Page header

A 2016. év egy másodperccel hosszabb

Idén később érkezik az új esztendő

2016.12.31., Ladányi Péter

Címkék: Színes hírek

A Föld forgási sebessége lassan csökken, így egy átlagos szoláris nap hossza lassan növekszik. Emiatt a mért időt az ún. "szökőmásodperc" beiktatásával időnként összhangba kell hozni. Ez fog megtörténni most is, amikor 2016. december 31-én a pontos időt mérő órákon, atomórákon a 23:59:59 után egy másodpercig 23:59:60 fog következni.

A szökőmásodperc fogalmát a Nemzetközi Csillagászati Unió Brightonban tartott 1970-es ülésén fogadták el és akkor vezették be, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy a Föld forgása nem egyenletes, és a csillagászati megfigyelésekből származó idő eltér az atomórák által számított időtől. A szökőmásodperc nemzetközi alkalmazása 1972. január 1-jével kezdődött és azóta már 26 alkalommal volt rá szükség.

A Föld forgási sebességét főként az árapály jelenség fékezi, de ezen kívül számos más tényező is befolyásolja, melyek pontos hatásáról keveset tudni. Ilyen például a kőzetlemezek mozgása vagy a Föld belsejében lezajló egyéb folyamatok. A Föld forgása ezek miatt a tényezők miatt nehezen számolható ki előre, ezért az eltérést az elméleti értéktől mindig utólag állapítják meg.

A polgári életben használt idő, az egyezményes koordinált világidő (röviden UTC), mintegy 200 igen pontos atomóra összevetett, kiátlagolt óráján alapszik. A Föld lassuló és nem egyenletes forgása miatt az eltérés kiküszöbölése céljából egy-másfél évente egy szökőmásodpercet adnak hozzá. Ez lehetővé teszi, hogy az UTC mindig 1 másodpercnél kisebb eltéréssel kövesse a Föld forgásából kiszámolt egyezményes világidőt (UT1). A korrekció többnyire akkor történik, amikor az UTC és az UT1 közötti különbség meghaladja a 0,7 másodpercet.

Az alábbi ábra az eddig mért UT1-UTC közötti eltéréseket mutatja. Minden függőleges vonal (ugrás) a mesterségesen beiktatott szökőmásodpercekre utal.

en.wikipedia.org)">

Az UT1 és az UTC közötti eltérés (fotó: en.wikipedia.org)

(forrás: hu.wikipedia.org)

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő