Page header
 Főoldal 5 nap múlva:  Zöld 6 nap múlva:  Kommunális

PaTHÁLIA miniszínpad

színi társulat Tinnyén

2016.10.17., Ladányi Péter

Címkék: Kultúra Bemutatjuk...

Tinnye csöppnyi falu, jelenleg mégis két sikerekkel büszkélkedő színi társulatnak is otthont ad. Egyikük a 2014-ben alakult Tinnyei Amatőr Társulat (T.a.T), ahol mindenkiből árad a lelkesedés, már túl vannak egy sor sikeres előadáson.

A másik társulat 9 éve működik Tinnyén, változó személyi összeállításban, hasonlóan töretlen lelkesedéssel. Ez év elején a Pajtaszínházi Szemlén1 kiváló előadással szerepeltek, még Vidnyánszky Attila, a Magyar Nemzeti Színház főigazgatója is méltatta produkciójukat.

„Három remek kabaréjelenetet láthattunk, egészen kiváló színészi alakításokkal, teljesítménnyel.
Nagy öröm volt számomra, hogy megőrizték a magyar nyelv dallamosságát.
[...]
Azt gondolom, hogy rendkívül energikusan, aprólékosan léteztek a színpadon. Már-már az volt az érzésem, hogy Önök profi, iskolát végzett színészek!”


(Vidnyánszky Attila, 2016. 01. 24.)”

A PaTHÁLIA miniszínpadról és a társulatról Bátori Angélával beszélgettünk.

Hogyan született meg a PaTHÁLIA?

(fotó: Ladányi Péter)

Amikor tizenegy-néhány évvel ezelőtt ide kerültünk Tinnyére, akkor volt itt gyermek színjátszó kör, és én érdeklődtem, hogy van-e ilyen felnőtteknek. Mondták, hogy nincs. Gondoltam akkor, hogy annyi, ez kifújt.

Egyszer csak az iwiw-en – akkor még volt – bejelölt engem egy színésznő ismerősnek. Fogalmam sem volt, hogy ki az a Gajdó Delinke, meg voltam győződve róla, hogy véletlenül történt. Később kiderült, hogy az én középső fiam és az ő nagy fia ugyanabba a csoportba jár az óvodában. Itt jött egy isteni szikra, hogy ez egy színésznő, és itt lakik, GYES-en van a kisebbik fiával, akkor legyen már nekünk valamink. De nem ment bele.

Aztán addig-addig nem hagytam békén, hogy azt mondta, ha összeszedek pár embert, akivel el lehet indulni, akkor legyen. Na, én akkor összeszedtem hat vagy nyolc embert, és elindultunk 9 évvel ezelőtt. Akkor is kabaréval. Ennyi röviden a történet, így kezdődött.

Ezek szerint a kabaré, mint műfaj mindig is közel állt hozzátok?

Többnyire kabaréjeleneteket adunk elő, de korábban klasszikusokat is játszottuk. Két Csehov darabunk is volt, a Leánykérés és a Sirály. Sajnos egyiket sem játsszuk már, mert nincsenek már velünk, akikkel játszottuk. Igen, általában kabaré, mert úgy néz ki, hogy ez megy nekünk, és szeretik is. Az emberek nevetni szeretnek, ez mindig így volt, a kabaré mindig ment.

(fotó: Ladányi Péter)

Honnan jön ez a szín-játszási vágy?

Nem tudom. Már nagyon régóta, gyerekkorom óta szerettem volna csinálni. Soha nem tanultam. Igazából, amikor otthon maradtam a gyerekekkel, akkor jött az erős késztetés, hogy szeretnék valami ilyesmivel foglalkozni.

Jelenleg kik az aktív tagok?

Jelenleg 7 aktív tagunk van, 4 lány és 3 fiú. Gajdó Delinke rendez és játszik is, lényegében ő vezeti a társulatot, közülünk egyedül ő képzett színésznő. Leelőssy Éva, Gátfalvi Tamás, Paksai Tamás, Torma Albert és én játszunk, valamint Janovszky Katalin az öltöztetőnk és a súgónk.

Hol, milyen előadásokon találkozhatunk veletek?

Rendszeresen játszunk Szigethalmon és itt Tinnyén is. Szigethalomra már negyedszerre hívnak vissza minket, sok helyen megfordultunk már. Ahová hívnak, szívesen megyünk.

Volt előadásunk már Erdélyben Szovátán, Budapesten a Nemzeti Színházban és a Pinceszínházban, Badacsonyban, de több alkalommal voltunk a környéken is: Perbálon, Pátyon, Telkiben, Zsámbékon.

2011 novemberében Adácson Csehov klasszikusnak számító Leánykérés című jelenetét adtuk elő Pokrócz Enikő rendezésében, erre ezüst minősítést2 kaptunk.

Csehov: Leánykérés (előadás), 2011. (fotó: PaTHÁLIA)

A próbák, előadások sok munkával és olykor lemondással is járnak. Amatőr társulatként hogyan tudjátok ezt menedzselni, finanszírozni?

A társulatban mindenkit a saját lelkesedése visz előre. Nekünk nincs marketing csapatunk, az előadásainkat is (ahogy tudjuk) magunk népszerűsítjük. Sokszor anyagi megterhelést is vállalunk, a jelmezeket és a díszleteket is mindig magunk készítjük. Bár ezeket a költségeket többnyire a Tinnyei PaTHÁLIA Egyesület költségvetése fedezni tudja, az általunk végzett munkák, így a próbák és az előadások után sem kapunk bért vagy tiszteletdíjat.

Ennek ellenére 9 éve vagytok és működtök töretlenül. Az önkormányzat támogat benneteket?

