Page header

Katolikus hírek

Ökumenikus istentisztelet, farsangi időszak

2017.02.03., Harkai Gábor, plébános

Címkék: Hitélet

Ökumenikus istentisztelet

Az „Imahét a Krisztus-hívők egységéért” alkalmából január 20-án Csoma Áron református lelkész és Harkai Gábor plébános vezetésével ünnepeltünk református testvéreinkkel közös istentiszteleten a tinnyei katolikus templomban.

A minden év januárjában megrendezésre kerülő ökumenikus imahéten a katolikus és protestáns hívek együtt imádkoznak az előre meghirdetett témában. A napi igének megfelelően Áron tiszteletes úr arról beszélt, hogy hogyan építünk mi emberek magunk és a többiek közé falakat, és miként kellene ezeket a falakat együttes munkával lebontanunk – Krisztus segítségével.

Utána a református gyülekezeti teremben fogyasztottuk el a nagy szeretettel és hozzáértéssel elkészített vacsorát, amit a hagyományoknak megfelelően évenkénti cserével ezúttal a katolikus közösség tagjai főztek. Ez az esti beszélgetés mindig vidám, hangulatos.

Farsangi időszak

Ebben az évben különösen hosszúra nyúlik a farsangi időszak, ami vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart. Hamvazószerda időpontját húsvét határozza meg, a húsvét pedig ún. mozgó ünnep: mint tudjuk nem dátumhoz kötődik, hanem minden évben más vasárnapra esik.

Az idei késői húsvéthoz igazodva későn lesz hamvazószerda is, március 1-jén. Ezzel a nappal kezdetét veszi a nagyböjt.

Az előtte álló napot húshagyó keddnek nevezik, ami farsang utolsó napja. Régen ilyenkor elfogyasztották a maradék finomságokat, melyeket a farsang utolsó három napjára sütöttek-főztek. Ekkor rendezték ugyanis a legnagyobb mulatságokat, ez volt az igazi „farsang”.

Hamvazószerda napján mi katolikusok szigorú böjtöt tartunk, ami azt jelenti, hogy e napon csak háromszor eszünk, ebből egyszer lakunk jól, és a húsételektől tartózkodnunk kell. Ilyen szigorú böjti nap ezen kívül csak nagypénteken lesz, de a böjt minden péntekje húsmentes.

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő