NASA – Űrtrón/Holdklotyó kihívás

Az amerikai űrkutatási hivatal ötleteket vár – és díjaz!

2020.06.29. 20:50, Czuczor Szabolcs

Forrás: www.herox.com a qubit.hu által. Címkék: Színes hírek

Gyermekkorunkban bizonyára sokan álmodtunk arról, milyen fantasztikus lehet űrhajósnak lenni. Immáron bő fél évszázada látogatjuk a súlytalanság világát, de nem is gondolnánk, hogy amit mi, „Földhöz ragadt” ábrándozók hihetetlen egyszerűséggel végzünk el naponta akár több alkalommal is – az egyszerűség kedvéért nevezzük ezt most I. számú és II. számú tevékenységnek –, az az űrhajósoknak máig komoly kihívást jelent. E kihívás leküzdésében, illetve megkönnyítésében kéri most a NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) a Te segítségedet:

Tervezz űrvécét!

A pályázat apropója az, hogy 2024-ben a NASA újra embert tervez küldeni a Holdra, hogy ott egyfelől megalapozzák a tartósabb jelenlétet, másfelől felkészüljenek egy nagyobb ugrásra, a Marsra történő utazásra. Az égitestekig tartó út mikrogravitációs környezetben (súlytalanságban), az égitesteken való tartózkodás pedig a földi tömegvonzás töredékében történik majd (a tárgyak súlya a Holdon kb. hatoda, a Marson kevesebb mint fele a Földön mérhetőhez képest), így egyik környezetben sem biztosított az angol vécék általunk megszokott kényelme. A jelenlegi módszer azonban – ahogy az az alábbi videóból is kikövetkeztethető – kényelmetlen, körülményes és meglehetősen idejét múlt:

Suni Williams asztronauta 2013-ban bemutatja az űrállomás tolaettjét, miközben választ ad a kérdésre, „Hogyan pottyantasz az űrben?” A válasz ezúttal nem 42.

Az űrhivatal két kategóriában hirdette meg kihívást:

  • Technikai kategória – felnőtteknek,
  • Junior kategória – 18 év alatti fiataloknak.

A kihívás összdíjazása 35 ezer dollár (11 millió forint), a jelentkezési határidő 2020. augusztus 17. A pályamunkákban specifikált eszköznek az alábbi feltételeknek kell eleget tennie:

  • Mikrogravitációs és holdi gravitációs környezetben is képes a feladatát ellátni,
  • nem lehet nezebb 15 kg-nál,
  • nem lehet nagyobb 0,12 m³-nél,
  • teljesítmény felvétele kevesebb 70 W-nál,
  • halkabb egy fürdőszobai ventilátornál (zajszintje alacsonyabb 60 dB-nél),
  • 150…195 cm-es testmagasságú, valamint 48…131 kg-os testsúlyú nők és férfiak számára egyaránt könnyű a használata.

További részletek és jelentkezés a https://www.herox.com/LunarLoo honlapon.

Címlapkép: Thomas Malyska, Pixabay

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel: