Page header
 Főoldal 6 nap múlva:  Kommunális 13 nap múlva:  Kommunális,  Szelektív

NASA – Űrtrón/Holdklotyó kihívás

Az amerikai űrkutatási hivatal ötleteket vár – és díjaz!

2020.06.29. 20:50, Czuczor Szabolcs

Forrás: www.herox.com a qubit.hu által. Címkék: Színes hírek

Gyermekkorunkban bizonyára sokan álmodtunk arról, milyen fantasztikus lehet űrhajósnak lenni. Immáron bő fél évszázada látogatjuk a súlytalanság világát, de nem is gondolnánk, hogy amit mi, „Földhöz ragadt” ábrándozók hihetetlen egyszerűséggel végzünk el naponta akár több alkalommal is – az egyszerűség kedvéért nevezzük ezt most I. számú és II. számú tevékenységnek –, az az űrhajósoknak máig komoly kihívást jelent. E kihívás leküzdésében, illetve megkönnyítésében kéri most a NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) a Te segítségedet:

Tervezz űrvécét!

A pályázat apropója az, hogy 2024-ben a NASA újra embert tervez küldeni a Holdra, hogy ott egyfelől megalapozzák a tartósabb jelenlétet, másfelől felkészüljenek egy nagyobb ugrásra, a Marsra történő utazásra. Az égitestekig tartó út mikrogravitációs környezetben (súlytalanságban), az égitesteken való tartózkodás pedig a földi tömegvonzás töredékében történik majd (a tárgyak súlya a Holdon kb. hatoda, a Marson kevesebb mint fele a Földön mérhetőhez képest), így egyik környezetben sem biztosított az angol vécék általunk megszokott kényelme. A jelenlegi módszer azonban – ahogy az az alábbi videóból is kikövetkeztethető – kényelmetlen, körülményes és meglehetősen idejét múlt:

Suni Williams asztronauta 2013-ban bemutatja az űrállomás tolaettjét, miközben választ ad a kérdésre, „Hogyan pottyantasz az űrben?” A válasz ezúttal nem 42.

Az űrhivatal két kategóriában hirdette meg kihívást:

  • Technikai kategória – felnőtteknek,
  • Junior kategória – 18 év alatti fiataloknak.

A kihívás összdíjazása 35 ezer dollár (11 millió forint), a jelentkezési határidő 2020. augusztus 17. A pályamunkákban specifikált eszköznek az alábbi feltételeknek kell eleget tennie:

  • Mikrogravitációs és holdi gravitációs környezetben is képes a feladatát ellátni,
  • nem lehet nezebb 15 kg-nál,
  • nem lehet nagyobb 0,12 m³-nél,
  • teljesítmény felvétele kevesebb 70 W-nál,
  • halkabb egy fürdőszobai ventilátornál (zajszintje alacsonyabb 60 dB-nél),
  • 150…195 cm-es testmagasságú, valamint 48…131 kg-os testsúlyú nők és férfiak számára egyaránt könnyű a használata.

További részletek és jelentkezés a https://www.herox.com/LunarLoo honlapon.

Címlapkép: Thomas Malyska, Pixabay

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő