Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 1. rész

2018.10.24., PS

Címkék: Kultúra

Van egy kis falu a pilisi és budai hegyek nyúlványainál, szép, rendezett kis település, alig pár ezer fő lakosú. A falu délkeleti részén egy nagykertű kis házból indul hosszú göröngyös útjára Sanyi bácsi meséje. A kis ház, ahol a történet kezdetét veszi, egyben Sanyi bácsi visszaemlékezésének színhelye is, további mesék kovácsműhelye.

Bevezető

Egy fiatal leányka, alig múlt 16 éves, sétált felfelé Tinnyén, a régen bezárt zsidó temető felé vezető úton, az Álomvölgy irányába. Az út baloldalán nagynak mondható kert terül el, ami fákkal, sövényekkel és bozóttal telis-tele. Az nem mondható, hogy ott, ahol még a madár se járt, mert ezernyi éneklő madárka lepi el, főleg tavasszal a kertet.

A kép illusztráció (forrás: pixabay.com)

Egy idősebb bácsi, aki a nyolcadik évtizedének delén tart, nyári estéken ki szokott ülni a kerti kispadjára, megpihenni az aznapi kertészeti fáradalmait, hallgatni a madarak csicsergését. Arra gondol, talán neki szól még ma is a madárdal, az ének az esti félhomályban. Ez az idős bácsi a Sanyi bácsi.

Sajnos a madárkák egyre fogynak, s mert hogy a bácsi ne érezze a magányt, egy fekete tarka kóbor cicát fogadott a házhoz, egy eltévedt, otthontalan, bolyongó lelket, aki lassan valódi társává szegődött. A cica az aztán nem válogatós fajta, ami csak karmai közé kerül, madár vagy egérke, mindkettőre szemet vet, s jó étvággyal elfogyasztja azt. Ma már csak félénken merészkednek odarepülni a madárkák, énekelgetni úgy alkonyat tájt, vagy fiókákat költeni tavasszal a lombokon rakott fészkekben. A madárkák csodálatos teremtmények, el kell, hogy meséljem, mennyire igaz mindez. Saját tapasztalatom bizonyságául szolgált, amikor egy parányi szürkés madárka több napon keresztül ablakomba szállott, és amikor meglátott, mindig bekopogtatott. Sokak számára szinte hihetetlen, hogy az életben ilyen még megtörténhet. Nem tudtam mire vélni a dolgot, vajon mit akarhat? Eresszem be? Vagy fél a magányban, vagy csak ennivalót kér, hosszú idő kellett ahhoz, amíg minden világossá vált előttem, sokára, de megfejtettem. Tinnyéhez nem messze van Királyvölgy és a fiam házánál tapasztaltam mindezt, amit elmesélek. Mesébe illő történet és mégis valós igazság, még akkor is, ha hihetetlennek látszik. A ház, magasabb dombtetőn van, ott a bejárai kiskapu beton oszlopába van bevésve a postaláda, ami körülbelül 35-40 cm mély lehet lefelé, annak bedobó nyílása igen szűkre szabott.

A fészek magassága körülbelül 15 cm lehet, és abban a postaládában rakott fészket a madárka és 8 darab picinyke tojást tojt a fészekbe. Amikor kinyitottam a postaládát, én jobban meglepődtem, mint a madárka, pedig annyira féltette az otthonát, hogy bármennyire rettegett tőlem, ki sem repült, amikor a ládát kinyitottam. Arra nem gondolt, hogy a láda nem madárköltési célra készült és talán őneki innen költöznie kell. Pár nap elteltével megnéztem, mi a fejlemény, csodák csodájára igencsak megörültem. Az élet, sok-sok apró csodákkal lepi meg az embert, itt is ez történt, a kismadárkák közül mind a 8 kikelt. Azonban eztán jött a nehezebb feladat a nevelésükkel, nagyon sok küzdelem keletkezett etetéskor a ki-beközlekedés nehéz körülményei miatt, azért bármennyire nehéz volt is a közlekedés a láda bejáratától a fészekig, mégis kikeltek a kicsinyek. Ha ez azonban csak ennyire simán ment volna, de jöttek az élet rejtelmei, a bökkenők! A postaláda nem madárfészek rakására, madárköltés célra készült, hanem levélbedobására. Így hát jött a postás, a levelet bedobta, ezzel elzárta a kicsinyekhez vezető utat, az amúgy is szűkös bejáratot. A szerencse talán az volt, hogy a levél nem valami kemény boríték, így ha nehezen is, az etetés mégis megoldódott. Amikor a postaláda ajtaját ismét kinyitottam és láttam a 8 éhező kismadár száját, amint várták az etetést, együtt örültem a madarakkal a szerencséjüknek, felnőttek, kirepültek, ha engem meglátnak, nem félnek tőlem. Mind ahányan vannak, ott a ház körül énekelgetnek úgy estefelé, én abban bízom, a jövőt nem postaládában tervezik.

