Főoldal Ma:  Kommunális,  Szelektív 3 nap múlva:  Lapzárta 23.

Nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok

Jön az adóellenőrzés, de ajánlunk 10 módszert is a hosszabb távú együttműködésre és a kommunikáció hiányának feloldására. Jó hír, hogy ezekből néhány már Tinnyén is megvalósult.

2020.12.08. 08:18, Czuczor Szabolcs

Forrás: k.blog.hu Címkék: Közélet Közérdekű

Az év végéhez közeledve több önkormányzat a helyi adók emelésével tervezte a 2020-as év csapásaként elkönyvelt koronavírus járvány okozta gazdasági mínuszokat kompenzálni, a kormány azonban ezt egy rendelettel kerek-perec megtiltotta, mondván, hogy ha már válság, akkor senki ne akarjon többet fizettetni az emberekkel. Sokan fellélegeztek, mert így 2021-ben is legfeljebb olyan mértékű adót kell csak befizetniük, mint idén. Az önkormányzatok azonban komoly gondba kerültek, hiszen az veszélyhelyzet miatti elvonások már eddig is szűkítették a kasszájukat, ezt pedig most jövőre nem fogják tudni miből pótolni. Tinnyén is hiába született meg az új 2021-es adórendelet, a jelenlegi adószabályoknak Krix Lajos polgármester által az önkormányzati Facebook oldalán elodázhatatlannak nevezett felülvizsgálata most egy ideig mégsem lehet hatályos.

Egyik szemünk sír, a másik nevet – mondhatnánk, hiszen míg kisemberként valóban jó hír, hogy nem kell jövőre több adót fizetnünk, tudomásul kell vennünk, hogy a falu is pénzből működik. Ha pedig nincs pénz, félő, hogy idővel a közszolgáltatások sem fognak. Legalábbis erre enged következtetni a polgármester úr Facebook-on tett bejegyzése. E szerint ugyanis azért van szükség a bevételek 2021-es növelésére, „hogy fenntartsuk a költségvetés egyensúlyát, lehetőséget biztosítsunk a településünk előtt álló fejlesztések megvalósításához.”

A patthelyzet feloldása

A cél nyilván az, hogy az önkormányzat a jelenlegi elvonásokkal csökkentetthez képest valamelyest több pénzhez jusson. Erre több eszköz is rendelkezésére áll. Legelőször is az adófizetői morálon és a tartozások behajtásán kell javítania (vö. Körtvélyes 18. (2020/11) lapszámának 13. oldalán idézett, valamint a 2020.10.28-ai képviselő-testületi ülés II. részében 2:02 órától visszahallgatható jegyzői állásfoglalással). Ezzel a helyi adók emelése nélkül is komoly veszteségeket spórolhat meg a falu, és tegnap délután már

be is jelentette a jövő nyár végéig tervezett adóellenőrzést.

Szigorú, de sajnos szükséges lépés.

Opció lehet még a hitelfelvétel (ami azonban adósságba húzhatja a falut, a terheit pedig végső soron ugyanúgy mi nyögnénk), vagy a felhívás önkéntes lakossági hozzájárulásra. Igaz, ez utóbbi is a lakosok erőforrásaira alapoz, de itt nem csak az anyagi javak játszanak, az eljárás kommunikációja viszont mindenképpen pozitívabb kicsengésű.

Humánusabb lépések hosszabb távra

Ha a hivatal szorosan együttműködik a lakossággal és szövetségesként tekint a helyi gazdasági és civil társadalom résztvevőire (pl. vállalkozók, egyesületek, önkéntesek), azzal ugyanúgy fenntarthatja működőképességét, mint az emberek szemében sokkal kevésbé szimpatikus adóemeléssel vagy hitelfelvétellel. A K-Monitor össze is állított erről egy 29 oldalas kiadványt, ami Közös platformon címmel 10 fejezetben vizsgálja a koronavírus-válság ellen irányuló helyi közösségi megoldásokat. Ezek többsége Tinnye szempontjából is nagyon fontos és aktuális témák. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

  • Tinnyének van még némi elmaradása az idei lakossági fórumok, illetve közmeghallgatások terén, és ahogy az az októberi KT ülésen is elhangzott (II. rész, 2:00 órától) ennek a veszélyhelyzettel harmonizált megszervezése komoly fejtörést okoz a faluvezetésnek. Nyilván nem csak mi vagyunk ebben a helyzetben, ezért a kiadvány az online térbe helyezett lakossági fórumok lehetőségére is ad javaslatot.
  • A részvételi demokrácia érvényesülésének egyik nagyon fontos része a lakosság rendszeres tájékoztatása, valamint a lakossági véleménynyilvánítás befogadása és számításba vétele, amit lehet online vagy akár papír alapú kérdőívek formájában is realizálni. Szerencsére az elmúlt időszakban láthattunk már példát képviselői és civil kezdeményezésű közvélemény kutatásra, azonban bőven volna még e téren hova fejlődnünk. Más kérdés, hogy az ezt megelőző tájékoztatás is történhetne az SZMSZ-ünkben (1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendelet 2. § b) pont) előírt helyben szokásos módon (vagy akár az ingyen meglovagolható, minden tinnyei háztartásba eljutó helyi sajtó révén), ahelyett, hogy a csak a Facebook oldalunkon posztolgatunk online követőinknek.
  • A kiadvány által bemutatott részvételi költségvetés gyakorlata is idegen lehet Tinnye számára, amíg a polgármester azt vallja, hogy kizárólag

    a megválasztott képviselők útján legyen a lakosságnak kontrollja és beleszólása a rendeletalkotási folyamatba.

    Be kellene végre látni, hogy egyetlen polgármester még hat képviselő és a jegyző társaságában is sokkal kevésbé kreatív, mint ha meghallgatná ezervalahányszáz lakos véleményét.

  • A közösségi finanszírozásra ugyanakkor már láttunk remek példákat, elég csak feleleveníteni a Makkfa-ligetben épült gyaloghidat (lásd Körtvélyes 18. (2020/11) lapszámának 2. oldalát) vagy a foci pálya mellett felállított karácsonyfát. Jó az irány, de ennél sokkal több mindenre volna lehetőség, ha pl. a helyi képviselők követnék Perbál, Úny és Pilisjászfalu példáját, ami által a ciklus végére akár 22 millió forinttal is több maradhatna a falu kasszájában.
  • A kiadvány által nemzetközi példákkal is illusztrált helyi gazdaságfejlesztési szándék is érezhetőbb lenne, ha pl. a Bajcsy-Zsilinszky utcában nem lenne tilos a párhuzamos parkolás. Azáltal ugyanis a helyi és átutazó vásárlók könnyebben tudnának megállni az üzletek előtt, több lenne a bevétel, több lenne a befizetett adó… sőt, akár még több üzlet is nyílna, több munkahely teremtődne, többen dolgoznának helyben. Erre is ad javaslatot a Körtvélyes 18. (2020/11) lapszáma a 10. oldalon, ráadásul ez a közúti forgalom csillapítására is jótékonyan hatna.

Különös egybeesés, hogy mind a lakossági véleménynyilvánításról, mind pedig a közösségi finanszírozású fejlesztések lehetőségéről mi is épp a legutóbbi Körtvélyes utolsó lapján kérdeztük meg a tinnyeieket:

Kérdőív a Körtvélyes 18. (2020/11) számának utolsó lapján (fotó: Czuczor Szabolcs)

Ezzel kapcsolatban továbbra is várjuk kedves Olvasóink visszajelzését.

A kiadvány készítői mellett elemzők is egyetértenek abban, hogy az önkormányzatoknak óriási előnyük a kormányzattal és az államigazgatással szemben, hogy közvetlenebb a kapcsolatuk a lakosokkal. Ha pedig ez a kapocs erősödni is tud, akkor a válság okozta gazdasági mélyponton való túllendülés sokkal könnyebb volna nemcsak a települések, de azok lakói számára is.

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSSem használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú bankszámlájára „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Továbbiak a témákban:

Felújítják a 10-es út pilisvörösvári szakaszát

Forgalomkorlátozás, félpályás lezárás, várakozási tilalom majd' két hétig

2021.09.20. 11:08

Csoportos kéményellenőrzés – 2. kör

2021-ben 14 címen már túl vagyunk. Van még igény összefogásra?

