A képviselő-testületi ülések hangfelvételei

már az interneten – a tinnye.info online hírportálon

2018.11.04., Ladányi Péter

Címkék: Képviselő-testületi ülések Közélet Szerkesztő

A képviselő-testületi ülések nyilvánosak. Mi több, nyilvános közszereplésnek minősülnek, és így azok a jog szerint teljes nyilvánosságot élveznek. Ezek szerint az önkormányzati képviselők ülésezésein bárki jelen lehet, kép-, videó- és hangfelvételt készíthet. A felvételeket közzé teheti, azaz szabadon nyilvánosságra hozhatja. És ehhez még a jelenlévők engedélye, hozzájárulása sem szükséges. Persze, ha nem zárt ülésről van szó.

A zárt ülésekre más szabályok vonatkoznak, de a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismerhetőségét még a zárt ülés esetén is biztosítani kell. A zárt ülésen hozott képviselő-testületi döntések is nyilvánosak.

Hallgassa meg a felvételeket a honlapunkon!

Korábban megígértük, hogy a képviselő-testületi ülések hangfelvételeit honlapunkon (könnyen kereshető módon) elérhetővé tesszük. A munkát elkezdtük, a felvételeket folyamatosan töltjük fel hírportálunkra (visszamenőlegesen is). Ezért szíves türelmüket kérjük.

Aki ellátogat honlapunkra, mindenféle regisztráció nélkül (tehát bármilyen személyes adat megadása nélkül) elolvashatja az ülés jegyzőkönyvét (a 2017-es üléseknél a szerkesztői beszámolót és olykor az ülésen történtekkel kapcsolatos gondolataimat).

A tinnye.info hírportálunkon bárki egy kattintással meghallgathatja az általa kiválasztott napirendi pontot, bele- vagy visszatekerhet, vagy akár letöltheti a saját számítógépére is.

Nem kell azokat a napirendi pontokat végighallgatnia,
amire nem kíváncsi.

Eddig (2018. november közepéig) az alábbi ülések hangfelvételeit töltöttük fel honlapunkra:

2018. szeptember 26. (néhány nyilvános napirendi pont hangfelvételére még várunk, mert azokat – bár kikértük – még nem kaptuk meg a hivataltól)

2018. július 25. (rendkívüli ülés)

2018. július 12. (rendkívüli ülés)

2018. május 16.

A honlapunkon korábban megjelent képviselő-testületi ülésekről szóló beszámolóinkat is frissíteni fogjuk a rendelkezésünkre álló hangfelvételekkel. Kérjük kísérjék figyelemmel honlapunkat és facebook oldalunkat, hogy ne maradjanak le semmiről.

A cikkek elején egy tartalomjegyzéket találnak, így a keresett napirendi pont egy kattintással azonnal előhívható. A tartalomjegyzékben a napirendi pont mellett annak eredménye (a szavazások) is azonnal láthatók. Akkor is, ha a tárgyalás során több szavazás történt.

Tartalomjegyzék a cikk elején, a szavazások eredményeivel (2018. július 25-i rendkívüli ülés)

Ha cikkeinkben ezt látják: , akkor nyugodtan kattintsanak rá, és máris meghallgathatják az adott napirendi pontot. Ha ezzel a grafikával találkoznak , akkor az adott téma hangfelvételét MP3 formátumú hangfájlként ki is menthetik számítógépükre.

Ha viszont ezzel találkoznak: , akkor valamilyen, a témához kapcsolódó dokumentumhoz (pdf vagy doc fájlt) tudnak hozzáférni.

Ha nem kívánják elolvasni a cikk (jegyzőkönyv) szövegét, azonnal a cikk végére ugorva, egy információs panelen minden nyilvánosságra hozott dokumentum és hangfelvétel egy helyen megtalálható és letölthető, de ha szeretnék, az önkormányzat kapcsolódó oldalaira is egyszerűen, egy kattintással eljuthatnak.

Információs panel a cikk végén (2018. július 25-i rendkívüli ülés)

 

A képviselő-testületi ülések nyilvánossága

De nézzük meg, mit is jelent a képviselő-testületi ülések nyilvánossága. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló (2011. évi CXII.) törvény és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása szerint:

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

Tehát a fentiek tudatában kell a képviselőknek, a jegyzőnek, még a jelen lévő vendégeknek és az ülésen személyesen részt vevő állampolgároknak is megszólalniuk. Úgy, hogy tisztában vannak azzal, hogy az ülésen elmondottak, de még az egyéb személyes megnyilvánulások is teljesen nyilvánosak:

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

A jogszabály részletesen meghatározza, milyen személyes adatok élveznek védelmet, és mely adatok szolgálják a köz érdekét. Néhány ezek közül:

Személyes adat: az érintett személlyel kapcsolatba hozható adat, pl. neve, azonosító jele, valamilyen rá jellemző ismeret (a jogszabály részletesen felsorol számos ilyet), valamint az ezekből levonható következtetés

Különleges adat: a faji eredetre, nemzetiséghez tartozásra, politikai véleményre, vallásos meggyőződésre, szexuális életre, egészségi állapotra, kóros szenvedélyre, stb. vonatkozó személyes adat

Közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, közfeladatot ellátó szerv kezelésében lévő (a személyes adat fogalma alá nem eső) adat, pl. hatáskör, illetékesség, szervezeti felépítés, valamint a gazdálkodásra és a megkötött szerződésekre vonatkozó adat

Közérdekből nyilvános adat: a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adat, amelynek nyilvánosságra hozatalát vagy megismerhetőségét a törvény közérdekből elrendeli

 

Az ülésen felszólaló képviselőknek annál is inkább oda kell figyelniük, mert a személyes, de még a különleges adatok szándékos vagy esetleg óvatlan nyilvánosságra hozása miatt is maga a felszólaló személy a felelős (aki az adott információt a testületi ülésen kimondta, tehát nyilvánosságra hozta):

A hozzászólások által nyilvánosságra került jogsértő tartalmakért a hozzászóló viseli a felelősséget.

Tehát az ülés hangfelvételei, a felszólalásokkal, vitákkal és „egyéb személyes megnyilvánulásokkal” együtt jogszerűen közzé tehetők, akár az interneten is nyilvánosságra hozhatók.

Részlet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásából (2017.)

Kedves Olvasóink!

Reméljük, örömmel fognak élni ezzel, a technika és honlapunk által ingyenesen nyújtott lehetőséggel, és minél többen meg fogják hallgatni, hogy mi történik a képviselő-testület ülésein, és hogy a választott képviselők milyen álláspontra helyezkednek egy-egy helyi ügy kapcsán.

Lehet, néhányan nem örülnek ennek a jogszabályok által nyújtott teljes nyilvánosságnak, de ne feledjék, jövőre önkormányzati választások lesznek Magyarországon.

A nyilvánosság azért jó dolog, mert valóban demokratikus. Bárki, akit érdekel saját közvetlen környezetének sorsa és nyomon követi a helyi eseményeket, amikor szükség van rá, könnyebben hozhat megfontolt, felelős döntést.

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSSem használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú bankszámlájára „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Továbbiak a témákban:

Videó a tinnyei képviselő-testület üléséről: 2021.06.30. 16:00

A tartalomból: pandémia, M100, kommunikáció felelőssége, telekeladások, térfigyelő kamerák, súlykorlátozáshoz kötött behajtás, civil szervezetek támogatása, augusztus 20., települési feladatlista…

2021.07.01. 23:34

Körtvélyes júniusi lapzárta két hét múlva

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

2021.06.02. 19:43

Tudja Ön, mi lett az előző javaslatával?

Vajon elfogadta vagy elutasította az önkormányzat? Itt ellenőrizheti.

2021.05.24. 10:00

Véleménye van az M100-as településrendezési eszközökbe illesztéséről?

Írja meg észrevételeit a főépítésznek! Két hete van rá. Tavaly már megírta? Az nem számít.

2021.05.13. 17:05

Körtvélyes áprilisi lapzárta jövő szerdán

Beszámolóját, olvasói levelét, alkotását, apróhirdetését, üzleti hirdetését tavasszal is kézbesítjük

2021.03.23. 07:47

Körtvélyes februári lapzárta jövő pénteken

Hogyan töltötte az ünnepeket? Milyen újévi fogadalmakkal kezdte 2021-et? Mesélje el!

2021.01.22. 10:14

Karbantartási munkálatok a tinnye.info online-on

Csütörtökön este 8 és éjjel 3 óra között

2021.01.20. 16:09

Nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok

Jön az adóellenőrzés, de ajánlunk 10 módszert is a hosszabb távú együttműködésre és a kommunikáció hiányának feloldására. Jó hír, hogy ezekből néhány már Tinnyén is megvalósult.

2020.12.08. 08:18

Körtvélyes decemberi lapzárta jövő pénteken

Bemutatná kézműves karácsonyi díszeit? Megosztaná kedvenc ünnepi receptjét? Itt az idő!

2020.11.26. 16:10

Videó a tinnyei képviselő-testület üléséről: 2020.10.28. 16:30

A tartalomból: pályázatok, közösségi hídépítés, forráskeresés az okos zebrára, íjászverseny, régiós tömegközlekedés, költségvetés, körzeti megbízott, ingatlan-vagyon hasznosítás, DIGI mobil Tinnyén, falu karácsony, térfigyelő kamerák, parkolás a főúton, önerős útépítés, adózási problémák…

2020.11.09. 11:35

Tinnyei álláspályázat (Frissítve)

Igazgatási ügyintéző-titkársági asszisztens munkakör betöltésére

2020.10.05. 18:02

Apróhirdetési lehetőség a Körtvélyesben

Elsőként a 18. lapszámban, ami 2020. októberben jelenik meg

2020.10.02. 17:18

KÖRTVÉLYES októberi lapzárta jövő pénteken

A 2020. őszi lapszámba történő cikk, olvasói levél és hirdetés beküldési határideje 2020. október 9.

2020.10.01. 10:20

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről

Közvetítés: 2020.09.18. 7:30

2020.09.28. 19:36

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről

Közvetítés: 2020.09.03. 7:45

2020.09.06. 11:20

KÖRTVÉLYES július végi lapzárta jövő pénteken

Aki a 2020. augusztusi számban kíván cikket, olvasói levelet vagy hirdetést megjelentetni, ne habozzon!

2020.07.24. 23:51

Videó a tinnyei képviselő-testület üléséről: 2020.07.08. 16:00

A tartalomból: útfeltúrás az Adyban, várakozó okos zebra, önkormányzati csontvázak, sokasodó közösségi oldalak, elhalasztott átminősítések, DIGI mobil Tinnyén, pályázatok, tűzijáték, művházfelújítás…

2020.07.09. 21:29

Sőt, még annál is régebben… (Frissítve)

Unalmas, tudom. De Tinnyének van egy ősrégi, ráadásul elismert Facebook oldala is.

2020.06.07. 11:08

A KÖRTVÉLYES nem tűnt el

Sőt, jövő szerdán lapzárta. Ha publikálni vagy hirdetni kíván, ne habozzon!

2020.05.14. 13:41

Anyák napja

Május első vasárnapja

2020.05.03. 08:17

Ó, Tinnye már jóval korábban „beszállt az internetbe”

Van egy másik önkormányzati Facebook oldal is, tudta?

2020.04.22. 18:45

Tinnye is „beszállt az internetbe”

Pedig volt már honlapja. De biztos a Facebook erejével majd hatékonyabb lesz.

2020.04.21. 12:24

Parázs vita egy csendes kis faluban

Már megint. És aki megelőzhetné, több éve nem tesz semmit.

2020.04.16. 23:30

Saját távoktatás és telekonferencia

Hogy a zárt körű beszélgetéseink ne kerüljenek ki a kezeinkből

2020.04.11. 15:18

Karbantartási munkálatok a tinnye.info online-on

Szerdán este 9 és éjjel 2 óra között

2020.04.08. 07:00

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről (Frissítve)

Közvetítés: 2020.03.18. 7:30

2020.03.20.

Videó a Tinnye-Pilisjászfalu közös képviselő-testületi ülésről

Közvetítés: 2020.03.09. 18:00

2020.03.12.