Page header
 Főoldal Ma:  Üveg 4 nap múlva:  Kommunális,  Szelektív

Megy a matekozás a tinnyei régióban: M1, M10, M100…

civil lakossági fórum volt a régió közúti fejlesztéseiről Tinnyén

2019.02.16., Ladányi Péter

Címkék: M100 (R11) Tinnyén élünk Közérdekű Civil

Teljesen megtelt a tinnyei Kossuth Lajos Művelődési Ház 2019. február 7-én a 19 órakor kezdődő rendezvényen. A lakossági fórum az épülő M100-as autópálya és a Tinnyét és Piliscsabát közvetlenül is érintő, jelenleg a tervekben szereplő „Tinnye-Piliscsaba elkerülő” elnevezésű út várható hatásairól szólt. Az eseményt nem a NIF vagy valamelyik érintett önkormányzat, hanem egy civil kezdeményezés, a Tinnyei Régió Munkacsoport szervezte meg, amelyre a lakosokon kívül szakértőket, valamint Tinnye és a szomszédos települések polgármestereit is meghívták.

A tinnyei művelődési házban már este hét óra előtt gyülekezni kezdtek az emberek. Néhány perccel később hirtelen olyan sokan érkeztek, hogy gyorsan keríteni kellett még néhány padot, hogy az új érkezők le tudjanak ülni, de sajnos még így is voltak páran, akiknek csak állóhely jutott.

A programot Sólyom Gábor, a munkacsoport egyik munkatársa nyitotta meg. Ismertette a fórum tervezett programját, utána röviden szólt a munkacsoportról.

Hangsúlyozta, hogy a környékbeli magánszemélyekből álló társaság legfontosabb célkitűzése a jelenleg is már elviselhetetlen tinnyei forgalom jelentős mértékű csökkentése. Üdvözölte a megjelent polgármestereket, megköszönve, hogy elfogadták a munkacsoport meghívását. Kérte a jelenlévőket, hogy majd nyugodtan kérdezzenek és mondják el észrevételeiket. Mindenki szót kap, aki akar, és a jelenlévő polgármesterek, szakértők, ill. a lakosok közösen megpróbálnak rá válaszolni.

Sólyom Gábor, a Tinnyei Régió Munkacsoport egyik tagja (fotó: Ladányi Péter)

Elsőként György Attila, tinnyei lakos előadását tekinthették meg a jelenlévők, ő szintén tagja a munkacsoportnak.

 20190207_002005_GyorgyAttila_Prezentacio.mp3

"Utakról lesz szó. Az utak tervezéséről. És azon gondolkodunk, hogy hogyan lehetne a legjobban megtervezni ezeket az utakat. Néhány dolog kell ehhez. Az egyik dolog, hogy nyitottan gondolkodjunk." – kezdte előadását György Attila. Rámutatott, hogy ne csak a saját településünk sorsával legyünk fogékonyak, a többi település iránt is érzékenyeknek kell lennünk.

György Attila, a Tinnyei Régió Munkacsoport egyik tagja (fotó: Ladányi Péter)

Szerinte fontos, hogy minden településnek legyen egy jövőképe, melynek kialakításához többször is végeztek felméréseket. Ezek eredményeként kiderült, tehát az itt lakók többsége azt szeretné, ha Tinnye hosszabb távon is megőrizné a kicsi, falusias jellegét. György Attila rámutatott, hogy a faluban minden beavatkozás, fejlesztés ezt a célt kell, hogy kövesse, mert az átgondolatlan belterületbe vonásoknál kialakulhatnak problémák. Felhívta a figyelmet a lakosság összefogásának, együtt gondolkodásának és odafigyelésének fontosságára. Példákkal illusztrálva mutatta be, hogy a tervezők milyen szempontok alapján dolgoznak és milyen problémák előzhetők meg, ha a lakosok odafigyelnek arra, mi történik környezetükben. Elmesélte, hogy egy korábbi terv kapcsán fel kellett hívnia a tervező figyelmét arra, hogy a tervezett út nyomvonala egy létező utcán halad át, ahol lakóházak vannak.

Amikor a tervezett út nyomvonala keresztez egy létező utcát, ami nincs a tervező térképén…

György Attila elmesélt egy történetet a korábbi R11 nyugati és keleti nyomvonal vitája kapcsán, majd beszélt a települések közötti összefogás fontosságáról és arról, hogy több település közös aláírásgyűjtést szervezett az M10-es út mielőbbi megépítése érdekében.

Ezt követően bemutatták az interneten azóta már mindenhol fellelhető videót, amelynek ezen a rendezvényen volt a premierje. Az animációs kisfilmet Czuczor Szabolcs készítette el, a narrátor Petridisz Hrisztosz volt, de a film előkészítésében és a szöveg végső formálásában a munkacsoport tagjai közösen vettek részt. Mi sem mutatja jobban a kisfilm népszerűségét, mint az, hogy a youtube-os és facebookos megtekintések néhány hét alatt meghaladták az 54 ezres nézettséget.

Az animációs kisfilmet az alábbi linkre kattintva Önök is megtekinthetik.

Dr. Verrasztó Zoltán, környezetvédelmi igazságügyi szakértő és hidrogeológus, meghívott szakértő rövid bemutatkozása után Nyerges Béla kért szót, aki szintén a Tinnyei Régió Munkacsoport egyik munkatársa.

 20190207_004030_DrVerrasztoZoltan_Bemutatkozas.mp3
 20190207_004204_NyergesBela_Megoldas_az_M10.mp3

Elmondta, hogy nem csak az új lakóparkokból, hanem Piliscsabáról és Tinnye más részeiből is vannak tagjaik, a tervezett Piliscsaba-Tinnye elkerülő úttól távol eső részeken is. Kérte, hogy mindenki fogadja el, hogy a munkacsoport jót akar Tinnyének és a tinnyei embereknek, tehát ők jószándékkal vannak mindenki felé, senki ne tekintse őket ellenségnek.

Nyerges Béla, a Tinnyei Régió Munkacsoport egyik tagja (fotó: Ladányi Péter)

Nyerges Béla hangsúlyozta, hogy az M100 az észak–déli forgalom egy részét fogja elvinni, de a kelet–nyugati forgalmat nem, utalva a levetített videóra. „Minden településen van átmenő forgalom, […] ez Tinnyén is így fog maradni. De nem mindegy, hogy a mostani 100%-on […] vagy 10 év múlva 170%-on, vagy a mostaninak a 60%-án, tehát forgalom fog maradni.” – tette hozzá. Szerinte a településen belüli korlátozó intézkedések, lámpák, gyalogos átkelőhelyek, táblák sokaknál eredményezhetik, hogy ne a falun keresztül áthaladva tervezzék meg útjukat. Javasolta, hogy legyen majd a közeljövőben egy olyan fórum, ahol a lakók összeírnák a saját utcájuk, körzetük problémáját, és a munkacsoport azok megoldásában is megpróbál majd segíteni.

Ez nem elkerülő út, láttuk a videóban. Ez tranzit út, azért keverjük össze! Ezt az utat nem Tinnye kapja, ne essünk abba a hibába, hogy ezt elhisszük. Ezt azért kapja a környék […], mert ez egy olcsóbb megoldás, mint az M10-es. Ez a 10-es útnak a forgalmát Csaba előtt levezeti és áthozza az M100-ra. […] Ha a térképről letöröljük Tinnyét, ez az út akkor is itt elmenne, nem Tinnye miatt megy el. Ez a 10-es út miatt megy el és főleg Csaba miatt. – tette hozzá Nyerges Béla a Tinnye-Piliscsaba elkerülő útra utalva.

Nyerges Béla leszögezte, hogy Piliscsaba érdekeit értik, és együtt dolgoznak azon, hogy mindenki számára jó megoldás születhessen, de jelenleg úgy látja, hogy a teljes térség érdeke az M10-es út.

A fórumra Tinnye, Piliscsaba, Pilisjászfalu és Perbál polgármestere is eljött.

Krix Lajos, Tinnye polgármestere
(fotó: Ladányi Péter)

Farkas András, Piliscsaba polgármestere
(fotó: Ladányi Péter)

Bányai József, Pilisjászfalu polgármestere
(fotó: Ladányi Péter)

Varga László, Perbál polgármestere
(fotó: Ladányi Péter)

A polgármesterek közül először Krix Lajos, Tinnye polgármestere kért szót.

