Főoldal 2 nap múlva:  Lapzárta 23. 6 nap múlva:  Kommunális

Parázs vita egy csendes kis faluban

Már megint. És aki megelőzhetné, több éve nem tesz semmit.

2020.04.16. 23:30, Czuczor Szabolcs

Címkék: Szerkesztő Tinnyén ezt lehet?

Csak a szokásos

Tinnye egyik online közösségi fórumán megint elszabadultak az indulatok. Természetesen ezt is – ahogy eddig szinte mindet – megfelelő hivatalos kommunikációval tökéletesen el lehetett volna kerülni. A faluban a tájékoztatás komolytalansága már évtizedes múltra tekint vissza, a vezetés pedig máig nem tud (vagy nem kíván?) ezen változtatni.

Ezúttal a korhadt fák kivágása volt a gyutacs

Sokan kérdőn és kétségbeesve tekintettek a református temető mellett április 14-én, kedden megkezdett fakivágásokra. Vélhetően nem volt nagyon ismert a tény, hogy a korhadt, düledező és már-már életveszélyes nyárfákkal muszáj kezdeni valamit, és erről a március 18-ai rendkívüli képviselő-testületi ülésen is szó volt. Erről írásos összefoglalót és videó közvetítést is közöltünk.

Szó volt erről a testületi ülésen?

Igen, habár a fent említett ülés meghirdetett napirendjén csak a 2020. évi költségvetési rendelet elfogadása szerepelt, a fakivágás nem. És miért is várná el bárki egy rendkívüli testületi ülésen a napirendtől eltérő téma tárgyalását? És miért pont egy botcsinálta firkász interpretálásában kellene bárkinek is értesülnie az önkormányzati döntésekről, ha

ezt egyébként kommunikálhatná maga az önkormányzat is?

De nem teszi, sőt a testületi ülésekről január óta nem tesz közzé jegyzőkönyveket a helyben szokásos módon, tehát jogszabályt sért. De ha már jegyzőkönyvet nem tesz közzé, vajon miért nem lehetett a fakivágásról még bőven a munkálatok megkezdése előtt két mondatot megjelentetni a falu önkormányzatának honlapján? Azért, mert

Tinnye honlapja már több mint negyed éve tetszhalott állapotban van?

Valószínűleg nem, hiszen utólag (másnap) mégis csak lehetett.

Online csatatér

A munkálatok első napján, kedd este több órán át tartó, és azóta több mint 130 hozzászólást generáló verbális közelharc alakult ki a lakosok között a Tinnye City nevű Facebook csoportban. A hozzászólásokból és a mellékelt fényképekből világosan látszik, hogy a fák egy részének a kivágása valóban indokolt lehetett, a felfokozott hangulatú szócsatát pedig tökéletesen el lehetett volna kerülni egy jól időzített (előzetes) tájékoztatással.

Stratégia?

Tavaly óta többször elhangzott már, hogy az önkormányzat tervezi egy saját, önkormányzati Facebook oldal üzembe helyezését, hogy majd azon tartsa a kapcsolatot a lakossággal. A fentiek fényében azonban felmerülhet a kérdés:

Vajon azt egyszerűbb dolog lesz naprakészen tartani, mint az egyébként jogszabály által kötelezően üzemeltetendő hivatalos honlapot?

Nem lesz egyszerűbb. Ugyanúgy két kattintás bejegyzést írni ide is, oda is.

Ha a tájékoztatás komolyságán nem változtat a vezetés, mennyiben lesz az különb bármelyik jelenlegi tinnyei online fórumnál?

Legfeljebb annyival, hogy egy saját oldalon a lakosság nem kezdhet önálló bejegyzés írásába, csak hozzászólhat az ott megjelentekhez. Azaz semmi nem fog változni. Esetleg újraéljük azt a néhány évvel ezelőtti időszakot, amikor a tinnye.hu-n megjelent bejegyzésekhez még lehetett hozzászólást írni. Aki emlékszik még erre, tudja, milyen szócsaták születtek ott is.

De akkor miért kell Tinnyének egy újabb felület?

Hogy eggyel több felületet kelljen majd gondoznia (vagy elhanyagolnia)? Vagy azért, hogy onnantól még több helyen egymásnak eshessenek Tinnye polgárai? Vagy hogy legyen még egy hely, ahol a tájékoztatás elmulasztását azzal próbálják pótolni, hogy utólag átirányítják az érdeklődőket a nyilvánosság mellett állandóan kardoskodó képviselő blogjára? És hogy innentől a lakosság egyszerre 8 hírforrást kísérjen majd figyelemmel, miközben csak egyet kellene az önkormányzatnak épkézláb módon gondoznia?

Ez volna a közösség építés? Hagyni, hogy a tájékoztatás rendszeres elmulasztása miatt a lakosok egymásnak essenek? Hagyni, hogy a hivatalos tájékoztatás immáron bő 629 napja ne legyen teljes értékű?

Vajon miért van az, hogy Tinnyén ezt lehet?

És miért kell várni hónapokat egy olyan hibajavítással, ami egyébként 2 nap alatt elvégezhető lenne…?

Konklúzió

A favágók bizonyára nem kedd reggel kopogtattak be váratlanul az önkormányzat ajtaján, hogy „akkor jöttünk fát vágni”. Az is valószínű, hogy a keddi bejegyzés hozzászólói közül csak kevesen szórakoztak felhőtlenül a verbális egymásnak feszülés ideje alatt. Az így kialakult nézeteltérések pedig semmiképp nem tesznek jót a falu közösségének. Ha tehát az önkormányzat vette volna a fáradtságot, hogy hétvégén vagy még múlt héten megfelelő szakmai indoklással közzé teszi, hogy keddtől mi várható, az sokat dobott volna a tinnyei közhangulaton. Remélhetőleg legközelebb sikeresebb tájékoztatásban lesz részünk.

Címlapkép: MoteOo, Pixabay

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSSem használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú bankszámlájára „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Továbbiak a témákban:

Körtvélyes októberi szám lapzártája 24-én pénteken

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

2021.09.07. 08:36

Körtvélyes júniusi lapzárta két hét múlva

Írjon beszámolót, olvasói levelet, mutassa be alkotását, hirdessen apróban vagy üzleti szinten nyáron is!

2021.06.02. 19:43

Körtvélyes áprilisi lapzárta jövő szerdán

Beszámolóját, olvasói levelét, alkotását, apróhirdetését, üzleti hirdetését tavasszal is kézbesítjük

2021.03.23. 07:47

Körtvélyes februári lapzárta jövő pénteken

Hogyan töltötte az ünnepeket? Milyen újévi fogadalmakkal kezdte 2021-et? Mesélje el!

2021.01.22. 10:14

Karbantartási munkálatok a tinnye.info online-on

Csütörtökön este 8 és éjjel 3 óra között

2021.01.20. 16:09

Különleges adomány Tinnye önkormányzatától

Az adóbevételek elmaradása tükrében kifejezetten nagylelkű lépés ez a polgármesterünktől

2020.12.20. 15:31

Körtvélyes decemberi lapzárta jövő pénteken

Bemutatná kézműves karácsonyi díszeit? Megosztaná kedvenc ünnepi receptjét? Itt az idő!

2020.11.26. 16:10

Apróhirdetési lehetőség a Körtvélyesben

Elsőként a 18. lapszámban, ami 2020. októberben jelenik meg

2020.10.02. 17:18

KÖRTVÉLYES októberi lapzárta jövő pénteken

A 2020. őszi lapszámba történő cikk, olvasói levél és hirdetés beküldési határideje 2020. október 9.

2020.10.01. 10:20

KÖRTVÉLYES július végi lapzárta jövő pénteken

Aki a 2020. augusztusi számban kíván cikket, olvasói levelet vagy hirdetést megjelentetni, ne habozzon!

2020.07.24. 23:51

Sőt, még annál is régebben… (Frissítve)

Unalmas, tudom. De Tinnyének van egy ősrégi, ráadásul elismert Facebook oldala is.

2020.06.07. 11:08

A KÖRTVÉLYES nem tűnt el

Sőt, jövő szerdán lapzárta. Ha publikálni vagy hirdetni kíván, ne habozzon!

2020.05.14. 13:41

Anyák napja

Május első vasárnapja

2020.05.03. 08:17

Ó, Tinnye már jóval korábban „beszállt az internetbe”

Van egy másik önkormányzati Facebook oldal is, tudta?

2020.04.22. 18:45

Tinnye is „beszállt az internetbe”

Pedig volt már honlapja. De biztos a Facebook erejével majd hatékonyabb lesz.

2020.04.21. 12:24

Saját távoktatás és telekonferencia

Hogy a zárt körű beszélgetéseink ne kerüljenek ki a kezeinkből

2020.04.11. 15:18

Karbantartási munkálatok a tinnye.info online-on

Szerdán este 9 és éjjel 2 óra között

2020.04.08. 07:00

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről (Frissítve)

Közvetítés: 2020.03.18. 7:30

2020.03.20.

Tinnyei képviselő-testületi ülések

2019. július 17.

2019.07.20.

Településrendezés

Tinnyén

2019.05.29.

Tinnyei képviselő-testületi ülések

2019. április 3. (rendkívüli ülés)

2019.04.06.

Polgármesteri tájékoztató – információcsere (+hang)

az új M100-as út kapcsán tervezett (Tinnyét és Piliscsabát elkerülő) úttal kapcsolatban

2019.01.07.

Tinnyei képviselő-testületi ülések

2018. október 10. (rendkívüli ülés)

2018.11.05.

A képviselő-testületi ülések hangfelvételei

már az interneten – a tinnye.info online hírportálon

2018.11.04.

Tinnye, a gazdag falu

gondolatok a legutóbbi tinnyei fejleményekről

2018.10.28.

Az érem három oldala

2018.01.25.

Gombóc Artúr ebédje

Szerkesztői vélemény a nyilvánosságról, felelősségről és függetlenségről

2017.03.31.