Az erre az évre megkötött megállapodás szerint idén két előadást kell tartanunk Tinnyén, ennek fejében használhatjuk az Önkormányzat által működtetett Művelődési Ház öltözőjét és itt rendszeresen próbálhatunk is. Az idei második ilyen előadásunk itt Tinnyén a Művelődési Házban nemsokára, november 26-án lesz.

Mit fogtok előadni, mit láthatnak legközelebb a nézők?

A legközelebbi egy komolyabb darab lett volna, a Róza néni, de sajnos kudarcba fulladt ez a tervünk. Félre tettük, hátha lesz még egy lányunk majd és így gyorsan kellett valami, mert a novemberi előadásunkra már megvolt a fix időpont Szigethalomra. November 19-ére gyorsan össze kellett rakni valamit.

Úgy gondoltuk, hogy egy olyan produkciót adunk majd elő, amelyet néhány rövidebb-hosszabb kabaréjelenetből állítunk össze, ugyanezt játsszuk majd a tinnyei művelődési házban is.

Először Lőrincz Miklós Ciprián mester című jelenetét játsszuk el, amelyben a teljes társulat szerepel. Ezt egy általunk 2 apró jelenetből összevont produkció követi (A_Pedáns feleség és A_Buszmegálló). A műsort Trunkó Barnabás Dacia című kabaréjelenete zárja majd.

Próba a Kossuth Lajos Művelődési Házban (fotó: Ladányi Péter)

Próba a Kossuth Lajos Művelődési Házban (fotó: Ladányi Péter)

Hogyan tovább? Mit terveztek a jövőre nézve? Mik a legközelebbi célok?

A jövő? Folytatjuk tovább, januárban új darabba kezdünk, farsangra valami újjal kell előállnunk. Hogy az kabaré lesz-e vagy bele tudunk fogni egy nagyobb darabba, az még a jövő zenéje, de minden esetre csináljuk tovább. Legalábbis, ha rajtam múlik, soha nem hagyjuk abba!

(Tinnye, 2016. október 17.)


A társulat 2016-ban tervezett előadásai haláleset miatt elmaradnak [a szerk.]

 

 

Méltató emléklap (Nemzeti Színház, 2016. 01. 23-24.)

1: A Pajtaszínházi Szemle a Magyar Kultúra Napja alkalmából került megrendezésre a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrum Társaság együttműködésében, a Magyar Művészeti Akadémia szakmai támogatásával2: Ezüst minősítés: a produkciót a Magyar Szín-Játszó Szövetség minősítő zsűrije látta, színházi szempontból is értékesnek találta, széleskörű (regionális) forgalmazását támogatja, az együttes országos szintű (pályázati alapok) támogatását javasolja

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Gyereknap 2023. május 21.

Május utolsó előtti vasárnapján, délután, a Pohl udvarban

2023.05.16. 12:49

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

2023.02.22. 10:55

Tinnyei alkotások

Lelkes helybéli alkotó küldött nekünk ízelítőt munkáiból

2022.12.03. 13:10

Tinnyei Búcsú

A július 23-i hétvégén a faluközpontban, a focipályánál

2022.07.19. 21:21

Gyereknap Tinnyén

Május 29-én vasárnap délután

2022.05.27. 17:20

Közművelődési munkatárs elérhetőségei

2022.02.28. 13:04

A Bacchus Consort zenekar tart családi koncertet Tökön

2022. január 28-án 18:00-tól a Töki Művelődési Házban

2022.01.22. 14:12

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Aljegyzői munkakör betöltésére

2021.11.20. 08:17

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Közművelődési munkatárs munkakör betöltésére

2021.11.15. 08:15

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

2021.10.17. 16:30

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat

Elérhető tinnyei hallgatók számára is

2021.10.09. 16:35

Magyarország 365 Fotópályázat

16 éven felüli amatőr és hivatásos fotográfusoknak

2021.10.09. 13:34

Retro számítógép kiállítás 90 km-re Tinnyétől

Ha Fülén jár, ma még megtekintheti – élménybeszámoló és ajánló

2021.09.19. 11:15

Digitális vs. otthoni tanulás

Kreatív pályázat iskolásoknak

2021.04.06. 08:27

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Csütörtökön délután 3-tól, regisztrálj időben!

2021.01.26. 09:46

Csak látszik a betlehemi csillag Tinnyéről!

Még ha nem is egy csillagként, de ott van(nak)

2020.12.26. 17:22

Szenteste nem lesz kijárási korlátozás

December 24-én nem lesz gond, ha este 8 után érünk haza

2020.12.23. 12:57

800 év után ismét ragyog a betlehemi csillag

Hétfőn este szemeket az égre, hátha nem lesznek felhők!

2020.12.20. 12:43

Nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Regisztrálj szerdáig és less be a kulisszák mögé online!

2020.12.01. 12:01

100 GB adatforgalom az otthonról mobilnetezőknek

A Telenor újabb év végi könnyítése a lakossági felhasználóknak

2020.12.01. 10:14

Regényes természet címmel irodalmi pályázat indult

Ifjúsági regényeket várnak a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus összefüggései témájában

2020.11.30. 12:38

Forgalmi díj mentesen érhetőek el oktatási oldalak

Újabb mobilszolgáltatói kedvezmény az otthon tanulás könnyítéséért

2020.11.23. 09:02

Ingyenes internet digitális oktatással érintett családoknak (Frissítve 2020.11.17. 16:20-kor)

A kedvezmény első körben egy hónapig tart, néhány szolgáltató már nyilatkozott is.

2020.11.15. 11:46

Pályázati felhívás

Rendőri pálya választásának ösztönzésére

2020.04.25. 11:57

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 4. rész

2019.08.30.

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 3. rész

2019.06.02.

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 2. rész

2019.01.02.