Page header
 Főoldal Ma:  Kommunális,  Szelektív 7 nap múlva:  Kommunális

Az M1-Esztergom gyorsforgalmi út (R11)

a történtek és a helyzet rövid áttekintése Tinnye szempontjából

2016.10.24., Ladányi Péter

Címkék: M100 (R11) Tinnyén élünk Környezet

A Zsámbéki-medence településein áthaladó 102 jelű út tehermentesítése már régóta napirenden van. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az M1 autópályát Esztergommal összekötő új (R11 jelű) gyorsforgalmi út megvalósításához két tervet is készített, két különböző nyomvonalon.

A nyugati nyomvonal néven elhíresült változatnál a tervezett út Zsámbék, Tök és Perbál települések nyugati oldalán haladna, míg a keleti nyomvonal értelemszerűen ezeket a helységeket keletről a Zsámbéki-medence közepén futva, azt kettévágva kerülné el.

A nyugati nyomvonal Tinnyénél (forrás: http://nif.hu)

A keleti nyomvonal Tinnyénél (forrás: http://nif.hu)

Bár Tinnyét mindkét út nyugatról kerüli el, a két változat között van egy lényeges különbség. Mégpedig az, hogy a keleti nyomvonal esetén a terv számol egy Tinnyét elkerülő útszakasszal, amely a tervek szerint a Kutya-hegyen haladna. A nyugati változat nem számol semmilyen Tinnyét elkerülő útszakasszal. Ennek eredménye, hogy a keleti nyomvonal megvalósulása esetén Tinnye a megnövekedő járműforgalom jelentős részétől mentesül, de ehhez, a Kutya-hegy természeti szépségét kell beáldoznunk. Ezzel szemben a – pillanatnyilag nyerésre álló – nyugati nyomvonal megvalósulása esetén várhatóan az M1 autópálya és Piliscsaba-Pilisvörösvár közötti teljes forgalom Tinnyén keresztül fog áthaladni. A dolog pikantériája, hogy pont ott, a Petőfi Sándor utcán, ahol jelenleg teljes szélességű az út zár, mert az út helyén egy több köbméternyi ismeretlen eredetű lyuk tátong.

Kutya-hegy (fotó: Ladányi Péter)

Úgy tűnik, hogy a NIF határozottan a keleti nyomvonalat támogatja, ez tájékoztató anyagaiból is egyértelműen kitűnik. Lapunk információi szerint Zsámbék, Tök és Tinnye vezetése is ugyanezt preferálja. Egyedül Perbál, no meg a civilek szeretnék – jól felfogott érdekük miatt – a nyugati változatot. Nekik egyszerűen az a jobbik megoldás.

A NIF nyilvánosságra hozott egy elemzést, amely az általa támogatott keleti nyomvonalat hozza ki jobb megoldásnak, legfőképpen a forgalom csökkenése szempontjából. A többi település tekintetében nehéz megítélni, hogy ez valóban így van-e, de Tinnye szempontjából több mint valószínű. Az elemzés publikálása után szinte azonnal született egy válasz a perbáli-zsámbéki civilektől, amely a NIF elemzésének majdnem minden pontját vitatta. „1:1”, mondhatnánk, de az élet nem állt meg. A perbáliak és a zsámbékiak is Facebook csoportokat hoztak létre, a Perbált elkerülő 102-es gyorsút Érdekvédelmi Csoport és a Tovább Élni Egyesület pedig egy közös, Levél a döntéshozók felé című levélben érvelt a nyugati nyomvonal megvalósítása érdekében. A civilek úgy tudták, hogy augusztusban már-már eldőlt, hogy a keleti nyomvonal kerül majd megvalósításra.

Eközben 2016. október 20. napjára lakossági fórumot szervezett a NIF, de Lázár János már egy héttel korábban, október 13-án, a kormányinfón váratlanul tényként jelentette be, hogy győztek a civilek és a nyugati nyomvonal lesz megépítve. A hír olyan váratlanul érkezett, hogy maguk a civilek is döbbenettel hallgatták.

Tájékoztató a zsámbéki művelődési ház ajtaján (fotó: Ladányi Péter)

A bejelentést követően azonnal megmozdult a másik oldal is. Tinnyén is, Zsámbékon is aláírásgyűjtés indult a keleti nyomvonal támogatására. A tinnyei testület még buszokat is szervezett, hogy Tinnyéről mindenki, aki akart, ott tudjon lenni.

Ugyanakkor a lakossági fórumot a NIF a rendezvény előtti napon lemondta. A Zsámbéki Művelődési Ház ajtaján is csak egy tábla jelezte, hogy a lakossági fórum elmarad. A NIF lépése teljesen érthető, figyelembe véve, hogy korábban végig a keleti nyomvonal mellett tette le a voksát. Ahogyan a civilek, a NIF is ledöbbenhetett Lázár hirtelen jött bejelentésén… Hivatalos döntés még nincs, legalábbis a kormányrendelet nem jelent még meg a témában, így az érintettek is tovább küzdenek:

„az operának nincs vége, amíg a kövér hölgy énekel”

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Vízszünet és közkútleszerelés Tinnyén?

