A 2016. év egy másodperccel hosszabb

Idén később érkezik az új esztendő

2016.12.31., Ladányi Péter

Címkék: Színes hírek

A Föld forgási sebessége lassan csökken, így egy átlagos szoláris nap hossza lassan növekszik. Emiatt a mért időt az ún. "szökőmásodperc" beiktatásával időnként összhangba kell hozni. Ez fog megtörténni most is, amikor 2016. december 31-én a pontos időt mérő órákon, atomórákon a 23:59:59 után egy másodpercig 23:59:60 fog következni.

A szökőmásodperc fogalmát a Nemzetközi Csillagászati Unió Brightonban tartott 1970-es ülésén fogadták el és akkor vezették be, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy a Föld forgása nem egyenletes, és a csillagászati megfigyelésekből származó idő eltér az atomórák által számított időtől. A szökőmásodperc nemzetközi alkalmazása 1972. január 1-jével kezdődött és azóta már 26 alkalommal volt rá szükség.

A Föld forgási sebességét főként az árapály jelenség fékezi, de ezen kívül számos más tényező is befolyásolja, melyek pontos hatásáról keveset tudni. Ilyen például a kőzetlemezek mozgása vagy a Föld belsejében lezajló egyéb folyamatok. A Föld forgása ezek miatt a tényezők miatt nehezen számolható ki előre, ezért az eltérést az elméleti értéktől mindig utólag állapítják meg.

A polgári életben használt idő, az egyezményes koordinált világidő (röviden UTC), mintegy 200 igen pontos atomóra összevetett, kiátlagolt óráján alapszik. A Föld lassuló és nem egyenletes forgása miatt az eltérés kiküszöbölése céljából egy-másfél évente egy szökőmásodpercet adnak hozzá. Ez lehetővé teszi, hogy az UTC mindig 1 másodpercnél kisebb eltéréssel kövesse a Föld forgásából kiszámolt egyezményes világidőt (UT1). A korrekció többnyire akkor történik, amikor az UTC és az UT1 közötti különbség meghaladja a 0,7 másodpercet.

Az alábbi ábra az eddig mért UT1-UTC közötti eltéréseket mutatja. Minden függőleges vonal (ugrás) a mesterségesen beiktatott szökőmásodpercekre utal.

en.wikipedia.org)">

Az UT1 és az UTC közötti eltérés (fotó: en.wikipedia.org)

(forrás: hu.wikipedia.org)

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel: