Tinnye, a gazdag falu

gondolatok a legutóbbi tinnyei fejleményekről

2018.10.28., Ladányi Péter

Címkék: Szerkesztő Tinnyén élünk Közélet

Tinnye biztosan gazdag falu. Nem csak átvitt, erkölcsi értelemben, hanem a szó valódi jelentése szerint is, tehát Tinnyének egészen biztosan sok elkölteni való pénze van. Gondolhatnánk.

Legalábbis azonnal ilyen gondolatok jutnak az ember eszébe, amikor olyanokat hall, mint ami a szeptemberi tinnyei, és az októberi Pilisjászfalu-Tinnye közös képviselő-testületi ülésen történt.

3,5 millió forintos szavazórendszer Tinnyére?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem vagyok az új dolgok ellen, szerintem jó dolog a technikai fejlődés eredményeit hasznosítani. Hisz azért vannak.

Azonban úgy gondolom, hogy mindig meg kell vizsgálni, hogy egy új technikai megoldásnak az előnyei mellett mik a hátrányai, milyen költséggel és kompromisszumokkal jár. Van-e rá elegendő forrás (pénz), mind a bevezetéshez (ami egyszeri költség), mind a fenntartáshoz (ami viszont folyamatos kiadást jelent). Van-e annyi haszna, hogy a változást érdemes legyen bevezetni, megold-e valamilyen eddig fennálló problémát és ezt olyan áron teszi-e, ami minden szempontból elfogadható.

Tehát racionális és pragmatikus vizsgálatnak kellene
megelőzni minden ilyen döntést.

A tinnyei képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén a képviselők megtekinthették a MikroVoks rendszer bemutatóját és meghallgathatták a gyártó cég képviselőjének előadását.

A MikroVoks egy ülést (pl. önkormányzati ülést) támogató elektronikus rendszer, mikrofonos képviselői pulttal, nagy lapos kijelzővel (monitorral), számítógéppel és lábpedállal. Olyan ez, mint amit a nagyobb testületek (pl. a Magyar Országgyűlés vagy a Fővárosi Közgyűlés) tanácskozásain is használnak. Tudják, amit sokszor az esti híradók tudósításaiban, a vágóképeken is láthatunk.

A kép illusztráció (forrás: pilis.hu)

Krix Lajos, Tinnye polgármester felvezetője szerint „úgy ítéljük meg – többen, és tapasztalatok is ezt mutatják, hogy számos dologban segítségül lehet egy olyan voks rendszer, amit nagyon sokfelé alkalmaznak már […]”. Ő biztosan tudja, hisz használta már ezt a rendszert Budakeszin, a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) ülésein. A polgármester szerint ezzel a rendszerrel valós időben, élő időben majd lehetőséget nyújt abban, hogy a leghitelesebb módon lehessen a lakosságot tájékoztatni. Krix Lajos elmondta, hogy „[…] nagyon jól visszakereshető, és nem módosítható a szoftverében semmi sem, ez nagyon fontos".

Csak halkan jegyzem meg, hogy mivel szoftverfejlesztőként keresem kenyerem, elég jól tudom, hogy egy cég a saját maga által fejlesztett szoftverben bármilyen módosítást el tud végezni, ha akar. De a lényeg itt nem is ez, hanem az, hogy a hangfelvételekkel mi van. Az, hogy elhisszük-e, hogy a szoftver a hangfelvételeken nem módosít (de egyébként miért is tenné?). Egyszóval, a polgármester ezen megjegyzésének semmi értelme sincs. Illetve mégis. Ha valaki nem nagyon van otthon a szoftverek terén, és nem tudja, hogy azt tulajdonképpen eszik vagy isszák, abban a polgármester ezzel a megjegyzésével azt a hamis, csalóka érzetet keltheti, hogy a rendszer hiteles és – ha másért nem is – emiatt tényleg be kell vezetni.

Dr. Imre Gábor, Tinnye és Pilisjászfalu jegyzője szerint ez a voks rendszer azért jó, mert „Egyébként az ülésvezetést tényleg annyiban segíti, hogy egyrészt nem vágunk egymás szavába – itt nem fordul elő, de máshol igen – és hogy csak az kerül rá igazából a hangfelvételre, ami oda tartozik, például itt az egymás közti beszélgetésünk, ami nem mindenkire tartozik, és elég sok az ilyen jellegű adatigénylés akkor nem minden nyilvános … – bár nyilvános az ülés”.

Húúúú, azt hiszem, ezt itt most célszerű lenne helyre tenni. Ugyanis a nyilvános testületi ülések a magyar törvények szerint is nyilvánosak. A tanácskozás első percétől az utolsóig. Erre tekintettel, ennek tudatában kell a képviselőknek, a jegyzőnek, de még a jelen lévő vendégeknek és az ülésen személyesen részt vevő állampolgároknak is megszólalniuk. Úgy, hogy tisztában vannak azzal, hogy az ülésen elmondottak teljesen nyilvánosak.

A jegyző szerint „az ülés menetébe nem lehet belevágni”, majd így folytatta:

a zárt ülést – ha így hagyom a magnót – akkor azt technikailag ki kell vágni. Oké, az nem egy bonyolult feladat, hogy úgy mondjam, aki ért hozzá, csak ott már bárki bármit vághat, […] jogilag problémás, hogy hol van megvágva a felvétel.

Nem problémás. Ha már a diktafon STOP és START gombját nem nyomták meg a zárt ülés elején és végén (mert mindössze erre lenne szükség), akkor a jegyző szerinti „nem egy bonyolult feladat”-ot el lehet úgy végezni, hogy az jogilag ne legyen problémás. Például, amikor a polgármester azt mondja, hogy "… és rátérünk a következő napirendi pontra", vagy „a zárt ülést követően ismét nyílt üléssel folytatjuk a tanácskozást” akkor ott kell a felvételt kettévágni. Ahogyan mi is tesszük, a honlapunkon olvasható és hallgatható tinnyei testületi ülésekről szóló cikkeinkben kizárólag a napirendi pontok között vágjuk el (és nem „meg”) a több órás hangfelvételt. Könnyen beláthatja ezt az, aki akár csak egyszer is belehallgat ezekbe a felvételekbe.

Másrészt, ha tényleg „nem egy bonyolult feladat”, elvárható lenne (és el is várjuk), hogy a közérdekű adatigénylésünknek tegyenek eleget, tehát a nyílt ülésen tárgyalt napirendi pontok hangfelvételéről kérésünknek megfelelően adjanak másolatot. Ha esetleg elmulasztották külön felvételen rögzíteni a zárt ülés anyagát (nem gond, van ilyen), akkor tessék azt kettévágni! A nyílt és zárt napirendi pontok közötti ponton. Hiszen „nem egy bonyolult feladat”. Ezt segítendő, egyébként korábban már küldtünk a jegyzőnek egy szoftveres megoldást erre (a megoldás egyébként ingyenes és innen letölthető, a leírása pedig innen).

A tinnyei jegyzőnek viszont abban igaza van, hogy a vágás jogilag akkor aggályos lenne, ha az ülés egy része lenne levágva vagy esetleg az ülés menetéből lenne kivágva egy részlet. De ezt a jog nem teszi lehetővé, erre utalt a jegyző, és ez így rendben is van.

A rendszer 3 millió forintba kerülne a tinnyeieknek, azaz a mindnyájunk által befizetett adóforintokból ennyit költenének a rendszerre.

Már ha a képviselő-testület megszavazza. Az ülésen érezhető volt a jegyző és a polgármester egyértelmű támogató szándéka (ha nem hiszik, hallgassák meg), a polgármester még gyorsan meg is ígérte, hogy a következő alkalomra előterjesztést fog benyújtani a rendszer bevezetéséről.

Nincs kétségünk afelől, hogy a polgármester (Krix Lajos) és az őt szinte mindig kétség nélkül támogató, stabil többséget jelentő képviselők (dr. Molnár Ede, Darázs Lászlóné, Nagy Jenő) szavazataival a 3,5 milliós rendszert be fogják vezetni Tinnyén.

 

(FRISSÍTÉS: a képviselő-testület a 2018. november 28-i ülésen a polgármester előterjesztését elutasította, így mégsem lesz ilyen szavazórendszer Tinnyén [a szerk.])

 

De felmerül a kérdés, hogy ez tényleg kell nekünk? Mit tud ez a rendszer, ami megér nekünk 3 milliót és esetleg még havi 20 ezret?

Az, hogy bárki az interneten hozzáférhet a felvételhez? Internetes hírportálunkon ezt most is bárki megteheti ingyen, csak ide kell kattintania, és válogathat, hogy melyik ülés melyik napirendi pontját szeretné meghallgatni (az ülések hangfelvételeit folyamatosan töltjük fel honlapunkra, visszamenőlegesen is).

Az, hogy hiteles tájékoztatást kaphatnak a tinnyeiek? A hangfelvétel és a hivatalos jegyzőkönyv is elérhető ingyen. Előbbi hírportálunkon, ráadásul bármelyik napirendi pont könnyen visszakereshető, meghallgatható, a hozzá tartozó jegyzőkönyvi szöveg elolvasható. A hivatalos jegyzőkönyv és annak melléklete is letölthető honlapunkról, de ez utóbbi az önkormányzat honlapjáról is.

Segíti a testületi ülés menetét? Lehet, de azt nem szabad elfelejteni, hogy itt komoly előkészítésre lesz szükség minden ülés előtt. Rendre elő kell venni és ki kell készíteni (beüzemelni) a felszerelést, és a napirendi pontokat is mindig be kell majd írni előre a gépbe. A tanácskozás során jelezni kell a szoftverben, hogy melyik napirendi pontot tárgyalják a képviselők. Minden hozzászóláskor és szavazáskor gombokat kell nyomkodni, különben a rendszer nem fogja tudni helyesen rögzíteni a hozzászólásokat… Ez a rendszer egész biztosan segíti egy nagyobb (pl. 30 vagy 100 fős) testület tanácskozását, ahol pl. a hozzászólások időtartama is érthető módon korlátozott. Tinnyén nincs ilyen, legalábbis eddig nem volt. Személy szerint én nem vagyok meggyőződve arról, hogy Tinnyén, az itt működő 7 fős testület tanácskozása nem lesz ezzel a rendszerrel bonyolultabb.

Mindez 3,5 milliós egyszeri költségbe és esetleg még további 20 ezer forintba kerül havonta (és ez az egyszerűbb rendszer). Komolyan? Ahelyett, hogy a diktafon STOP és START gombját megnyomnák a zárt ülésnél? Tényleg elég sok elkölteni való pénze lehet Tinnyének…

Év végi jutalmazások

Október közepén közös testületi ülést tartott Pilisjászfalu és Tinnye képviselő-testülete. A képviselők döntöttek a közös költségvetés korábbi időszakának független könyvvizsgáló általi ellenőrzéséről is, de az ülés apropója a közös önkormányzati hivatal költségvetésének módosítása volt, amelyre a hivatali dolgozók tervezett jutalmazásai érdekében kellett sort keríteni.

A költségvetést érintő előterjesztéseket mindkét képviselő-testület megszavazta (Tinnye részéről 4 igen, 3 nem szavazattal). Ennek eredményeképpen a polgármesteri és hivatali tisztviselők összességében több millió forintos jutalomra számíthatnak oly módon, hogy a kifizetésekre még idén decemberben, a karácsonyi ünnepek előtt sor kerül.

Sajnos a Tinnyén érvényben lévő helyi adó szabályok még mindig igen magas telekadót írnak elő (annak ellenére, hogy a testület nemrég csökkentette a telekadó mértékét). Lőrincz László képviselő megfogalmazása szerint „Ilyen mértékű jutalom számomra akkor lenne elfogadható, ha a gazdálkodás lehetővé tenné, hogy a tinnyeiek terheit is csökkenthessük”.

Lehet, hogy Tinnyének mégsincs olyan sok elkölteni való pénze?