2021.09.20. 10:37

Meghívó Tinnye és Pilisjászfalu Közös Önkormányzatának képviselő-testületi ülésére

2021. szeptember 28. (kedd), 17:30 órára a hivatal tanácstermébe

2021.09.15. 07:33

Újra közösségi szervezésű kéményellenőrzésre hívjuk fel a helyi vállalkozók figyelmét

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is összefogással igyekszünk jó ajánlatot kérni

2021.09.07. 09:26

Videó a tinnyei képviselő-testület rendkívüli üléséről: 2021.08.27. 8:00

A tartalomból: szociális tűzifa, adótartozás telekért, M100 környezetvédelmi vizsgálata, tinnyei fociklub

2021.08.29. 14:12

Megkezdte a rajzást diófáink legveszedelmesebb károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy visszaszorítására a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges.

2021.08.02. 17:09

Újabb lehetőség ingyenes online informatikai oktatásra

A tavaly lezajlott Újratervezés Program idén ismét elérhető

2021.07.29. 16:28

Újra hőségriadó!

Harmadfokú. Péntek éjfélig.

2021.07.27. 08:39

Települési szintű pályázat háziállataink oltására, csipeztetésére és ivartalanítására

Jelentkezzen Ön is! Ha nyerünk, kedvenceink kezelése térítésmentes lesz.

2021.07.06. 09:01

Videó a tinnyei képviselő-testület üléséről: 2021.06.30. 16:00

A tartalomból: pandémia, M100, kommunikáció felelőssége, telekeladások, térfigyelő kamerák, súlykorlátozáshoz kötött behajtás, civil szervezetek támogatása, augusztus 20., települési feladatlista…

2021.07.01. 23:34

I. fokozatú vízkorlátozás a DMRV Zrt. szolgáltatási területén

Egy ideig ne városi vízzel locsoljunk és medencéinket se abból töltsünk fel!

2021.06.26. 17:58

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. június 30. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2021.06.24. 09:22

Meghívó lakossági tájékoztatóra

2021. június 18-án, pénteken este 18:00-tól a Kossuth Lajos Általános Iskola udvarán

2021.06.12. 13:37

Tudja Ön, mi lett az előző javaslatával?

Vajon elfogadta vagy elutasította az önkormányzat? Itt ellenőrizheti.

2021.05.24. 10:00

Tüdőszűrés

Tinnyén a Kossuth Lajos Művelődési Házban május 21-től 31-ig

2021.05.20. 10:53

Véleménye van az M100-as településrendezési eszközökbe illesztéséről?

Írja meg észrevételeit a főépítésznek! Két hete van rá. Tavaly már megírta? Az nem számít.

2021.05.13. 17:05

Koronavírusról gyerekeknek

A színes képeskönyv ingyenesen letölthető

2021.04.19. 10:09

COVID-19 vakcina információ

Dr. Répási Ildikótól

2021.04.09. 17:45

Digitális vs. otthoni tanulás

Kreatív pályázat iskolásoknak

2021.04.06. 08:27

A csalóknak a vírusveszély sem szent

Vagy tényleg kaptam 3,5 millió Eurónyi adományt? (Nem.)

2021.03.06. 11:54

Maradj otthon! – A harmadik hullám

Egy év után újra

2021.03.06. 11:08

Szippantóst keres?

Keressünk együtt! Közösen olcsóbb lehet.

2021.03.03. 07:14

Veszettség elleni eboltás akció!

Tinnyén, 2021. március 5-én, pénteken

2021.02.26. 13:13

Fiúk-Lányok! Alkossatok tudományos innovációs csapatot!

És javasoljatok megoldást olyan problémára, ami legalább 1000 embert érint!

2021.02.26. 12:34

Vigyázat! Adathalászok támadnak az OTP nevében.

Mutatjuk, mi a trükkjük és hogyan lehet őket leleplezni.

2021.02.18. 17:27

Ne lepődjön meg, ha éjjelente puskadörrenést hall Tinnyén!

Májusig vadelejtési időszak van lakott területen belül

2021.02.16. 16:26

Tervezzünk közösen agglomerációs vasúti közlekedést!

Kezdjük a munkát a Budapesti Fejlesztési Központ kérdőívével!

2021.02.10. 18:49