Amikor egy gazdasági megfontolásból elrendelt rutinfeladat közben műszaki gondok lépnek fel, és erről sem a megrendelő, sem a szolgáltató nem tehet.

2023.07.16. 10:11

Tegnap óta harmadfokú hőségriasztás van érvényben

8 megyében tűzgyújtási tilalmat is elrendeltek

2023.07.16. 08:39

Szerdától másodfokú hőségriasztás

Péntek éjfélig

2023.06.20. 20:18

Vízhiány Tinnyén 01.19-én!

Néhány utca lesz érintve csütörtökön a délelőtti órákban

2023.01.16. 13:38

Ne lepődjön meg, ha a láncfűrészek majd egyre hangosabban zúgnak Tinnye körül! (frissítve)

A csütörtöki kormányrendelet szerint már a Natura 2000 minősítés sem védi az erdő fáit a tűzifává válástól

2022.08.06. 13:12

A Pilisi Parkerdő is a lakosság segítségét kéri

A kánikula okozta történelmi szárazság és a fokozott tűzveszély miatt

2022.07.24. 15:32

Vízhiány kockázata miatt fordul a fogyasztókhoz a DMRV Zrt.

Több Pest megyei település lakóját kérik együttműködésre

2022.07.19. 21:50

Ismét harmadfokú hőségriasztást rendeltek el

Ezúttal szombat éjfélig

2022.07.19. 20:43

Vízhiánnyal tetézve folytatódik a harmadfokú hőségriasztás

Ezúttal jövő hétfő éjfélig

2022.06.30. 21:16

Harmadfokú hőségriasztás

Országosan, mától csütörtök éjfélig

2022.06.27. 11:39

Közösségi nagytakarítás a Föld napja alkalmából

Az április bolondosan kezdődött, ezért holnap lesz megrendezve a közösségi szemétszedés

2022.04.22. 17:15

Közösségi nagytakarítás új időpontban

A múlt hétvégére tervezett esemény most szombaton lesz megrendezve

2022.04.07. 09:49

Közösségi nagytakarításra hív a tinnyei önkormányzat

Április 2-án, szombaton délelőtt 9-kor

2022.03.30. 10:56

Elektromos és elektronikai hulladékbegyűjtő akció

Pilisjászfalun, a Dózsa György Általános Iskolában

2022.03.30. 10:11

Felhívás partnerségi egyeztetésre

Az 1924-1935 hrsz. alatti területekre vonatkozóan. Határidő: március 4. (péntek).

2022.02.28. 12:30

Elektromos és elektronikai hulladékbegyűjtő akció

Pilisjászfalun

2021.12.08. 07:43

Beszámoló az M10-es út egyeztetésről

Borsó András, Pilisjászfalu alpolgármesterének tollából

2021.11.20. 06:33

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.11.04. 15:00

A tartalomból: Az e-mail mint nem írásos forma? Percenkénti szavazások futószalagon, település rendezés M100 kapcsán, belterületbe vonások és átminősítések, mi lesz a „Zöli” helyén?…

2021.11.07. 21:29

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. november 4. (csütörtök), 15 órára a hivatal tanácstermébe

2021.11.03. 08:33

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

2021.10.17. 16:30

Újabb részletes kérdőív az agglomerációs kerékpáros stratégia témájában

A használati szokásokon túl most a tárolás, átszállás, utaztatás is szóba kerül

2021.10.14. 11:33

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.29. 15:00

A tartalomból: költségvetés, tejház, utcanévadás, civil pályázatok, gazdasági program, szociális tűzifa, Bursa Hungarica ösztöndíj, önerős útépítés, M100 és a tranzitforgalom…

2021.10.01. 12:12

Kerékpáros kertváros

Tervezzük meg közösen az agglomeráció kerékpáros stratégiáját!

2021.09.21. 07:39

Felújítják a 10-es út pilisvörösvári szakaszát

Forgalomkorlátozás, félpályás lezárás, várakozási tilalom majd' két hétig

2021.09.20. 11:08

Csoportos kéményellenőrzés – 2. kör

2021-ben 14 címen már túl vagyunk. Van még igény összefogásra?

2021.09.20. 10:37

Újra közösségi szervezésű kéményellenőrzésre hívjuk fel a helyi vállalkozók figyelmét

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is összefogással igyekszünk jó ajánlatot kérni

2021.09.07. 09:26

Megkezdte a rajzást diófáink legveszedelmesebb károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy visszaszorítására a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges.

2021.08.02. 17:09