(fotó: pixabay.com)

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Továbbiak a témákban:

KÖRTVÉLYES októberi lapzárta jövő pénteken

A 2020. őszi lapszámba történő cikk, olvasói levél és hirdetés beküldési határideje 2020. október 9.

2020.10.01. 10:20

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről

Közvetítés: 2020.09.18. 7:30

2020.09.28. 19:36

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről

Közvetítés: 2020.09.03. 7:45

2020.09.06. 11:20

KÖRTVÉLYES július végi lapzárta jövő pénteken

Aki a 2020. augusztusi számban kíván cikket, olvasói levelet vagy hirdetést megjelentetni, ne habozzon!

2020.07.24. 23:51

Gigászi tűzijátékot terveztek, aztán lefújták. Mi lesz Tinnyén?

Múlt héten mi is fontolgattuk. Van ötlete alternatívára?

2020.07.16. 11:36

Videó a tinnyei képviselő-testület üléséről: 2020.07.08. 16:00

A tartalomból: útfeltúrás az Adyban, várakozó okos zebra, önkormányzati csontvázak, sokasodó közösségi oldalak, elhalasztott átminősítések, DIGI mobil Tinnyén, pályázatok, tűzijáték, művházfelújítás…

2020.07.09. 21:29

Ingyenes online informatikai tábor gyerekeknek

Hétköznaponként 2 órában az ELTE T@T Kuckójának szervezésében

2020.06.19. 17:10

Pályázati felhívás civil szervezeteknek (Frissítve)

Rendezvények és közösségi programok megvalósításához

2020.06.19. 15:43

Sőt, még annál is régebben… (Frissítve)

Unalmas, tudom. De Tinnyének van egy ősrégi, ráadásul elismert Facebook oldala is.

2020.06.07. 11:08

A KÖRTVÉLYES nem tűnt el

Sőt, jövő szerdán lapzárta. Ha publikálni vagy hirdetni kíván, ne habozzon!

2020.05.14. 13:41

Anyák napja

Május első vasárnapja

2020.05.03. 08:17

Idén is lesz szervezett kéményellenőrzés helyi vállalkozásoknak

Várjuk azok jelentkezését, akik idén is szeretnének olcsón és tervezhetően túllenni rajta.

2020.04.29. 10:47

Ó, Tinnye már jóval korábban „beszállt az internetbe”

Van egy másik önkormányzati Facebook oldal is, tudta?

2020.04.22. 18:45

Tinnye is „beszállt az internetbe”

Pedig volt már honlapja. De biztos a Facebook erejével majd hatékonyabb lesz.

2020.04.21. 12:24

Parázs vita egy csendes kis faluban

Már megint. És aki megelőzhetné, több éve nem tesz semmit.

2020.04.16. 23:30

Saját távoktatás és telekonferencia

Hogy a zárt körű beszélgetéseink ne kerüljenek ki a kezeinkből

2020.04.11. 15:18

Húsvéti dekoráció

Ahogy azt ünnepekkor Tinnyén már megszokhattuk

2020.04.09. 22:38

Karbantartási munkálatok a tinnye.info online-on

Szerdán este 9 és éjjel 2 óra között

2020.04.08. 07:00

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről (Frissítve)

Közvetítés: 2020.03.18. 7:30

2020.03.20.

Videó a Tinnye-Pilisjászfalu közös képviselő-testületi ülésről

Közvetítés: 2020.03.09. 18:00

2020.03.12.

Videó a tinnyei képviselő-testület üléséről

Közvetítés: 2020.02.26. 18:00

2020.03.01.

Pályázati Felhívás

Tinnye önkormányzati honlapjának helyreállítására

2020.02.27.

Megszépült a Holofon Zrt. Hulladékfeldolgozó üzeme Tinnyén

Beszámoló

2019.11.26.

Tinnyei képviselő-testületi ülések

2019. július 17.

2019.07.20.

Településrendezés

Tinnyén

2019.05.29.

Tinnyei képviselő-testületi ülések

2019. április 24.

2019.04.30.

Tinnyei képviselő-testületi ülések

2019. április 3. (rendkívüli ülés)

2019.04.06.