Page header
 Főoldal Ma:  Üveg 4 nap múlva:  Kommunális,  Szelektív

A tinnyei betlehemes

2016.11.29., Tóth Jánosné Héregi Eszter

Címkék: Hagyomány Tinnyén élünk Kultúra

A bábtáncoltató betlehemezés az 1900-as évek körül – bár szórványosan más helyeken is előfordult – csupán három területen volt jellemző Magyarországon: a Balaton környékén, a Felső-Tisza vidéken és az Esztergom környéki településeken. Sajnos túl sokat nem tudni a szokás eredetéről, annak történeti múltja még nincs felderítve.

A tinnyei iskolások betlehemes előadása a budapesti Deák Ferenc téren (fotó: Ladányi Péter)

A tinnyei bábtáncoltató betlehemezés színpadja egy könnyen hordozható kétszintes templom. A világ azonban háromszintes: lent van a jászol, fenn történik a játék, legfölül az angyal röpdös. A bábjátékot élő szereplők tréfás betlehemezési játékkal, sok énekkel együtt adják elő.

A helyi iskolások legutóbb Tóth Eszter vezetésével 2014-ben mutatták be nagy sikerrel a tinnyei betlehemezést Budapesten a Nemzeti Színházban és a Deák Ferenc téren a fővárosi ünnepi rendezvénysorozat részeként.

 

A tinnyei iskolások betlehemes előadása a budapesti Nemzeti Színházban 2014-ben

 

„Pásztorok, pásztorok, keljünk fel!”

Olyan igazi havas decemberek csak régen voltak. Hidegek. Az utcákon sehol semmi fény. A kis zsúpfedeles házacskák fázósan, sötéten süppedtek a hóba. Csak itt-ott világított egy parányi ablak, ahol a szomszédság összegyűlt tollfosztásra, fonásra, beszélgetésre. A december már az ünnep várásával telt. Nem illett hangosan nótázni, mulatni. Akkor csendültek az áhítatos csendbe a betlehemesek csengettyűi, s zendült a gyermekek éneke: „Csodapásztorok, midőn Betlehembe Csordát őriznek éjjel a mezőbe...”

Slájerné Manci néni meséli:

„Mi, leánygyerekek anyáinkkal díszítettük fel szentképekkel, fényes papírral, csutkából babákat készítettünk hozzá. Édesapám az énekeket tanította. Betlehemezni csak hatan jártak, de az utcabeli gyerekek mind ott voltak, az énekeket mind megtanulták.”

Polczer Bözsi néni meséli:

„A betlehem nekem nagyon régi emlékem. Még édesapám készítette nekünk, gyerekeinek, azon a télen, amikor anyánk meghalt. De sokat sírtunk a bátyámmal akkoriban!”

Közelgett a Karácsony, nem is sejtettük, micsoda ajándékot készít nekünk édesapám. Egyszer sötétedéskor értünk haza keresztanyáméktól. Kis házunkat átjárta a borovicskafenyő friss illata. Szóhoz sem jutottunk az ámulattól. Az asztalon állt a betlehem, két gyertya világította meg benne a jászolt, a szent családot, az állatokat. A felső szinten táncra perdültek a pásztorok és az angyalok, tengett a parányi bölcső. Egész este játszottunk, tanultuk az énekeket.”

A tinnyei iskolások betlehemes előadása a budapesti Deák Ferenc téren (fotó: Ladányi Péter)

Polczer Józsefné Gál Bözsi néni:

„Ezzel a betlehemmel járt a férjem és a szomszéd fiúk a szomszédos, meg a távolabbi falvakba is betlehemezni.”

Bözsi néni ma is készíti a szebbnél-szebb babákat a betlehembe. Egy kollekciója a Néprajzi Múzeumban, egy a Szórakaténusz játékmúzeumban látható Kecskeméten.

Az egykori betlehemező Oroszi János emlékei:

„Hát én nagyon csintalan gyermek voltam. Amikor belenőttem abba a korba, hogy betlehemezni járhattam, már régen ismertem a játékot, mert a szomszédoknál kíváncsiskodtam mindig, amikor a nagyfiúk tanulták. A mai napig emlékszem mindenre.

Úgy gondoltam, megtréfálom a közönséget. Az ördög ellen harcoló huszárnak ágyút készítettem fa cérnaspulniból. A huszár egy óvatlan pillanatban előveszi az ágyút, és lelövi az ördögöt. Ilyenkor a sarkunkkal nagyot durrantottunk, a háziak erre persze megijedtek – nem kis örömünkre.”

 

A tinnyei iskolások betlehemes előadása a budapesti Deák Ferenc téren 2014-ben

 

Valkó Béláné meséli:

„Mi, gyerekek türelmetlenül vártuk a betlehemeseket. Egyszer csak meghallottuk csengőjük csilingelését, mind az ajtóba szaladtunk. Kopogtattak, beköszöntek, kezdődött a játék.

Mi már ismertük a szokást, és nem is a játékra figyeltünk, hanem diót és aprópénzt keresgéltünk. Miután édesanyám megkínálta a betlehemezőket mákos kaláccsal, elköszöntek, megfogták a betlehemet, indultak tovább. Ezt a pillanatot vártuk, és a betlehem-szállító fiúk süvegébe dobáltuk az aprópénzt meg az ezüst diót. Csak úgy zörgött a süvegük a sok ajándéktól!”

A visszaemlékezőkkel még a ’80-as években készültek az interjúk. Szavaikból kicsendül, hogy a szokás a hosszas készülődéssel, a házról-házra járással, majd az osztozkodással közös foglalatosság, közös öröm volt. Összetartó erő, jellemformáló, képességfejlesztő alkalom. Akkoriban a család volt ennek szervezője, majd az adományok révén haszonélvezője. Még a hatvanas évek végén is jártak Tinnyén a Magyarországon egyedülálló kétszintes betlehemmel.

A tinnyei iskolások betlehemes előadása a budapesti Deák Ferenc téren (fotó: Ladányi Péter)

Azóta csak a művelődési ház korábbi bábszakköre vagy a helyi általános iskola tanulói, mint előadást mutatják be itthon vagy meghívott vendégként karácsonyi gyermekrendezvényeken Budapesten.

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Pályázati felhívás

Civil szervezetek számára

2023.07.16. 11:27

Gyereknap 2023. május 21.

Május utolsó előtti vasárnapján, délután, a Pohl udvarban

2023.05.16. 12:49

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

2023.02.22. 10:55

Tinnyei Búcsú

A július 23-i hétvégén a faluközpontban, a focipályánál

2022.07.19. 21:21

Gyereknap Tinnyén

Május 29-én vasárnap délután

2022.05.27. 17:20

Közművelődési munkatárs elérhetőségei

2022.02.28. 13:04

Felhívás partnerségi egyeztetésre

Az 1924-1935 hrsz. alatti területekre vonatkozóan. Határidő: március 4. (péntek).

2022.02.28. 12:30

A Bacchus Consort zenekar tart családi koncertet Tökön

2022. január 28-án 18:00-tól a Töki Művelődési Házban

2022.01.22. 14:12

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Aljegyzői munkakör betöltésére

2021.11.20. 08:17

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Közművelődési munkatárs munkakör betöltésére

2021.11.15. 08:15

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

2021.10.17. 16:30

Újabb részletes kérdőív az agglomerációs kerékpáros stratégia témájában

A használati szokásokon túl most a tárolás, átszállás, utaztatás is szóba kerül

2021.10.14. 11:33

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat

Elérhető tinnyei hallgatók számára is

2021.10.09. 16:35

Magyarország 365 Fotópályázat

16 éven felüli amatőr és hivatásos fotográfusoknak

2021.10.09. 13:34

Kerékpáros kertváros

Tervezzük meg közösen az agglomeráció kerékpáros stratégiáját!

2021.09.21. 07:39

Felújítják a 10-es út pilisvörösvári szakaszát

Forgalomkorlátozás, félpályás lezárás, várakozási tilalom majd' két hétig

2021.09.20. 11:08

Csoportos kéményellenőrzés – 2. kör

2021-ben 14 címen már túl vagyunk. Van még igény összefogásra?

2021.09.20. 10:37

Retro számítógép kiállítás 90 km-re Tinnyétől

Ha Fülén jár, ma még megtekintheti – élménybeszámoló és ajánló

2021.09.19. 11:15

Újra közösségi szervezésű kéményellenőrzésre hívjuk fel a helyi vállalkozók figyelmét

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is összefogással igyekszünk jó ajánlatot kérni

2021.09.07. 09:26

Települési szintű pályázat háziállataink oltására, csipeztetésére és ivartalanítására

Jelentkezzen Ön is! Ha nyerünk, kedvenceink kezelése térítésmentes lesz.

2021.07.06. 09:01

Digitális vs. otthoni tanulás

Kreatív pályázat iskolásoknak

2021.04.06. 08:27

Idén is húsvéti dekorációk ékesítik Tinnye utcáit

Sétáljon körbe, megéri! 😊

2021.04.04. 10:47

Ne lepődjön meg, ha éjjelente puskadörrenést hall Tinnyén!

Májusig vadelejtési időszak van lakott területen belül

2021.02.16. 16:26

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Csütörtökön délután 3-tól, regisztrálj időben!

2021.01.26. 09:46

Csak látszik a betlehemi csillag Tinnyéről!

Még ha nem is egy csillagként, de ott van(nak)

2020.12.26. 17:22

Szenteste nem lesz kijárási korlátozás

December 24-én nem lesz gond, ha este 8 után érünk haza

2020.12.23. 12:57

Halloween in Tinnye

A new tradition is being born

2020.12.21. 18:00