Kedves Olvasó! Ha kezedbe veszed e könyvet, amely életút-interjú csupán és olvasgatod, meglásd, találsz benne neked valót. Nem mese, regény, szerelmi költemény vagy krimi, csupán visszaidézi emlékeidbe az elmúlt időket, benne, ami szép volt, hasonló talán sorsoddal is. Ha találsz benne, ami bánatot okoz, hagyd tovaszállni, ma az már úgy is a múlt, vissza nem jön soha. Nem tudom ismered-e azt a dalt: „Csak a szépre emlékezem”. Tégy hát te is így, és mindazt, ami kedves emlékként maradt benned, azt őrizd csak meg csupán. Életútról szól ez, mely egy ember hosszú göröngyös útját, bolyongásait tárja eléd, teli igaz történetekkel, akad benne némi tanulság, ezek hátha mosolyra derítik arcodat a búsuló napjaidon. Ezen életút a családom részére készült, arra lett tervezve, nekik eleveníti fel életvitelem és a hosszú utam rejtelmeit, de ha mégis elolvasná más, szűrje le tapasztalatait. Tanuld meg, öröm és bánat, jöhet bármely idővel mindenki számára, mégis mindkettő lassan elrepül, csak emlékei maradnak meg nekünk s az utókornak. Leírtam tehát azokból, amit tapasztaltam egy csokorra valót, ami megmaradt bennem több mint nyolc évtizeden át, azt azért ne gondold, hogy csak ennyi az egész!

(folytatjuk)

 

(a cikk a Körtvélyes 11., 2018/10-es lapszámában jelent meg [a szerk.])

 

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSSem használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú bankszámlájára „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Továbbiak a témákban:

Digitális vs. otthoni tanulás

Kreatív pályázat iskolásoknak

2021.04.06. 08:27

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Csütörtökön délután 3-tól, regisztrálj időben!

2021.01.26. 09:46

Csak látszik a betlehemi csillag Tinnyéről!

Még ha nem is egy csillagként, de ott van(nak)

2020.12.26. 17:22

Szenteste nem lesz kijárási korlátozás

December 24-én nem lesz gond, ha este 8 után érünk haza

2020.12.23. 12:57

800 év után ismét ragyog a betlehemi csillag

Hétfőn este szemeket az égre, hátha nem lesznek felhők!

2020.12.20. 12:43

Nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Regisztrálj szerdáig és less be a kulisszák mögé online!

2020.12.01. 12:01

100 GB adatforgalom az otthonról mobilnetezőknek

A Telenor újabb év végi könnyítése a lakossági felhasználóknak

2020.12.01. 10:14

Regényes természet címmel irodalmi pályázat indult

Ifjúsági regényeket várnak a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus összefüggései témájában

2020.11.30. 12:38

Forgalmi díj mentesen érhetőek el oktatási oldalak

Újabb mobilszolgáltatói kedvezmény az otthon tanulás könnyítéséért

2020.11.23. 09:02

Ingyenes internet digitális oktatással érintett családoknak (Frissítve 2020.11.17. 16:20-kor)

A kedvezmény első körben egy hónapig tart, néhány szolgáltató már nyilatkozott is.

2020.11.15. 11:46

Pályázati felhívás

Rendőri pálya választásának ösztönzésére

2020.04.25. 11:57

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 4. rész

2019.08.30.

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 3. rész

2019.06.02.

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 2. rész

2019.01.02.

A budajenői székely betlehemes

2017.11.27.

Konfuciusz Tinnyén

2017.07.30.

Szent István Király napi családi nap Tinnyén

2017.07.17.

1848-as ünnepség Tinnyén

megemlékezés, koszorúzás, lovas felvonulás és óriás Petőfi

2017.03.15.

PaTHÁLIA KABARÉ

a tinnyei művelődési házban

2017.02.25.

Új vezető a tinnyei óvoda élén

Bemutatjuk Szabóné Balla Gabriellát

2017.01.27.

Megújul a tinnyei Kossuth Lajos Művelődési Ház

2017.01.08.

Disznóvágás, muzsika, táncház

január 21-én Tinnyén

2017.01.05.

Borszentelő bál Tinnyén

Mulatság palatkai muzsikára

2016.12.26.

Autentikus népzene Tinnyén

Dobai Benedekkel beszélgettünk

2016.12.04.

A tinnyei betlehemes

2016.11.29.

Adventi koncert a tinnyei Református Templomért

Bakos Kornéliával és barátaival

2016.11.23.

PaTHÁLIA miniszínpad

színi társulat Tinnyén

2016.10.17.