A NEOWISE üstökös még Tinnyéről is látható (Frissítve)

Már ha jó a szemed, nincs közvilágítás és nem felhős az ég

2020.07.15. 22:33, Czuczor Szabolcs

Címkék: Színes hírek Környezet

Az elmúlt néhány nap attól volt hangos, hogy sok-sok év után – és valószínűleg sok-sok évig – újra szabad szemmel látható üstököst szemlélhetünk az égbolton. A C/2020 F3 NEOWISE nevű üstökös a hónap elejétől pár nappal ezelőttig kora hajnalban volt megfigyelhető, mától viszont már inkább késő esti órákban lehet figyelemmel kísérni, sajnos egyre gyengébb fényerővel. Miután nagy nehezen megtaláltam az égitestet, az alábbi fényképet 4 másodperces záridővel készítettem Tinnyei házunk teraszáról É-ÉNy-i irányban kb. 15–20° magasságban. Tudományos részletek a Csillagvizsgáló blog vonatkozó bejegyzésében olvashatunk.

Frissítés 2020.07.16. 9:06-kor (+1 kép a cikk végén)

Az üstökös égi elhelyezkedéséről a cikk megjelenésekor kb. 10°-os magasságot írtam, azonban ez inkább éjjel 23:00 óra körüli időpontban érvényes, a hivatkozott blog is erről ír. A felvételt azonban ennél korábban, este 22 óra után néhány perccel készítettem, amikor az üstökös ennél magasabban helyezkedett még el, a horizont fölött kb. 15–20°-ra. Annak, hogy órák alatt ez az égitest is „lenyugszik” és követve a Napot idővel elbújuk a horizont alatt, az a magyarázata, hogy a Föld forog a tengelye körül.

A Csillagvizsgáló blogon közölt, a NEOWISE pozícióját napokra lebontó ábra azonban azt mondja, hogy ahogy telnek a napok, a Földről mért pozíciója – ugyanabban az időben – egyre magasabban és egyre nyugatabbra lesz. Ez azért van, mert maga az üstökös is halad a saját pályáján. Így míg tegnap még a Göncölszekér „előtt” volt látható, pár napon belül bekerül „alá”, végül nyugati irányban azt is elhagyja. Ekkor azonban szabad szemmel már nem lesz könnyen észrevehető, mert a Napfény általi megvilágítottsága a nagyobb távolsága miatt még tovább csökken.

Az üstökösökről további érdekességek a Wikipédia vonatkozó cikkében olvasható.

A C/2020 F3 NEOWISE nevű üstökös Tinnyéről 2020. július 15-én 22:12 perckor 4 másodperces záridővel fényképezve, és a képet utólag felerősítve (fotó: Czuczor Szabolcs)

A fenti kép ennek a kivágása. Viszonyításképpen a kép alján látható kémény elem kb. 40 méterre lehet tőlem. Az üstökös csóvája kinyújtott karral mérve kb. egy hüvelykujjnyi hosszúságú. (fotó: Czuczor Szabolcs)

Frissítés: Erősebben utánhúzott (túlexponált) és némileg zajszűrt kép egy kisebb látószögű (nagyobb zoom faktorú) objektívvel készített felvételről. A kép alsó felében egy éppen takarni készülő felhő látható. (fotó: Czuczor Szabolcs)

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel: