vetélkedővel és az elmaradhatatlan tűzijátékkal

18/08/2022 10:48, Czuczor Szabolcs

Source: www.tinnye.hu Tags: Közérdekű Tinnyén ezt lehet?

A Facebookon már csaknem másfél hete, az önkormányzat hivatalos honlapján azonban csupán szűk két nappal a szerda déli jelentkezési határidő lejárta előtt jelent meg a hír arról, hogy a sportpályán megrendezendő augusztus 20-ai falunapon és Szent István napi ünnepségen főzőverseny és játékos vetélkedő is lesz. Aki esetleg lecsúszott volna az előzetes jelentkezést igénylő megmérettetésekről (Tinnyén ez előfordul…), annak sem lesz oka panaszra, a szervezők gazdag programmal várják az érdeklődőket:

  • 10:00 – Kispályás focikupa, főzőverseny, családi vetélkedő
  • 14:30 – Kenyérszentelés
  • 15:00 – Újszülöttek köszöntése
  • 16:00 – Picuri Muri gyerekzenekar
  • 17:00 – Tombola
  • 18:00 – Firekeepers zenekar
  • 19:30 – Beatangok zenekar
  • 21:00 – Tűzijáték
  • 22:00 – Retro Disco

A nap folyamán ugrálóvár, kézműves foglalkozások, arcfestés, csillámtetoválás és vásárosok várják a szórakozni vágyókat.

Tűzijáték(ok)?

Már a rekord döntögető aszályos időjárás fényében is érthető volna, azonban főként gazdasági okokra hivatkozva magyarországi települések és nagyvárosok tucatjai nyilatkoztak arról az utóbbi időben, hogy az augusztus 20-ai tűzijátékot idén nem rendezik meg. Ennek ellenére a tinnyei közösségi oldalakon bő másfél hete még egy második helyszínen is kilátásba volt helyezve az égi fény- és hangjáték: a Garancsi-tó környékén. Ezt azonban a vonatkozó bejegyzés néhány nappal későbbi módosításával törölték a szervezők. Az egyetlen tinnyei tűzijátékot tehát a szokásos helyen, a sportpályán nézhetjük végig, az önkormányzatnak köszönhetően.

„Ne nézz fel!”

A tűzijátéknak bő ezer, az augusztus 20-ainak szűk száz éves hagyománya van. A színes, szikrázó, hangos durrogással kísért égi fényjáték ámulatba ejt, megdöbbent, felszabadít és kis időre kiszakít minket a hétköznapok sodrásából. Ennek azonban sajnos ára van. A színpompás figurák előidézése érdekében a gyártók különféle fémsókat tesznek a rakétákba, amiknek – valamint a fellövéshez és robbanáshoz amúgy is használt egyéb kemikáliáknak – az egészségügyi hatásait számtalan hazai és nemzetközi tanulmány kifejtette már. Mi is feltettük ezzel kapcsolatos találós kérdésünket a Körtvélyes 23. (2021/10.) számának 7. oldalán, de ez valószínűleg túl komorra sikerült, mert semmilyen olvasói visszajelzést nem kaptunk rá.

Nyilván nem véletlenül. Ahogy azt a Ne nézz fel! c. 2021-es amerikai vígjáték is remekül bemutatta, az ember sokszor nem hajlandó tudomást venni a rá leselkedő veszélyekről, pedig semmi más dolga nem volna, mint felnézni az égre és végiggondolni, mit miért tesz és annak mi lesz a következménye. És mielőtt bárki is félreértené, a Ne nézz fel! nem a tőlünk független természeti csapásokra (a filmben pl. egy a Földbe csapódni készülő üstökösre) kívánta felhívni a figyelmet, hanem az emberi tevékenység környezetre mért hatásaira, hogy ezt mi emberek mennyire lazán kezeljük, illetve arra, hogy pusztán kényelemből és egyéb önző (pl. anyagi) érdekből képesek vagyunk saját magunk alatt vágni a fát. Szó szerint (lásd elmúlt hetekben megjelenő fakivágást könnyítő kormányrendeletet)! Ugyanis környezetünk elpusztításával valójában nem elpusztítjuk a környezetünket, csupán alkalmatlanná tesszük arra, hogy mi, emberek élni tudjuk benne.

Válaszút előtt állunk. Mikor döntünk az élni akarás mellett?

A koronavírus járvány elmúlt 2,5 éve megmutatta, hogy sok mindenre létezik alternatíva. Munkahelyre, közlekedésre, kommunikációra… és még tűzijátékra is (lásd az egyre népszerűbb drónos és/vagy lézeres fényjátékokat). Az egyre aszályosabb és az emberi tevékenység által is tetézett időjárás pedig könyörtelenül rá fog minket kényszeríteni arra, hogy nagyon sok szempontból szakítsunk a ma még mindennaposnak tekinthető szokásainkkal. Nem lesz más választásunk. Jó hír viszont, hogy minél korábban kezdjük el, annál kevésbé fog fájni.

Az augusztus 20-ai (és akár szilveszteri) ünneplések kapcsán válaszút elé nézünk. De ez nem lehetetlen. (photo: Micha, Varsányi Anna, Pixabay)

If you like this article, share it:

Subscribe to our RSS feed!

RSS is one of the oldest and well most widespread technologies for reading news without commitment. You don't need to install anything or hand over your personal data. Just connect to our news feed and you'll be notified by your personal RSS reader whenever we publish a new article the only way you like.

Subscribe

We recommend using our RSS reader. It's free.

Visit our Facebook page!

Are you more of a social being? Visit our Facebook page and follow us there. In addition to our main articles it also shares interesting and relevant posts from the neighboring pages. Share our posts with your friends, our discuss them with other readers and enjoy reading actual and interesting news from reliable source.

Check it out

Value our work!

As the editor of the newspaper Körtvélyes I'm really proud that from time to time I can surprise residents of Tinnye with such a universal publication that is a great raw material for paper planes, desk cover for peeling vegetables, lining for trashcans, or kindling for fireplaces.

But it also fills me with satisfaction when I'm told that one of the writings aroused our reader's interest. I think of my readers with warmth who reads the whole paper, and maybe even recalls an article. Wide smile sits on my face when someone would like to give me an interview for the following issue. I feel endless gratitude when someone decides to takes part in the challenges of informing residents of Tinnye actually and authentically.

If it is also important for you that the news of local events reaches those who do not have an internet connection or prefer to read local news in hand, support our work! Let's work on Tinnye's communication together!

Write to us!

Send us an article proposal, a reader's letter, local or regional news, a public or personal experience report, or place a classified ad!

Send e-mail show the e-mail address

Buy a paid advertisement in the paper or take part in the printing costs of Körtvélyes and the operation of tinnye.info online by a wire transfer to the

of CZMB LP. handled by CIB Bank Zrt. with the transfer message „Körtvélyes support”.

On behalf of our readers and myself, thank you very much.

Szabolcs Czuczor,
managing editor

More in this topics:

Önkormányzati hírösszefoglaló

Adventi gyertyagyújtás holnap, közmeghallgatás december elején

26/11/2022 16:58

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. november 23. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

22/11/2022 10:24

A kormányhivatal engedélyezte a Damjanich utcai útépítés első szakaszát

Egy lépéssel közelebb a szilárd burkolathoz

16/11/2022 21:44

Önkormányzati hírösszefoglaló

Társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés szabályairól, szociális célú tűzifa támogatás, álláspályázat könyvelő munkakör betöltésére

07/11/2022 09:13

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. október 26. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

25/10/2022 07:31

Pályázatok kicsiknek és nagyoknak

Kockák, kódolók, közép- és főiskolások, figyelem!

15/10/2022 10:00

Változik a tinnyei képviselő-testület összetétele

Ladányi Péter lemondott, ezért új képviselő kerül a testületbe

01/10/2022 09:40

Önkormányzati hírösszefoglaló

Barnakőszén igényfelmérés, KT ülés 2022. június 29. (szerdán): befagyasztott TOP+ pályázatok, művház részleges energetikai felmérése, rendelet a zöldterületek fenntartásáról, társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés alapvető szabályairól, rendelet a közterületek használatáról, rendelet a partnerségi egyeztetések helyi szabályairól, lehetséges lángossütő a Pohl-udvarban, a református temető másfél milliós zöldterület-karbantartási költségei, nehézségek az önkormányzat bérbe adott ingatlanjai kapcsán, megszűnő közkutak, erdő beépítésre szánt belterületté jelölése

25/09/2022 16:14

Önkormányzati hírösszefoglaló

Többgenerációs családok rezsi támogatása, helyi ügysegéd helyett vörösvári kormányablak vagy kormányablak busz

13/09/2022 08:52

Olcsóbb lett a Starlink internet szolgáltatása

A beugró még mindig fájhat, de a havi díj már összemérhető a földi szolgáltatásokéval

26/08/2022 17:36

Pufi mellény? De Lorean? 1,21 gigawatt?

Tényleg ez kell, ha ott akarok lenni egy képviselő testületi ülésen?!

11/08/2022 08:55

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

Elektromos kerekesszékek és mopedek, valamint oxigén koncentrátorok révén lehetünk jogosultak

10/08/2022 11:38

A Pilisi Parkerdő is a lakosság segítségét kéri

A kánikula okozta történelmi szárazság és a fokozott tűzveszély miatt

24/07/2022 15:32

Vízhiány kockázata miatt fordul a fogyasztókhoz a DMRV Zrt.

Több Pest megyei település lakóját kérik együttműködésre

19/07/2022 21:50

Tinnyei Búcsú

A július 23-i hétvégén a faluközpontban, a focipályánál

19/07/2022 21:21

Pályázati felhívás civil szervezetek támogatására

Önkormányzati 150 ezer forint keresi civil gazdáját július 31-ig

19/07/2022 21:07

Ismét harmadfokú hőségriasztást rendeltek el

Ezúttal szombat éjfélig

19/07/2022 20:43

Vízhiánnyal tetézve folytatódik a harmadfokú hőségriasztás

Ezúttal jövő hétfő éjfélig

30/06/2022 21:16

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. június 29. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

27/06/2022 12:19

Harmadfokú hőségriasztás

Országosan, mától csütörtök éjfélig

27/06/2022 11:39

Gyereknap Tinnyén

Május 29-én vasárnap délután

27/05/2022 17:20

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. május 25. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

25/05/2022 05:48

A tinnyei völgyekből is elérhető a Starlink internet

Ha nincs vezetékes vagy mobil internet, érdemes lehet összefogni és felnézni az égre

11/05/2022 19:43

Önkormányzati hírösszefoglaló

Eladó építési telkek, igazgatási ügyintéző kerestetik, ismét elérhető az ügysegéd

11/05/2022 18:39

Tüdőszűrés 2022.04.28-29.

27/04/2022 08:02

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. április 26. (kedd), 16 órára a hivatal tanácstermébe

22/04/2022 17:46

Ajánlattételi felhívás

Vis-maior esemény következményeinek helyreállítására

22/04/2022 17:26