Főoldal 3 nap múlva:  Kommunális 10 nap múlva:  Kommunális,  Szelektív

Katolikus hírek

Ökumenikus istentisztelet, farsangi időszak

2017.02.03., Harkai Gábor, plébános

Címkék: Hitélet

Ökumenikus istentisztelet

Az „Imahét a Krisztus-hívők egységéért” alkalmából január 20-án Csoma Áron református lelkész és Harkai Gábor plébános vezetésével ünnepeltünk református testvéreinkkel közös istentiszteleten a tinnyei katolikus templomban.

A minden év januárjában megrendezésre kerülő ökumenikus imahéten a katolikus és protestáns hívek együtt imádkoznak az előre meghirdetett témában. A napi igének megfelelően Áron tiszteletes úr arról beszélt, hogy hogyan építünk mi emberek magunk és a többiek közé falakat, és miként kellene ezeket a falakat együttes munkával lebontanunk – Krisztus segítségével.

Utána a református gyülekezeti teremben fogyasztottuk el a nagy szeretettel és hozzáértéssel elkészített vacsorát, amit a hagyományoknak megfelelően évenkénti cserével ezúttal a katolikus közösség tagjai főztek. Ez az esti beszélgetés mindig vidám, hangulatos.

Farsangi időszak

Ebben az évben különösen hosszúra nyúlik a farsangi időszak, ami vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart. Hamvazószerda időpontját húsvét határozza meg, a húsvét pedig ún. mozgó ünnep: mint tudjuk nem dátumhoz kötődik, hanem minden évben más vasárnapra esik.

Az idei késői húsvéthoz igazodva későn lesz hamvazószerda is, március 1-jén. Ezzel a nappal kezdetét veszi a nagyböjt.

Az előtte álló napot húshagyó keddnek nevezik, ami farsang utolsó napja. Régen ilyenkor elfogyasztották a maradék finomságokat, melyeket a farsang utolsó három napjára sütöttek-főztek. Ekkor rendezték ugyanis a legnagyobb mulatságokat, ez volt az igazi „farsang”.

Hamvazószerda napján mi katolikusok szigorú böjtöt tartunk, ami azt jelenti, hogy e napon csak háromszor eszünk, ebből egyszer lakunk jól, és a húsételektől tartózkodnunk kell. Ilyen szigorú böjti nap ezen kívül csak nagypénteken lesz, de a böjt minden péntekje húsmentes.

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel: