Page header
 Főoldal Ma:  Üveg 4 nap múlva:  Kommunális,  Szelektív

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 3. rész

2019.06.02., PS

Címkék: Kultúra

Indulás az élet útján

Sok-sok emlék fűződik a Marosleléhez, melyet még máig is Sanyi bácsi felkeres. Maroslele csendes kis falu, Szegedhez nem messze, a Tisza túloldalán van, Tápéhoz 11 km. Valamikor a Csanádi püspök uradalma lévén, nevét onnan kaphatta. Abban az időben Csanád és Csongrád megye külön vármegye volt. A Csanádi püspöki uradalomnak két majorja, Dezső és Sándor major volt.

Az iskolai szünetben Sanyi bácsi püspöki uradalomban dolgozott, először napszámos, majd béresként, sokszor felnőttként kezelték. Lent, kendert gyomlált, ricinust vetett, cukorrépát egyelt. Amikor ősszel beérett a cukorrépa, azt felszedték és lóréval szállították be a makói állomásra (a lóré lóval vontatott vasúti jármű). A cukorrépa-szedés, ami kora reggeltől késő estig tartott a fiatal gyermeknek nem volt könnyű, azért kibírta és sohasem panaszkodott. A püspöki uradalomnak rendezett almáskertje, szőlőskertje volt, ott is dolgozott Sanyi bácsi. A munkát csőszök felügyelték, akiktől rettentően féltek, mert ha kicsit lazsált valaki, vagy reggel a munkából elkésett, bottal verték, a munkafegyelem az szigorú volt. E kis könyvből, az interjúból, ahogy az kitűnik, mégis túl lehetett élni, nem csak a költözködéseket, a bántalmakat, hanem a nehezebb időket is. Napkori, Vajnay, Pálfy, Návay uradalmak és majorok, oda jártak dolgozni a földeáki, szikáncsi, valamint a környékbeli emberek is itt találtak munkalehetőséget, béresként, cselédként, napszámosként dolgozhattak. Sokan szerették a napszámos kategóriát, mivel naponta fizettek, hónapos az volt, aki napszámosként bizonyított és felvették egész hónapra béresnek.

Az idősebbek ökrös szekerek elé fogott bivalyokat, 4 ökröt is hajtottak. Az ökrök és bivalyok nagy terheket elbírtak, a bivalyok irányítása nem ment könnyen, mert akaratosak voltak, főleg, ha meleg volt, cséplés és szántás időszakában. Sokszor, ha megláttak egy tavat, szófogadatlanok voltak. Egyszer, amikor a csordahajtó út mellett lévő kis tavat meglátták, a cséplőgéppel együtt belerohantak a tóba, egy jó órát benne fürödtek. A béresek, akik tovább szerettek volna menni búzát csépelni, hiába követtek el mindent, akkor sem voltak hajlandók szót fogadni, amíg csak nekik jól esett a fürdés, a pihenés. Egyszer, azután talpra álltak, lerázták magukról az iszapot és bivalyerővel kihúzták a nehéz cséplőgépet az ingoványos talajból.

Ahogyan az idő múlott, úgy a gondok is tovább nehezedtek Sanyi bácsira, gyermekfejjel meg kellett ismerni, hogy mi is az igazi élet, a küzdelem, és a nyomor mellett még a második világháború borzalmait is át kellett érezni. Édesapja leszerelt ugyan a katonaságtól, de betegen jött haza, nem tudta irányítani sorsát a családnak, nekik kellett küzdeni, a megélhetést biztosítani a család részére, már akik még nem voltak katonának bevonulva. Most, azért kissé visszatérve az elemi iskolai évekhez, főleg a tanyai iskolai neveléshez, jellemzem, a 30-as évek elején még a tanyai iskolákban hogyan is nézett ki a betűvetés és a tanítás. Egy iskola volt, egy tanterem és két műszak az Algyő Vitéztelepi iskolában, ahol a 8. osztály tanult. A tanfelszerelés egészen könnyű volt, létezett 40 x 50 cm-es palatábla, egyik oldala vonalas, a másik kockás volt. Az íráshoz palavessző és egy kis darabka törlőszivacs, ezt vittek mindig magukkal a tanulók. A dolgozatíráshoz libatoll vagy pulykatoll volt, minden pad közepén kalamáris (tintatartó), abban volt a tinta. Tollbamondást szinte minden nap kellett írni, ezzel ellenőrizték a diák fejlődését. Ahogy az iskolát a tanuló kinőtte, az írófelszerelést továbbadta testvéreinek vagy másoknak! Nem voltak minden esztendőben új és újabb tankönyvek, füzetek, volt azonban Katekizmus, Biblia a kötelező hittan tanuláshoz.

A kép illusztráció (forrás: pixabay.com) (fotó: Ladányi Péter)

Azért a kezdetleges tanítás, tanterem ellenére mégis lettek mérnökök, művészek, orvosok, jó szakemberek. Csodálni lehet a mai tanárokat, hogy egyáltalán fel tudnak készülni egy-egy órára az állandó újabbnál újabb tantervek, követelmények miatt, a diákok és szülők elképzelése, igénye talán nem is ez, mert sok olyan tantárgyat kell tanítani, amire esetleg szükséget nem látnak.

Ha visszatérünk kissé a régi idők elemzésére, szinte látni lehet az elmúlt évek szebbik oldalát is. Sokan el sem tudják képzelni, akik még az ifjúkor gyönyörét élvezik, hogy a kezdetleges tanítás, tanulások mellett, milyen volt az akkori gyermekkor, a fiatalok lelkesedése. Mennyire lehetett mindennek örülni, ami feledtetni tudta a küzdelmes életet, és ez felidézte az igaz baráti szeretetet is az emberben. Az az időszak más volt, mint ma, annak ellenére, hogy játékra, szórakozásra kevés idő tellett, sok volt a munka, alig várták a szülők, hogy vége legyen az iskolai tanítási évnek, máris jöttek az otthoni munkák, a nehéz megpróbáltatások is. Hamar rászorultak a gyermekek a nehéz feladatok megoldására, mégis mennyi örömet találtak a maguk által készített játéknak is, ha volt idő elkészíteni és azzal játszani.

A kép illusztráció (forrás: pixabay.com)

Ne hidd azonban, nem mindenkinek egyformán tárta elé a természet, a sors a nehezebbik oldalát. Mindig is voltak kivételek akár csak a mai világban, akik a bőség kosarából többet meríthettek maguknak, éltek boldogan, lehetőség volt a gondtalan élethez, tanulhattak, szórakozhattak. Ne gondold azért, hogy az akkori ifjúság nem találta volna meg, hogyan kell kiválasztani az élet napos oldalát, hogy nem volt olyan év, amikor valami érdekes ne történt volna, csak a küzdelmes élet a teherviselés, a megrázkódtatás volt mindig a jellemző, voltak érdekes pillanatok is. Ezekről mindig szeret az ember mesélni, ez kacajt idéz elő az ember életében, még akkor is, ha már az évtizedek elrepültek felette. Ezért hát néhányat felsorolok belőle.

(folytatjuk…)

 

(a cikk a Körtvélyes 12., 2019/06-os lapszámában jelent meg [a szerk.])

 

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Pályázati felhívás

Civil szervezetek számára

2023.07.16. 11:27

Gyereknap 2023. május 21.

Május utolsó előtti vasárnapján, délután, a Pohl udvarban

2023.05.16. 12:49

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

2023.02.22. 10:55

Tinnyei Búcsú

A július 23-i hétvégén a faluközpontban, a focipályánál

2022.07.19. 21:21

Gyereknap Tinnyén

Május 29-én vasárnap délután

2022.05.27. 17:20

Közművelődési munkatárs elérhetőségei

2022.02.28. 13:04

A Bacchus Consort zenekar tart családi koncertet Tökön

2022. január 28-án 18:00-tól a Töki Művelődési Házban

2022.01.22. 14:12

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Aljegyzői munkakör betöltésére

2021.11.20. 08:17

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Közművelődési munkatárs munkakör betöltésére

2021.11.15. 08:15

Lélekjelenlét

címmel nyílt meg Monostori Ferenc önálló kiállítása Zsámbékon, ami november elejéig még megtekinthető

2021.10.17. 16:30

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat

Elérhető tinnyei hallgatók számára is

2021.10.09. 16:35

Magyarország 365 Fotópályázat

16 éven felüli amatőr és hivatásos fotográfusoknak

2021.10.09. 13:34

Retro számítógép kiállítás 90 km-re Tinnyétől

Ha Fülén jár, ma még megtekintheti – élménybeszámoló és ajánló

2021.09.19. 11:15

Digitális vs. otthoni tanulás

Kreatív pályázat iskolásoknak

2021.04.06. 08:27

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Csütörtökön délután 3-tól, regisztrálj időben!

2021.01.26. 09:46

Csak látszik a betlehemi csillag Tinnyéről!

Még ha nem is egy csillagként, de ott van(nak)

2020.12.26. 17:22

Szenteste nem lesz kijárási korlátozás

December 24-én nem lesz gond, ha este 8 után érünk haza

2020.12.23. 12:57

800 év után ismét ragyog a betlehemi csillag

Hétfőn este szemeket az égre, hátha nem lesznek felhők!

2020.12.20. 12:43

Nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Regisztrálj szerdáig és less be a kulisszák mögé online!

2020.12.01. 12:01

100 GB adatforgalom az otthonról mobilnetezőknek

A Telenor újabb év végi könnyítése a lakossági felhasználóknak

2020.12.01. 10:14

Regényes természet címmel irodalmi pályázat indult

Ifjúsági regényeket várnak a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus összefüggései témájában

2020.11.30. 12:38

Forgalmi díj mentesen érhetőek el oktatási oldalak

Újabb mobilszolgáltatói kedvezmény az otthon tanulás könnyítéséért

2020.11.23. 09:02

Ingyenes internet digitális oktatással érintett családoknak (Frissítve 2020.11.17. 16:20-kor)

A kedvezmény első körben egy hónapig tart, néhány szolgáltató már nyilatkozott is.

2020.11.15. 11:46

Pályázati felhívás

Rendőri pálya választásának ösztönzésére

2020.04.25. 11:57

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 4. rész

2019.08.30.

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 2. rész

2019.01.02.

Életút-Interjú

avagy Sanyi bácsi meséi, 1. rész

2018.10.24.