 20190207_005100_KrixLajos_Ez_a_facebook_ereje.mp3
 20190207_005726_SolyomGabor_A_forgalmi_szamok_az_internetrol_vannak.mp3

A faluvezető meglepődésének adott hangot, hogy ilyen sokan megjelentek a témával kapcsolatos fórumra, pedig egy évvel ezelőtt a NIF-es hasonló eseményen (Lakossági tájékoztató az M1-Esztergom tervezett gyorsúttal kapcsolatban, 2018. április 16-án [a szerk.]) mindössze 18-an jelentek meg.

Krix Lajos, Tinnye polgármestere (fotó: Ladányi Péter)

A polgármester véleménye szerint ez a facebook ereje, és az önkormányzatnál is fogják a jövőben használni ezeket a kommunikációs csatornákat. Ugyanakkor óva intett attól, hogy a facebookon bárki meggondolatlan módon nyilvánuljon meg. Szerinte mindenki tartsa egymást tiszteletben és aki az élén áll valaminek, mutasson példát. „Ne vádoljunk senkit úgy, hogy nincsenek bizonyítékaink. […] Akkor tudok együttműködni, és akkor tud a képviselő-testület együttműködni, hogy ha egymással szemben állunk és egymásnak a szemébe mondjuk, vagy elmondjuk, hogy mi a véleményünk. Nem pedig facebook bejegyzésen azt mondani – és ezt kénytelen vagyok elmondani –, hogy a polgármesternek a biznisze. Szeretném Önök előtt kijelenteni: nekem semmilyen bizniszem nincs, maximálisan együttműködök a civil csoporttal, amíg Tinnye érdekét szolgálja.” – reagált a facebookon írt korábbi hozzászólásokra.

A polgármester beszélt a gyorsút korábbi terveiről. Szinte évente jött egy új terv és még a legutóbbiról is azt gondolta, hogy ez is csak egy újabb terv, amit egyszer csak majd keresztül lesz húzva és semmi nem lesz belőle. Őt is váratlanul érte az a hírözön, ami tavaly november–december körül kezdődött az új M100-as névvel és az úttal kapcsolatban.

Kérte, hogy az általa 2019. február 13-án 18:00 órára megszervezett tájékoztatóra hasonló számban jelenjenek meg az emberek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a konkrétumokat a NIF-fel és a tervezőkkel kell egyeztetni, mert ő pl. más forgalmi adatokra emlékszik, több egység járműre naponta, mint amit a videó tartalmaz. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy 2,5 évvel ezelőtt a térség polgármestereivel együtt egy közös petíciót küldtek az illetékes államtitkárnak az M10 megépítéséért, hozzátéve, hogy a következő napon pedig polgármesteri találkozóra fog sor kerülni a témában (a pilisi régió polgármesterei február 14-én Pilisszentivánon egyeztettek [a szerk.]).

"Nem tudok szakmai érveket felsorakoztatni és véleményt, hogy most mi lesz a jobb. Azért vagyunk itt, azért vagyunk mi faluvezető, képviselő-testület, civil fórum, hogy közösen valóban kiokoskodjuk. Egy dologgal egy picikét […] nem értek egyelőre egyet. Azt, hogy az únyi csomópontot Tinnye és Úny között mondjuk meg kellene szüntetni. Talán…most…így látom. Hiszen Tinnyét nagyon-nagyon elszigetelné, hogy ha nekünk nincs egy azonnali rámeneteli lehetőségünk az M100-asra." – mondta a polgármester.

A faluban mi azt szeretnénk, amit az emberek szeretnének.
– zárta gondolatait Krix Lajos.

Sólyom Gábor reagált a tinnyei polgármester megjegyzésére a videóban szereplő forgalmi adatokkal kapcsolatban. „Mi csak az internetről tudjuk leszedni a számokat, […] vannak olyan számok, amelyek 2016-osak". Elmondta, hogy ha a polgármesternek vagy a képviselő-testületnek pontosabb adatok állnak rendelkezésére, akkor – ha azokat megkapják – azokkal is fognak tudni dolgozni.

Ugyanakkor egyetértett a polgármesterrel, hogy a facebook-nak nagyon nagy ereje van. Elismerte, ő maga is válaszolt olyan provokatív stílusú posztokra, amelyekre nem kellett volna, ezeket megbánta, ő maga is oda fog figyelni erre a jövőben. Kérte, figyeljen oda mindenki, hogy mit és milyen stílusban oszt meg a facebook-on. "Mi inkább igyunk egy jó kávét addig, és ne idegeskedjünk!" – tette hozzá.

Farkas András, Piliscsaba polgármestere (fotó: Ladányi Péter)

Farkas András, építész, Piliscsaba polgármestere hozzászólásában dicsérte a videót, amely nagyon jól összefoglalta a jelenlegi helyzetet.

 20190207_010023_FarkasAndras_Piliscsabanak_zold_telepulesnek_kell_lennie.mp3
 20190207_013655_FarkasAndras_A_forgalom_lassitas_lehetosegei.mp3

A kisfilm kiegészítéseként a városvezető hozzátette, hogy az M100-as autópálya a V4-ek közötti egyre erősödő együttműködést is segíteni fogja. Esztergomnál épülni fog egy újabb Duna híd, és egy nagyobb ipari területet fognak kialakítani a Suzuki környékén.

Ugyanakkor az M100-as egy újabb, nagyobb gyűrűt is jelent Budapest körül, az M0-áson kívül. Szerinte Piliscsabának is munkahely teremtő szerepet kell betölteni, de a lakók nem szeretnének gyárkéményeket látni. A település jövőképe az, hogy Piliscsabának zöld településnek kell lennie. A kampuszok révén például kutatás-fejlesztési tevékenységeknek lehet helyet adni, amelyek újabb munkahelyeket teremthetnek. Az elkerülő utat a piliscsabai polgármester egy átmeneti megoldásnak gondolja.

A térségnek az az érdeke, hogy az M0 körgyűrű bezáruljon, és azt is gondolom, hogy változhat ez, hogy az M0-ról most úgy kommunikál a politika, hogy nem épül meg. Azt gondolom, hogy ha összefogunk ebben, akkor ez a vélemény változhat. […] Az úthálózat szempontjából fontos… Nem csak nekünk, hanem egyébként Budapestnek is, mert ez az M0 átvenné azt a forgalmat is, ami a rakpartokon megy. (Farkas András)

Az M10 magas költségeivel kapcsolatban Piliscsaba polgármestere elmondta, hogy szerinte nem szükséges azt 2x2 sávban megépíteni és nem kell annyira szétverni a természetet, mert 2x1 sáv már eleve megvan a régi 10-es úton. Elegendő lenne az M10-et 2x1 sávban megépíteni, és aki sietni akar, akinek Esztergomban van dolga, gyakorlatilag ugyanabból a költségből, amibe ez az elkerülő út kerülne, az M10-es út is megépíthető.

„A szívem megszakad egyébként azért, hogy az M10-est meg kell építeni, mert rengeteget kirándulok arra és azt gondolom, hogy ketté vágja a Pilist, ez egy fájdalmas dolog, de ez a térség érdeke. Nagyon sokan költöztünk ide, nagyon nagy a forgalom, és akkor inkább akkor mentsük meg a települések közvetlen környezetét, és épüljön meg ez az M10-es út, és így szabadítsuk fel a mi településeinket. […] Támogatom ezt az irányt.” – fejezte be mondandóját Farkas András.

Piliscsaba polgármestere később is szót kért, és a forgalomlassítás lehetőségeiről, a piliscsabai Templom tér átalakításáról beszélt.

(Farkas András a lakossági kerekasztal beszélgetésről a facebook oldalán írt [a szerk.])

Bányai József, Pilisjászfalu polgármestere (fotó: Ladányi Péter)

Bányai József, Pilisjászfalu polgármestere hozzászólásában elmondta, hogy ő 2008. óta polgármester, és azóta ez már legalább az 5. terv, amit ebben a témában látott, és abban reménykedik, hogy ebből valami egyszer majd meg is fog valósulni. Gratulált a videó készítőjének, véleménye szerint nagyon jól összefoglalta a problémákat.

 20190207_011108_BanyaiJozsef_Az_M10_csak_egyben_megepitve_jo.mp3

A polgármester szerint ami itt elhangzott, az egyértelműen lehet egy érdek, de a jelenlegi tervekről egyelőre nem nyilatkozott, azzal megvárja az esztergomi NIF tájékoztatót. Emlékeztetett rá, hogy a 2 és fél évvel ezelőtti közös polgármesteri petíciót ő nem írta alá, mert abban az M10 szakaszos megépítése is szerepelt, amely a Piliscsabán a 10-es útra hozná a forgalmat, amely miatt a települések egyszerűen meghalnának: „Ez, én azt gondolom, hogy nem lehet semmiképpen sem érdek".

