Page header
 Főoldal 5 nap múlva:  Zöld 6 nap múlva:  Kommunális

A képviselő-testületi ülések hangfelvételei

már az interneten – a tinnye.info online hírportálon

2018.11.04., Ladányi Péter

Címkék: Képviselő-testületi ülések Közélet Szerkesztő

A képviselő-testületi ülések nyilvánosak. Mi több, nyilvános közszereplésnek minősülnek, és így azok a jog szerint teljes nyilvánosságot élveznek. Ezek szerint az önkormányzati képviselők ülésezésein bárki jelen lehet, kép-, videó- és hangfelvételt készíthet. A felvételeket közzé teheti, azaz szabadon nyilvánosságra hozhatja. És ehhez még a jelenlévők engedélye, hozzájárulása sem szükséges. Persze, ha nem zárt ülésről van szó.

A zárt ülésekre más szabályok vonatkoznak, de a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismerhetőségét még a zárt ülés esetén is biztosítani kell. A zárt ülésen hozott képviselő-testületi döntések is nyilvánosak.

Hallgassa meg a felvételeket a honlapunkon!

Korábban megígértük, hogy a képviselő-testületi ülések hangfelvételeit honlapunkon (könnyen kereshető módon) elérhetővé tesszük. A munkát elkezdtük, a felvételeket folyamatosan töltjük fel hírportálunkra (visszamenőlegesen is). Ezért szíves türelmüket kérjük.

Aki ellátogat honlapunkra, mindenféle regisztráció nélkül (tehát bármilyen személyes adat megadása nélkül) elolvashatja az ülés jegyzőkönyvét (a 2017-es üléseknél a szerkesztői beszámolót és olykor az ülésen történtekkel kapcsolatos gondolataimat).

A tinnye.info hírportálunkon bárki egy kattintással meghallgathatja az általa kiválasztott napirendi pontot, bele- vagy visszatekerhet, vagy akár letöltheti a saját számítógépére is.

Nem kell azokat a napirendi pontokat végighallgatnia,
amire nem kíváncsi.

Eddig (2018. november közepéig) az alábbi ülések hangfelvételeit töltöttük fel honlapunkra:

2018. szeptember 26. (néhány nyilvános napirendi pont hangfelvételére még várunk, mert azokat – bár kikértük – még nem kaptuk meg a hivataltól)

2018. július 25. (rendkívüli ülés)

2018. július 12. (rendkívüli ülés)

2018. május 16.

A honlapunkon korábban megjelent képviselő-testületi ülésekről szóló beszámolóinkat is frissíteni fogjuk a rendelkezésünkre álló hangfelvételekkel. Kérjük kísérjék figyelemmel honlapunkat és facebook oldalunkat, hogy ne maradjanak le semmiről.

A cikkek elején egy tartalomjegyzéket találnak, így a keresett napirendi pont egy kattintással azonnal előhívható. A tartalomjegyzékben a napirendi pont mellett annak eredménye (a szavazások) is azonnal láthatók. Akkor is, ha a tárgyalás során több szavazás történt.

Tartalomjegyzék a cikk elején, a szavazások eredményeivel (2018. július 25-i rendkívüli ülés)

Ha cikkeinkben ezt látják: , akkor nyugodtan kattintsanak rá, és máris meghallgathatják az adott napirendi pontot. Ha ezzel a grafikával találkoznak , akkor az adott téma hangfelvételét MP3 formátumú hangfájlként ki is menthetik számítógépükre.

Ha viszont ezzel találkoznak: , akkor valamilyen, a témához kapcsolódó dokumentumhoz (pdf vagy doc fájlt) tudnak hozzáférni.

Ha nem kívánják elolvasni a cikk (jegyzőkönyv) szövegét, azonnal a cikk végére ugorva, egy információs panelen minden nyilvánosságra hozott dokumentum és hangfelvétel egy helyen megtalálható és letölthető, de ha szeretnék, az önkormányzat kapcsolódó oldalaira is egyszerűen, egy kattintással eljuthatnak.

Információs panel a cikk végén (2018. július 25-i rendkívüli ülés)

 

A képviselő-testületi ülések nyilvánossága

De nézzük meg, mit is jelent a képviselő-testületi ülések nyilvánossága. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló (2011. évi CXII.) törvény és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása szerint:

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

Tehát a fentiek tudatában kell a képviselőknek, a jegyzőnek, még a jelen lévő vendégeknek és az ülésen személyesen részt vevő állampolgároknak is megszólalniuk. Úgy, hogy tisztában vannak azzal, hogy az ülésen elmondottak, de még az egyéb személyes megnyilvánulások is teljesen nyilvánosak:

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

A jogszabály részletesen meghatározza, milyen személyes adatok élveznek védelmet, és mely adatok szolgálják a köz érdekét. Néhány ezek közül:

Személyes adat: az érintett személlyel kapcsolatba hozható adat, pl. neve, azonosító jele, valamilyen rá jellemző ismeret (a jogszabály részletesen felsorol számos ilyet), valamint az ezekből levonható következtetés

Különleges adat: a faji eredetre, nemzetiséghez tartozásra, politikai véleményre, vallásos meggyőződésre, szexuális életre, egészségi állapotra, kóros szenvedélyre, stb. vonatkozó személyes adat

Közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, közfeladatot ellátó szerv kezelésében lévő (a személyes adat fogalma alá nem eső) adat, pl. hatáskör, illetékesség, szervezeti felépítés, valamint a gazdálkodásra és a megkötött szerződésekre vonatkozó adat

Közérdekből nyilvános adat: a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adat, amelynek nyilvánosságra hozatalát vagy megismerhetőségét a törvény közérdekből elrendeli

 

Az ülésen felszólaló képviselőknek annál is inkább oda kell figyelniük, mert a személyes, de még a különleges adatok szándékos vagy esetleg óvatlan nyilvánosságra hozása miatt is maga a felszólaló személy a felelős (aki az adott információt a testületi ülésen kimondta, tehát nyilvánosságra hozta):

A hozzászólások által nyilvánosságra került jogsértő tartalmakért a hozzászóló viseli a felelősséget.

Tehát az ülés hangfelvételei, a felszólalásokkal, vitákkal és „egyéb személyes megnyilvánulásokkal” együtt jogszerűen közzé tehetők, akár az interneten is nyilvánosságra hozhatók.

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

Kedves Olvasóink!

Reméljük, örömmel fognak élni ezzel, a technika és honlapunk által ingyenesen nyújtott lehetőséggel, és minél többen meg fogják hallgatni, hogy mi történik a képviselő-testület ülésein, és hogy a választott képviselők milyen álláspontra helyezkednek egy-egy helyi ügy kapcsán.

Lehet, néhányan nem örülnek ennek a jogszabályok által nyújtott teljes nyilvánosságnak, de ne feledjék, jövőre önkormányzati választások lesznek Magyarországon.

A nyilvánosság azért jó dolog, mert valóban demokratikus. Bárki, akit érdekel saját közvetlen környezetének sorsa és nyomon követi a helyi eseményeket, amikor szükség van rá, könnyebben hozhat megfontolt, felelős döntést.

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. május 18. (csütörtök), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.05.16. 13:03

Közeleg a nyár. Kér egy Körtvélyest?

A Körtvélyes 2023. júniusi számának lapzártája május 26. péntek éjfél

2023.05.16. 12:40

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. április 24. (hétfő), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.04.22. 08:20

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. április 6. (csütörtök), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.04.05. 16:54

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

2023.02.22. 10:55

Új év, szűkebb nadrágkötő, új lapszám, sűrűbb betűszedés

A Körtvélyes 2023. februári számának lapzártája február 5. vasárnap éjfél

2023.01.22. 21:01

Meghívó közös önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. január 25. (szerdán) 18:00-kor

2023.01.22. 20:22

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. november 23. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2022.11.22. 10:24

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. október 26. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2022.10.25. 07:31

„Itt van az ősz, itt van ujra”

A Körtvélyes 2022. októberi számának lapzártája október 24. hétfő éjfél

2022.10.10. 11:11

Változik a tinnyei képviselő-testület összetétele

Ladányi Péter lemondott, ezért új képviselő kerül a testületbe

2022.10.01. 09:40

Önkormányzati hírösszefoglaló

Barnakőszén igényfelmérés, KT ülés 2022. június 29. (szerdán): befagyasztott TOP+ pályázatok, művház részleges energetikai felmérése, rendelet a zöldterületek fenntartásáról, társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés alapvető szabályairól, rendelet a közterületek használatáról, rendelet a partnerségi egyeztetések helyi szabályairól, lehetséges lángossütő a Pohl-udvarban, a református temető másfél milliós zöldterület-karbantartási költségei, nehézségek az önkormányzat bérbe adott ingatlanjai kapcsán, megszűnő közkutak, erdő beépítésre szánt belterületté jelölése

2022.09.25. 16:14

Önkormányzati hírösszefoglaló

Többgenerációs családok rezsi támogatása, helyi ügysegéd helyett vörösvári kormányablak vagy kormányablak busz

2022.09.13. 08:52

Pufi mellény? De Lorean? 1,21 gigawatt?

Tényleg ez kell, ha ott akarok lenni egy képviselő testületi ülésen?!

2022.08.11. 08:55

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. június 29. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

2022.06.27. 12:19

Írjon Ön is az idei első nyári Körtvélyesbe!

A 2022. júniusi szám lapzártája június 3. péntek éjfél

2022.05.27. 22:00

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. május 25. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

2022.05.25. 05:48

Önkormányzati hírösszefoglaló

Eladó építési telkek, igazgatási ügyintéző kerestetik, ismét elérhető az ügysegéd

2022.05.11. 18:39

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. április 26. (kedd), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2022.04.22. 17:46

Nem április tréfa! Írjon Ön is a két hét múlva nyomdába kerülő Körtvélyesbe!

A 2022. áprilisi szám lapzártája április 8. péntek éjfél

2022.03.25. 17:10

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. március 9. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2022.03.07. 07:39

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésekre

Közös: 2022. február 21. (hétfő) 18:00-kor, tinnyei: 2022. február 24. (csütörtök) 16:00-kor

2022.02.20. 09:32

Körtvélyes 2022. februári szám lapzártája február 4-én pénteken

Új év, új fejlemények. Ossza meg Ön is Tinnyével 2022-es új évi gondolatait beszámoló, olvasói levél vagy hirdetés formájában!

2022.01.21. 21:50

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. január 27. (csütörtök), 15 órára a hivatal tanácstermébe

2022.01.21. 21:29

Önkormányzati képviselő-testületi ülés ELHALASZTVA

De hivatalosan az is csak ma reggel derült ki, hogy eredetileg ma délután lett volna az ülés

2021.12.15. 11:43

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. december 15. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

2021.12.08. 21:30

Körtvélyes decemberi szám lapzártája december 3-án pénteken

Írjon év végi vagy akár új évi jókívánságokat, beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását vagy hirdessen ünnepek előtt is!

2021.11.21. 14:48