Page header
 Főoldal Ma:  Üveg 4 nap múlva:  Kommunális,  Szelektív

A Föld napja nem a Földről szól, hanem a mi túlélésünkről

Teszünk is érte, vagy csak úgy csinálunk?

2020.04.20. 14:50, Czuczor Szabolcs

Címkék: Környezet Egészség

Közeleg április 22., amit 1990 óta világszerte is a Föld napjaként tartanak nyilván. Az erre a napra szervezett programok a környezetvédelem fontosságát hivatottak tudatosítani és elmélyíteni az emberekben. Ez időtájt Tinnyén is szokássá vált a lakosság általi önkéntes szemétszedés, ami újra és újra bebizonyítja, milyen gyönyörű szép eredményt tud elérni ez a maroknyi helybéli, ha közös és magasztos a cél.

A Föld napja esemény nem hivatalos zászlaja (fotó: John McConnell és NASA, forrás: Wikipedia)

Sajnos idén ez az esemény a koronavírus miatti kijárási korlátozás miatt valószínűleg elmarad – szerencsés esetben csak elnapolódik –, de a helyi közösségi fórumokon már most felmerült a kérdés, hogy ha valaki kutyasétáltatás vagy szabadidős sport tevékenysége alatt gyűjtené össze a lába elé kerülő út menti szemetet, azt vajon lesz-e, aki majd elszállítja. Szerencsére erre is adódott támogatólagos alpolgármesteri visszajelzés, aminek nagyon örülünk és bízunk a pozitív eredményekben.

A Föld napja, és az ez alkalomból megrendezett csoportos szemétszedés azonban egy-egy napig tart. Biztos, hogy ez elegendő?

Mi lesz az év további 364 napjával?

Mi emberek hajlamosak vagyunk abban a hitben élni, hogy egy-egy ilyen alkalmankénti megmozdulással le is tudtuk az egész éves jótéteményünket. A lelkiismeretünkön biztosan segít, főleg, ha többen is hasonlóan gondolkodnak aznap, ráadásul egy-egy ilyen alkalom talán nem is kerül akkora fáradtságba. Ha mégis, egy napig azt is kibírjuk. Na, és a többi nap? A hétköznapi rutin alkalmával vajon hány olyan dolgot teszünk, ami észrevétlenül is lök egyet a környezetszennyezésen, mi pedig a kényelemért cserébe még csak észre sem vesszük? Tegyük fel magunknak a kérdést, vajon

mindegyik megvásárolt élelmiszert elfogyasztjuk majd?

És nem fog megmaradni valamennyi, ami majd lejárta után a szemetesben landol? És ha már vásárlás, biztosan

külön zacskót kell letépnünk a különböző zöldségeknek és gyümölcsöknek?

Nem lehet őket külön vonalkóddal egy zacskóba tenni?

És biztos minden alkalommal új zacskót kell leszakítanunk? Nem termelődne kevesebb műanyag hulladék, ha egy-egy ilyen nejlon szatyrot újra és újra fel tudnánk használni? Természetesen érdemes mérlegelni, hogy a jelenlegi pandémiás helyzetben okos dolog-e otthonról hozott nejlonba gyűjteni a zöldséget és gyümölcsöt. Ha a zacskók olyannyira beszennyeződnek, hogy már nem, vagy nem kellően tisztíthatóak, az efféle takarékosságot érdemes a vírushelyzeten kívüli időszakban gyakorolni.

De térjünk vissza otthonunkba!

A műanyag hulladékot szelektíven gyűjtjük?

Tudtuk például, hogy Tinnye határában egy olyan műanyag feldolgozó üzem működik, amelyik fizet is a megfelelően szétválogatott műanyagfajtákért? Egészen pontosan ezekért:

HDPE műanyagok jelzése
LDPE műanyagok jelzése
PP műanyagok jelzése
PS műanyagok jelzése

Forrás: Anton Poliakov, Wikipedia, licenc CC BY-SA 4.0

Ezeket a jelöléseket a műanyagokra festéssel vagy dombornyomással szokták felvinni. És hogy pontosan mit is jelölnek?

  • 02: PEHD / HDPE, azaz nagy sűrűségű polietilén: műanyag palackok, műanyag táskák, szemeteszsákok, fautánzat
  • 04: PELD / LDPE, azaz kis sűrűségű polietilén: műanyag táskák, kosarak, folyékony szappanos flakonok, műanyag csövek
  • 05: PP, azaz polipropilén: lökhárítók, autók belső kárpitozása, ipari rostok, elvihető üdítős poharak
  • 06: PS, azaz polisztirol: játékok, cserép virágtartók, videókazetták, hamutartók, bőröndök, hűtőtáskák, söröskorsók, boros- és pezsgőspoharak, ételhordók, Styrofoam

Sajnos ezek az anyagok nem mindig vannak külön vagy könnyen szétválasztható állapotban, ezért érdemes utánajárni annak, hogy egy hulladékba szánt tárgy mely része milyen anyagú, és ha szükséges, venni kell a fáradtságot és anyagtípusonként szét kell szedni. További anyagjelölések a Wikipedia Környezetvédelmi termékjelek c. szócikkében.

És ha esetleg nem lennénk teljesen tisztában azzal, hogy Tinnye jelenlegi hulladékszállítója milyen módon gyűjti és szállítja el plusz költség nélkül a szelektív hulladékot, a Depónia Kft. ismertetőjében erre is választ találunk.

Folytassuk önismereti kurzusunkat az udvaron!

Az összehúzott avarnak feltétlenül alá kell gyújtanunk?

Tudva lévő, hogy sajnos Tinnyén jelenleg hétfőn és pénteken is egész nap engedélyezett az avar- és kerti hulladékok nyílt téri égetése (ha az nem munkaszüneti nap). De pusztán azért, mert jogunk van hozzá, muszáj élnünk ezzel a jogunkkal? Nem létezik semmilyen alternatíva? És ha nem létezik, nem lehet kezdeményezni egy kevesebb káros anyag kibocsátással és akár üzleti szempontból is jövedelmező hasznosítást? Vagy „mit nekem a koronavírus járvány, én akkor is kifüstölöm a szomszédaimat”?

Szerencsére azért vannak olyan környékbeli települések, ahol képesek voltak időben lépni az ügyben. Sőt, még arra is képesek voltak, hogy nyomatékosítsák is a korábbi rendeletüket. Remélhetőleg mi is hamarosan követjük a példájukat.

Az utcán mi a helyzet?

A cigarettacsikket elég, ha eltaposom és ott hagyom? Vagy be a csatornába?

Kevesen tudják, hogy egyetlen cigarettacsikk – magán a papíron, a dohányon és a lebomlásra szinte képtelen műanyag filteren túl – számos olyan vegyi anyagot tartalmaz, ami, ha bekerül a természetes vízkészleteinkbe, leírhatatlan károkat okoznak. A szennyvíz csatornákban pedig olyan gázok is összegyűlhetnek, amik szimplán csak tűz- és robbanásveszélyesek. Így az esetleg még parázsló cigivég végzetes károkat is okozhat.

Folytassuk sétánkat a falu és környéke bejárásával!

„Ott már úgy is volt egy adag szemét…”

Az egysejtűek értelmi képességével rendelkező szemetelők valószínűleg úgy választják meg a hulladékaik magára hagyására szánt helyszínt, hogy valamelyik társa már járt arra korábban és a gravitáció erősebbnek bizonyult nála, így szabályosan kitépte a kezéből az addig cipelt „csomagot”. Vajon őt mi vezérelte? Szimplán az egysejtűek ösztöne? Vagy az, hogy az adott terület esetleg közterület, kevesebb erőforrás jut annak mintakert-szerű tisztán tartására, így nem annyira ápolt és gondozott és ezért nem lesz feltűnő az a sörös doboz az árokban? Valószínűleg ez is egy olyan tényező, ami miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy évben csak egyszer ünnepeljük a Föld napját.

De tényleg csak a Földről van szó?

Néhány éve született egy képregény, amiben az ember felkeresi Gaiát, a Földanyát, hogy bocsánatért esedezzen, amiért tönkretette a természetet. A képregény csattanója az alábbi tényezők alapján ébreszti rá az embert, hogy ő valójában nem a természetet tette tönkre:

  • A kb. 4,5 milliárd éve kialakult Föld bolygón kb. 3,5 milliárd éve van élet. Természetről is nagyjából ilyen idő távlatban van értelme beszélni. Tehát még egyszer, kb. 3 500 000 000 éve.
  • Az anatómiailag modern ember ezzel szemben kb. 315 000 évvel ezelőtt alakult ki.
  • A modern ember ipari forradalmának kezdete óta pedig – amit a mai tudomány előszeretettel köt össze az ember általi környezetszennyezés első lépésének – alig telt el 300 év.

A fenti számok alapján elmondható, hogy az embernek a Földéből egy százalékban is nehezen kifejezhető időszelet jut csak. Igencsak egoista dolog tehát azt képzelni, hogy a Földet az ember kapta és hogy majd az ő ténykedése magát a Földet teszi majd tönkre. Holott elég egyértelmű, hogy ha nem változtatunk az életvitelünkön, akkor

saját magunkat irtjuk ki.

Nem utolsó sorban pedig a gyermekeink sorsát nehezítjük meg úgy, hogy ők talán már nem lesznek képesek olyan életet élni, mint amilyet mi éltünk.

De ha ez még nem lenne elég hatásos, hallgassuk meg a Julia Roberts szinkronjával késztített 2 perces összeállítást, majd próbáljuk meg magunkban megválaszolni a zárszóként elhangzó kérdést:

Vajon készek vagyunk fejlődni?

A józanító pofon

Az utóbbi hónapban számtalan tanulmány és cikk született arról, hogy amit a környezetvédelemért tüntető diákok és aktivisták éveken át nem tudtak elérni, azt egy vírus pár hónap leforgása alatt elintézte. Érdemes csak egy pillantást vetni az Európai Űrügynökség néhány napja publikált összehasonlító térképére:

Nitrogén dioxid koncentrációja Európa fölött (fotó: KNMI/ESA)

Ez persze óriási áldozattal járt: rengetegen kényszerültek felhagyni az addigi tevékenységükkel, elvesztették az állásukat vagy új munka után kellett nézniük, ami jócskán kibillenthette őket az addigi egzisztenciájukból. Vajon azok a szerencsések, akik megtehetik, hogy változtassanak, azoknak hol kellene engedniük a megszokásaikból és a kényelmükből ahhoz, hogy enyhítsék azon embertársaik fájdalmát, akik az addigi életvitelük teljes feladásával fizettek a Föld napjáért emberiség jövőjéért?

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Vízszünet és közkútleszerelés Tinnyén?

Amikor egy gazdasági megfontolásból elrendelt rutinfeladat közben műszaki gondok lépnek fel, és erről sem a megrendelő, sem a szolgáltató nem tehet.

2023.07.16. 10:11

Tegnap óta harmadfokú hőségriasztás van érvényben

8 megyében tűzgyújtási tilalmat is elrendeltek

2023.07.16. 08:39

Szerdától másodfokú hőségriasztás

Péntek éjfélig

2023.06.20. 20:18

Önkormányzati hírösszefoglaló

Ma még elérhető a tüdőszűrés Tinnyén. Kormányablakbusz érkezik a faluba. Helyi szociális alapellátásokat biztosító intézmény alakul.

2023.05.05. 08:55

Vízhiány Tinnyén 01.19-én!

Néhány utca lesz érintve csütörtökön a délelőtti órákban

2023.01.16. 13:38

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

Elektromos kerekesszékek és mopedek, valamint oxigén koncentrátorok révén lehetünk jogosultak

2022.08.10. 11:38

Ne lepődjön meg, ha a láncfűrészek majd egyre hangosabban zúgnak Tinnye körül! (frissítve)

A csütörtöki kormányrendelet szerint már a Natura 2000 minősítés sem védi az erdő fáit a tűzifává válástól

2022.08.06. 13:12

A Pilisi Parkerdő is a lakosság segítségét kéri

A kánikula okozta történelmi szárazság és a fokozott tűzveszély miatt

2022.07.24. 15:32

Vízhiány kockázata miatt fordul a fogyasztókhoz a DMRV Zrt.

Több Pest megyei település lakóját kérik együttműködésre

2022.07.19. 21:50

Ismét harmadfokú hőségriasztást rendeltek el

Ezúttal szombat éjfélig

2022.07.19. 20:43

Vízhiánnyal tetézve folytatódik a harmadfokú hőségriasztás

Ezúttal jövő hétfő éjfélig

2022.06.30. 21:16

Harmadfokú hőségriasztás

Országosan, mától csütörtök éjfélig

2022.06.27. 11:39

Tüdőszűrés 2022.04.28-29.

2022.04.27. 08:02

Közösségi nagytakarítás a Föld napja alkalmából

Az április bolondosan kezdődött, ezért holnap lesz megrendezve a közösségi szemétszedés

2022.04.22. 17:15

Közösségi nagytakarítás új időpontban

A múlt hétvégére tervezett esemény most szombaton lesz megrendezve

2022.04.07. 09:49

Közösségi nagytakarításra hív a tinnyei önkormányzat

Április 2-án, szombaton délelőtt 9-kor

2022.03.30. 10:56

Elektromos és elektronikai hulladékbegyűjtő akció

Pilisjászfalun, a Dózsa György Általános Iskolában

2022.03.30. 10:11

Felhívás partnerségi egyeztetésre

Az 1924-1935 hrsz. alatti területekre vonatkozóan. Határidő: március 4. (péntek).

2022.02.28. 12:30

Önkormányzati képviselő-testületi ülés ELHALASZTVA

De hivatalosan az is csak ma reggel derült ki, hogy eredetileg ma délután lett volna az ülés

2021.12.15. 11:43

Elektromos és elektronikai hulladékbegyűjtő akció

Pilisjászfalun

2021.12.08. 07:43

Megkezdte a rajzást diófáink legveszedelmesebb károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy visszaszorítására a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges.

2021.08.02. 17:09

Újabb lehetőség ingyenes online informatikai oktatásra

A tavaly lezajlott Újratervezés Program idén ismét elérhető

2021.07.29. 16:28

Újra hőségriadó!

Harmadfokú. Péntek éjfélig.

2021.07.27. 08:39

Települési szintű pályázat háziállataink oltására, csipeztetésére és ivartalanítására

Jelentkezzen Ön is! Ha nyerünk, kedvenceink kezelése térítésmentes lesz.

2021.07.06. 09:01

I. fokozatú vízkorlátozás a DMRV Zrt. szolgáltatási területén

Egy ideig ne városi vízzel locsoljunk és medencéinket se abból töltsünk fel!

2021.06.26. 17:58

Tüdőszűrés

Tinnyén a Kossuth Lajos Művelődési Házban május 21-től 31-ig

2021.05.20. 10:53

Koronavírusról gyerekeknek

A színes képeskönyv ingyenesen letölthető

2021.04.19. 10:09