Nyilván, ha ez egyben megépül, akkor a magam részéről
minden további nélkül ezt teljes mértékben tudom támogatni.
– tette hozzá Bányai József az M10-re utalva.

Pilisjászfalu polgármestere örömét fejezte ki a fórum létrejöttével kapcsolatban, majd azzal zárta gondolatait, hogy jó munkát kívánt mindenkinek.

Nyerges Béla megköszönte az addig felszólaló három polgármester támogató véleményét, "Erre én nem számítottam, akkor már nyertünk, M10!" – tette hozzá.

 20190207_011305_NyergesBela_A_romai_utak_meg_mindig_allnak.mp3

A videóban szereplő forgalmi adatokra utalva megjegyezte, hogy a tervekben szereplő számokkal dolgoztak. Felhívta a figyelmét a jelenlévőknek arra, hogy a Constreal térképein egyébként nincs ház ott, ahol a Garancstető van, de még az ő utcáik sem szerepelnek rajta. Utalva a piliscsabai polgármester hozzászólására kifejtette, hogy útépítésben nem értelmezhető az átmeneti megoldás.

A római utak ma is állnak, valahol még közlekednek rajta.
Ha egy utat megépítenek, azt használni fogják 100 év múlva is.
Nincs átmeneti megoldás, amit egyszer beépítettek, az úgy is fog maradni. Ezt nem tudjuk elfogadni.

Nehezményezte, hogy az M100-as útra túl sok csomópontot terveztek. Szerinte ez azon túl, hogy drága, felesleges is. Összehasonlítva más utakkal, csomópontokkal és településekkel, véleménye szerint az M100-as mindössze két csomóponttal ki tudná szolgálni a régió lakosait.

Varga László, Perbál polgármestere (fotó: Ladányi Péter)

Időközben Varga László, Perbál polgármestere is megérkezett, és késése miatt rövid hozzászólását szabadkozással kezdte, miszerint a budapesti közlekedés miatt nem tudott időben ideérni, ez persze kisebb derültséget okozott a jelenlévők között.

 20190207_011656_VargaLaszlo_Nem_tisztem_beleszolni_az_M10_be.mp3

 

Nem tisztem megítélni, hogy kell-e az M10 […] vagy a
Piliscsaba-Kopár átkötés […]. Érdeklődve hallgatom, hogy mi alakul itt ki, vagy mi lesz a közhangulat, közvélekedés. (Varga László)

dr. Verrasztó Zoltán, környezetvédelmi igazságügyi szakértő és hidrogeológus
(fotó: Ladányi Péter)

Ezt követően Dr. Verrasztó Zoltán kapott szót. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közlekedés koncepciózus fejlesztését rendszerben kellene vizsgálni.

 20190207_011928_DrVerrasztoZoltan_A_teljes_osszefugges_rendszere.mp3

„A terület, az érintett táj, az érintett tájak és tájalkotó tényezők teljes összefüggés rendszerében kellene megvizsgálni. […] A környezeti hatástanulmány amit javaslom, hogy az érdekeltek vizsgáljanak vagy szakértők bevonásával vizsgáltassanak meg, vizsgáltassanak felül.” – mondta Dr. Verrasztó Zoltán. Szerinte a kormányhivatal sem mindenható, ezért nem tőlük kellene várni a konfliktusok feloldását, ezek a szakmai viták szakértői feladatkörbe tevődnek át, akár a bíróságokig terjedően.

dr. Verrasztó Zoltán, környezetvédelmi igazságügyi szakértő és hidrogeológus
(fotó: Ladányi Péter)

Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa
(fotó: Ladányi Péter)

Ezután Sólyom Gábor kérte a jelenlévőket, hogy mondják el hozzászólásaikat, tegyék fel kérdéseiket. Többen szót kértek, köztük Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa, a szervezők által meghívott szakértő is.

 20190207_014500_DrWeiperthAndras_Az_ut_menti_terulet_elhetetlenek.mp3

Dr. Weiperth András hangsúlyozta, hogy a forgalmas utak mentén lévő területek élhetetlenné válnak, tehát törekedni kell arra, hogy a szükséges utakat minél távolabb építsék meg a lakóházaktól.

Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia
Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa (fotó: Ladányi Péter)

Elmondta, hogy az alagút fúrásoknak, azon túl, hogy rendkívül költségesek, kockázatuk is van. Nem Németországban vagy Dániában élünk, ahol gránitban különösebb kockázat nélkül lehet alagutakat fúrni, mert a gránit adja az egész alagút tartószerkezetét, hanem Magyarországon, ahol a geodéziai viszonyok miatt alagútfúrásba nem nagyon mernek belevágni. Hozzászólásában utalt egy közlekedésmérnökkel készült korábbi rádióinterjúra (a riport az MR1 Kossuth rádió 2019. 01. 28-án 16 órakor kezdődő Krónika c. hírműsorában volt hallható, 16:13:40-től kezdődően [a szerk.]), amelyben az M0 és M10 kérdéskör volt a téma, érintve a problémás alagutakat: „Azt mondta, hogy mind a mai napig nem tudjuk, hogy ha bemegy egy fúrópajzs a Budai TK bármelyik sziklájába, akkor mit talál. Elesett német katonától kezdve a magyar honvédig…Nem tudjuk mi van bent”.

A szakember elmondta, hogy a NIF a dolgát végzi, amikor a rendelkezésre álló közúthálózatot figyelembe véve a kapott feladatot meg akarja oldani. Viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy az agglomerációba kiköltözött lakók a szálló por M100 miatt megnövekedett koncentrációját kell majd elszenvedjék.

Oké, hogy M0-ás meg közlekedésfejlesztés, de könyörgöm! Ha ebbe belegondolunk, akkor legyünk tisztában azzal, hogy mi itt próbálunk élni, ezen a térségen. Oké, hogy szívjon inkább a másik, én azt mondom, ne szívjon senki! Ehhez kell egyébként a NIF partnerként. – zárta mondandóját Dr. Weiperth András.

Dr. Verrasztó Zoltán kiegészítette az elhanzottakat. Egy korábbi ipari balesetről számolt be, amelynek során Dorogtól Csepelig a lakossági bejelentésekből pontosan nyomon követhető volt, hogy a kiáramlott gáz hogyan terjedt a levegőben. Az alagutakkal kapcsolatban figyelmeztetett, hogy a karsztvíz készletre oda kell figyelni.

 20190207_020318_DrVerrasztoZoltan_A_dorogi_hulladek_egeto_balesete.mp3

A hátralévő egy órában végig aktív volt a közönség, sokan hozzászóltak a témához. Volt olyan érintett, aki a Kossuth Lajos utca forgalmának kérdését vetette fel, volt aki a Garancsi út forgalomnövekedését említette, és akadt, aki a jelenleg tervezett megoldással szemben egy Tinnyét délről elkerülő megoldást vetett fel. A fórum elejétől a végéig kulturált, nyugodt és békés hangulatban telt, a hozzászólók türelmesen hallgatták meg egymás hozzászólásait és segítettek egymásnak a felmerült kérdések tisztázásában.

(a fórumon készült képeinket megnézheti, ha ide kattint)


Hangfelvételek, videók:

 20190207_002005_GyorgyAttila_Prezentacio.mp3
 20190207_004030_DrVerrasztoZoltan_Bemutatkozas.mp3
 20190207_004204_NyergesBela_Megoldas_az_M10.mp3
 20190207_005100_KrixLajos_Ez_a_facebook_ereje.mp3
 20190207_005726_SolyomGabor_A_forgalmi_szamok_az_internetrol_vannak.mp3
 20190207_010023_FarkasAndras_Piliscsabanak_zold_telepulesnek_kell_lennie.mp3
 20190207_013655_FarkasAndras_A_forgalom_lassitas_lehetosegei.mp3
 20190207_011108_BanyaiJozsef_Az_M10_csak_egyben_megepitve_jo.mp3
 20190207_011305_NyergesBela_A_romai_utak_meg_mindig_allnak.mp3
 20190207_011656_VargaLaszlo_Nem_tisztem_beleszolni_az_M10_be.mp3
 20190207_011928_DrVerrasztoZoltan_A_teljes_osszefugges_rendszere.mp3
 20190207_014500_DrWeiperthAndras_Az_ut_menti_terulet_elhetetlenek.mp3
 20190207_020318_DrVerrasztoZoltan_A_dorogi_hulladek_egeto_balesete.mp3

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Pályázati felhívás

Civil szervezetek számára

2023.07.16. 11:27

Tegnap óta harmadfokú hőségriasztás van érvényben

8 megyében tűzgyújtási tilalmat is elrendeltek

2023.07.16. 08:39

Szerdától másodfokú hőségriasztás

Péntek éjfélig

2023.06.20. 20:18

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. május 18. (csütörtök), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.05.16. 13:03

Gyereknap 2023. május 21.

Május utolsó előtti vasárnapján, délután, a Pohl udvarban

2023.05.16. 12:49

Önkormányzati hírösszefoglaló

Ma még elérhető a tüdőszűrés Tinnyén. Kormányablakbusz érkezik a faluba. Helyi szociális alapellátásokat biztosító intézmény alakul.

2023.05.05. 08:55

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. április 24. (hétfő), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.04.22. 08:20

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. április 6. (csütörtök), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.04.05. 16:54

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

2023.02.22. 10:55

EdisonKids kihívás 2023-ban is

Fenntarthatóság, A jövő oktatása és Közösség kategóriákban lehet ringbe szállni összesen 6 millió forintnyi nyereményért

2023.01.22. 21:48

Meghívó közös önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. január 25. (szerdán) 18:00-kor

2023.01.22. 20:22

Vízhiány Tinnyén 01.19-én!

Néhány utca lesz érintve csütörtökön a délelőtti órákban

2023.01.16. 13:38

Adventi vásár Tinnyén

2022. december 17-én a Pohl-udvarban, délután 14 órától

2022.12.16. 17:22

Önkormányzati hírösszefoglaló

Könyvelési tanácsadó kerestetik, meghívó települési agrárgazdasági bizottság ülésére

2022.12.03. 14:55

Önkormányzati hírösszefoglaló

Adventi gyertyagyújtás holnap, közmeghallgatás december elején

2022.11.26. 16:58

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. november 23. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2022.11.22. 10:24

A kormányhivatal engedélyezte a Damjanich utcai útépítés első szakaszát

Egy lépéssel közelebb a szilárd burkolathoz

2022.11.16. 21:44

Önkormányzati hírösszefoglaló

Társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés szabályairól, szociális célú tűzifa támogatás, álláspályázat könyvelő munkakör betöltésére

2022.11.07. 09:13

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. október 26. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2022.10.25. 07:31

Pályázatok kicsiknek és nagyoknak

Kockák, kódolók, közép- és főiskolások, figyelem!

2022.10.15. 10:00

Változik a tinnyei képviselő-testület összetétele

Ladányi Péter lemondott, ezért új képviselő kerül a testületbe

2022.10.01. 09:40

Önkormányzati hírösszefoglaló

Barnakőszén igényfelmérés, KT ülés 2022. június 29. (szerdán): befagyasztott TOP+ pályázatok, művház részleges energetikai felmérése, rendelet a zöldterületek fenntartásáról, társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés alapvető szabályairól, rendelet a közterületek használatáról, rendelet a partnerségi egyeztetések helyi szabályairól, lehetséges lángossütő a Pohl-udvarban, a református temető másfél milliós zöldterület-karbantartási költségei, nehézségek az önkormányzat bérbe adott ingatlanjai kapcsán, megszűnő közkutak, erdő beépítésre szánt belterületté jelölése

2022.09.25. 16:14

Önkormányzati hírösszefoglaló

Többgenerációs családok rezsi támogatása, helyi ügysegéd helyett vörösvári kormányablak vagy kormányablak busz

2022.09.13. 08:52

Olcsóbb lett a Starlink internet szolgáltatása

A beugró még mindig fájhat, de a havi díj már összemérhető a földi szolgáltatásokéval

2022.08.26. 17:36

Szent István napi ünnepség és tinnyei falunap

Főzőversennyel, játékos vetélkedővel és az elmaradhatatlan tűzijátékkal

2022.08.18. 10:48

Pufi mellény? De Lorean? 1,21 gigawatt?

Tényleg ez kell, ha ott akarok lenni egy képviselő testületi ülésen?!

2022.08.11. 08:55

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

Elektromos kerekesszékek és mopedek, valamint oxigén koncentrátorok révén lehetünk jogosultak

2022.08.10. 11:38