Page header
 Főoldal Ma:  Kommunális,  Szelektív 7 nap múlva:  Kommunális

Tinnye, a gazdag falu

gondolatok a legutóbbi tinnyei fejleményekről

2018.10.28., Ladányi Péter

Címkék: Szerkesztő Tinnyén élünk Közélet

Tinnye biztosan gazdag falu. Nem csak átvitt, erkölcsi értelemben, hanem a szó valódi jelentése szerint is, tehát Tinnyének egészen biztosan sok elkölteni való pénze van. Gondolhatnánk.

Legalábbis azonnal ilyen gondolatok jutnak az ember eszébe, amikor olyanokat hall, mint ami a szeptemberi tinnyei, és az októberi Pilisjászfalu-Tinnye közös képviselő-testületi ülésen történt.

3,5 millió forintos szavazórendszer Tinnyére?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem vagyok az új dolgok ellen, szerintem jó dolog a technikai fejlődés eredményeit hasznosítani. Hisz azért vannak.

Azonban úgy gondolom, hogy mindig meg kell vizsgálni, hogy egy új technikai megoldásnak az előnyei mellett mik a hátrányai, milyen költséggel és kompromisszumokkal jár. Van-e rá elegendő forrás (pénz), mind a bevezetéshez (ami egyszeri költség), mind a fenntartáshoz (ami viszont folyamatos kiadást jelent). Van-e annyi haszna, hogy a változást érdemes legyen bevezetni, megold-e valamilyen eddig fennálló problémát és ezt olyan áron teszi-e, ami minden szempontból elfogadható.

Tehát racionális és pragmatikus vizsgálatnak kellene
megelőzni minden ilyen döntést.

A tinnyei képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén a képviselők megtekinthették a MikroVoks rendszer bemutatóját és meghallgathatták a gyártó cég képviselőjének előadását.

A MikroVoks egy ülést (pl. önkormányzati ülést) támogató elektronikus rendszer, mikrofonos képviselői pulttal, nagy lapos kijelzővel (monitorral), számítógéppel és lábpedállal. Olyan ez, mint amit a nagyobb testületek (pl. a Magyar Országgyűlés vagy a Fővárosi Közgyűlés) tanácskozásain is használnak. Tudják, amit sokszor az esti híradók tudósításaiban, a vágóképeken is láthatunk.

A kép illusztráció (forrás: pilis.hu)

Krix Lajos, Tinnye polgármester felvezetője szerint „úgy ítéljük meg – többen, és tapasztalatok is ezt mutatják, hogy számos dologban segítségül lehet egy olyan voks rendszer, amit nagyon sokfelé alkalmaznak már […]”. Ő biztosan tudja, hisz használta már ezt a rendszert Budakeszin, a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) ülésein. A polgármester szerint ezzel a rendszerrel valós időben, élő időben majd lehetőséget nyújt abban, hogy a leghitelesebb módon lehessen a lakosságot tájékoztatni. Krix Lajos elmondta, hogy „[…] nagyon jól visszakereshető, és nem módosítható a szoftverében semmi sem, ez nagyon fontos".

Csak halkan jegyzem meg, hogy mivel szoftverfejlesztőként keresem kenyerem, elég jól tudom, hogy egy cég a saját maga által fejlesztett szoftverben bármilyen módosítást el tud végezni, ha akar. De a lényeg itt nem is ez, hanem az, hogy a hangfelvételekkel mi van. Az, hogy elhisszük-e, hogy a szoftver a hangfelvételeken nem módosít (de egyébként miért is tenné?). Egyszóval, a polgármester ezen megjegyzésének semmi értelme sincs. Illetve mégis. Ha valaki nem nagyon van otthon a szoftverek terén, és nem tudja, hogy azt tulajdonképpen eszik vagy isszák, abban a polgármester ezzel a megjegyzésével azt a hamis, csalóka érzetet keltheti, hogy a rendszer hiteles és – ha másért nem is – emiatt tényleg be kell vezetni.

Dr. Imre Gábor, Tinnye és Pilisjászfalu jegyzője szerint ez a voks rendszer azért jó, mert „Egyébként az ülésvezetést tényleg annyiban segíti, hogy egyrészt nem vágunk egymás szavába – itt nem fordul elő, de máshol igen – és hogy csak az kerül rá igazából a hangfelvételre, ami oda tartozik, például itt az egymás közti beszélgetésünk, ami nem mindenkire tartozik, és elég sok az ilyen jellegű adatigénylés akkor nem minden nyilvános … – bár nyilvános az ülés”.

Húúúú, azt hiszem, ezt itt most célszerű lenne helyre tenni. Ugyanis a nyilvános testületi ülések a magyar törvények szerint is nyilvánosak. A tanácskozás első percétől az utolsóig. Erre tekintettel, ennek tudatában kell a képviselőknek, a jegyzőnek, de még a jelen lévő vendégeknek és az ülésen személyesen részt vevő állampolgároknak is megszólalniuk. Úgy, hogy tisztában vannak azzal, hogy az ülésen elmondottak teljesen nyilvánosak.

A jegyző szerint „az ülés menetébe nem lehet belevágni”, majd így folytatta:

a zárt ülést – ha így hagyom a magnót – akkor azt technikailag ki kell vágni. Oké, az nem egy bonyolult feladat, hogy úgy mondjam, aki ért hozzá, csak ott már bárki bármit vághat, […] jogilag problémás, hogy hol van megvágva a felvétel.

Nem problémás. Ha már a diktafon STOP és START gombját nem nyomták meg a zárt ülés elején és végén (mert mindössze erre lenne szükség), akkor a jegyző szerinti „nem egy bonyolult feladat”-ot el lehet úgy végezni, hogy az jogilag ne legyen problémás. Például, amikor a polgármester azt mondja, hogy "… és rátérünk a következő napirendi pontra", vagy „a zárt ülést követően ismét nyílt üléssel folytatjuk a tanácskozást” akkor ott kell a felvételt kettévágni. Ahogyan mi is tesszük, a honlapunkon olvasható és hallgatható tinnyei testületi ülésekről szóló cikkeinkben kizárólag a napirendi pontok között vágjuk el (és nem „meg”) a több órás hangfelvételt. Könnyen beláthatja ezt az, aki akár csak egyszer is belehallgat ezekbe a felvételekbe.

Másrészt, ha tényleg „nem egy bonyolult feladat”, elvárható lenne (és el is várjuk), hogy a közérdekű adatigénylésünknek tegyenek eleget, tehát a nyílt ülésen tárgyalt napirendi pontok hangfelvételéről kérésünknek megfelelően adjanak másolatot. Ha esetleg elmulasztották külön felvételen rögzíteni a zárt ülés anyagát (nem gond, van ilyen), akkor tessék azt kettévágni! A nyílt és zárt napirendi pontok közötti ponton. Hiszen „nem egy bonyolult feladat”. Ezt segítendő, egyébként korábban már küldtünk a jegyzőnek egy szoftveres megoldást erre (a megoldás egyébként ingyenes és innen letölthető, a leírása pedig innen).

A tinnyei jegyzőnek viszont abban igaza van, hogy a vágás jogilag akkor aggályos lenne, ha az ülés egy része lenne levágva vagy esetleg az ülés menetéből lenne kivágva egy részlet. De ezt a jog nem teszi lehetővé, erre utalt a jegyző, és ez így rendben is van.

A rendszer 3 millió forintba kerülne a tinnyeieknek, azaz a mindnyájunk által befizetett adóforintokból ennyit költenének a rendszerre.

Már ha a képviselő-testület megszavazza. Az ülésen érezhető volt a jegyző és a polgármester egyértelmű támogató szándéka (ha nem hiszik, hallgassák meg), a polgármester még gyorsan meg is ígérte, hogy a következő alkalomra előterjesztést fog benyújtani a rendszer bevezetéséről.

Nincs kétségünk afelől, hogy a polgármester (Krix Lajos) és az őt szinte mindig kétség nélkül támogató, stabil többséget jelentő képviselők (dr. Molnár Ede, Darázs Lászlóné, Nagy Jenő) szavazataival a 3,5 milliós rendszert be fogják vezetni Tinnyén.

 

(FRISSÍTÉS: a képviselő-testület a 2018. november 28-i ülésen a polgármester előterjesztését elutasította, így mégsem lesz ilyen szavazórendszer Tinnyén [a szerk.])

 

De felmerül a kérdés, hogy ez tényleg kell nekünk? Mit tud ez a rendszer, ami megér nekünk 3 milliót és esetleg még havi 20 ezret?

Az, hogy bárki az interneten hozzáférhet a felvételhez? Internetes hírportálunkon ezt most is bárki megteheti ingyen, csak ide kell kattintania, és válogathat, hogy melyik ülés melyik napirendi pontját szeretné meghallgatni (az ülések hangfelvételeit folyamatosan töltjük fel honlapunkra, visszamenőlegesen is).

Az, hogy hiteles tájékoztatást kaphatnak a tinnyeiek? A hangfelvétel és a hivatalos jegyzőkönyv is elérhető ingyen. Előbbi hírportálunkon, ráadásul bármelyik napirendi pont könnyen visszakereshető, meghallgatható, a hozzá tartozó jegyzőkönyvi szöveg elolvasható. A hivatalos jegyzőkönyv és annak melléklete is letölthető honlapunkról, de ez utóbbi az önkormányzat honlapjáról is.

Segíti a testületi ülés menetét? Lehet, de azt nem szabad elfelejteni, hogy itt komoly előkészítésre lesz szükség minden ülés előtt. Rendre elő kell venni és ki kell készíteni (beüzemelni) a felszerelést, és a napirendi pontokat is mindig be kell majd írni előre a gépbe. A tanácskozás során jelezni kell a szoftverben, hogy melyik napirendi pontot tárgyalják a képviselők. Minden hozzászóláskor és szavazáskor gombokat kell nyomkodni, különben a rendszer nem fogja tudni helyesen rögzíteni a hozzászólásokat… Ez a rendszer egész biztosan segíti egy nagyobb (pl. 30 vagy 100 fős) testület tanácskozását, ahol pl. a hozzászólások időtartama is érthető módon korlátozott. Tinnyén nincs ilyen, legalábbis eddig nem volt. Személy szerint én nem vagyok meggyőződve arról, hogy Tinnyén, az itt működő 7 fős testület tanácskozása nem lesz ezzel a rendszerrel bonyolultabb.

Mindez 3,5 milliós egyszeri költségbe és esetleg még további 20 ezer forintba kerül havonta (és ez az egyszerűbb rendszer). Komolyan? Ahelyett, hogy a diktafon STOP és START gombját megnyomnák a zárt ülésnél? Tényleg elég sok elkölteni való pénze lehet Tinnyének…

Év végi jutalmazások

Október közepén közös testületi ülést tartott Pilisjászfalu és Tinnye képviselő-testülete. A képviselők döntöttek a közös költségvetés korábbi időszakának független könyvvizsgáló általi ellenőrzéséről is, de az ülés apropója a közös önkormányzati hivatal költségvetésének módosítása volt, amelyre a hivatali dolgozók tervezett jutalmazásai érdekében kellett sort keríteni.

A költségvetést érintő előterjesztéseket mindkét képviselő-testület megszavazta (Tinnye részéről 4 igen, 3 nem szavazattal). Ennek eredményeképpen a polgármesteri és hivatali tisztviselők összességében több millió forintos jutalomra számíthatnak oly módon, hogy a kifizetésekre még idén decemberben, a karácsonyi ünnepek előtt sor kerül.

Sajnos a Tinnyén érvényben lévő helyi adó szabályok még mindig igen magas telekadót írnak elő (annak ellenére, hogy a testület nemrég csökkentette a telekadó mértékét). Lőrincz László képviselő megfogalmazása szerint „Ilyen mértékű jutalom számomra akkor lenne elfogadható, ha a gazdálkodás lehetővé tenné, hogy a tinnyeiek terheit is csökkenthessük”.

Lehet, hogy Tinnyének mégsincs olyan sok elkölteni való pénze?

(fotó: pixabay.com)

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Közeleg a nyár. Kér egy Körtvélyest?

A Körtvélyes 2023. júniusi számának lapzártája május 26. péntek éjfél

2023.05.16. 12:40

Új év, szűkebb nadrágkötő, új lapszám, sűrűbb betűszedés

A Körtvélyes 2023. februári számának lapzártája február 5. vasárnap éjfél

2023.01.22. 21:01

„Itt van az ősz, itt van ujra”

A Körtvélyes 2022. októberi számának lapzártája október 24. hétfő éjfél

2022.10.10. 11:11

Változik a tinnyei képviselő-testület összetétele

Ladányi Péter lemondott, ezért új képviselő kerül a testületbe

2022.10.01. 09:40

Önkormányzati hírösszefoglaló

Többgenerációs családok rezsi támogatása, helyi ügysegéd helyett vörösvári kormányablak vagy kormányablak busz

2022.09.13. 08:52

Írjon Ön is az idei első nyári Körtvélyesbe!

A 2022. júniusi szám lapzártája június 3. péntek éjfél

2022.05.27. 22:00

Önkormányzati hírösszefoglaló

Eladó építési telkek, igazgatási ügyintéző kerestetik, ismét elérhető az ügysegéd

2022.05.11. 18:39

Nem április tréfa! Írjon Ön is a két hét múlva nyomdába kerülő Körtvélyesbe!

A 2022. áprilisi szám lapzártája április 8. péntek éjfél

2022.03.25. 17:10

Felhívás partnerségi egyeztetésre

Az 1924-1935 hrsz. alatti területekre vonatkozóan. Határidő: március 4. (péntek).

2022.02.28. 12:30

Körtvélyes 2022. februári szám lapzártája február 4-én pénteken

Új év, új fejlemények. Ossza meg Ön is Tinnyével 2022-es új évi gondolatait beszámoló, olvasói levél vagy hirdetés formájában!

2022.01.21. 21:50

Körtvélyes decemberi szám lapzártája december 3-án pénteken

Írjon év végi vagy akár új évi jókívánságokat, beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását vagy hirdessen ünnepek előtt is!

2021.11.21. 14:48

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.11.04. 15:00

A tartalomból: Az e-mail mint nem írásos forma? Percenkénti szavazások futószalagon, település rendezés M100 kapcsán, belterületbe vonások és átminősítések, mi lesz a „Zöli” helyén?…

2021.11.07. 21:29

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

2021.10.17. 16:30

Újabb részletes kérdőív az agglomerációs kerékpáros stratégia témájában

A használati szokásokon túl most a tárolás, átszállás, utaztatás is szóba kerül

2021.10.14. 11:33

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.29. 15:00

A tartalomból: költségvetés, tejház, utcanévadás, civil pályázatok, gazdasági program, szociális tűzifa, Bursa Hungarica ösztöndíj, önerős útépítés, M100 és a tranzitforgalom…

2021.10.01. 12:12

Videó a Tinnye és Pilisjászfalu Közös Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.28. 17:30

A tartalomból: közös hivatal költségvetése, megállapodása, beszerzési szabályzatának módosítás

2021.09.30. 09:32

Kerékpáros kertváros

Tervezzük meg közösen az agglomeráció kerékpáros stratégiáját!

2021.09.21. 07:39

Felújítják a 10-es út pilisvörösvári szakaszát

Forgalomkorlátozás, félpályás lezárás, várakozási tilalom majd' két hétig

2021.09.20. 11:08

Csoportos kéményellenőrzés – 2. kör

2021-ben 14 címen már túl vagyunk. Van még igény összefogásra?

2021.09.20. 10:37

Újra közösségi szervezésű kéményellenőrzésre hívjuk fel a helyi vállalkozók figyelmét

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is összefogással igyekszünk jó ajánlatot kérni

2021.09.07. 09:26

Körtvélyes októberi szám lapzártája 24-én pénteken

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

2021.09.07. 08:36

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről: 2021.08.27. 8:00

A tartalomból: szociális tűzifa, adótartozás telekért, M100 környezetvédelmi vizsgálata, tinnyei fociklub

2021.08.29. 14:12

Települési szintű pályázat háziállataink oltására, csipeztetésére és ivartalanítására

Jelentkezzen Ön is! Ha nyerünk, kedvenceink kezelése térítésmentes lesz.

2021.07.06. 09:01

Videó a tinnyei képviselő-testület üléséről: 2021.06.30. 16:00

A tartalomból: pandémia, M100, kommunikáció felelőssége, telekeladások, térfigyelő kamerák, súlykorlátozáshoz kötött behajtás, civil szervezetek támogatása, augusztus 20., települési feladatlista…

2021.07.01. 23:34

Körtvélyes júniusi lapzárta két hét múlva

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

2021.06.02. 19:43

Tudja Ön, mi lett az előző javaslatával?

Vajon elfogadta vagy elutasította az önkormányzat? Itt ellenőrizheti.

2021.05.24. 10:00

Véleménye van az M100-as településrendezési eszközökbe illesztéséről?

Írja meg észrevételeit a főépítésznek! Két hete van rá. Tavaly már megírta? Az nem számít.

2021.05.13. 17:05