Page header
 Főoldal Ma:  Üveg 4 nap múlva:  Kommunális,  Szelektív

Nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok

Jön az adóellenőrzés, de ajánlunk 10 módszert is a hosszabb távú együttműködésre és a kommunikáció hiányának feloldására. Jó hír, hogy ezekből néhány már Tinnyén is megvalósult.

2020.12.08. 08:18, Czuczor Szabolcs

Forrás: k.blog.hu Címkék: Közélet Közérdekű

Az év végéhez közeledve több önkormányzat a helyi adók emelésével tervezte a 2020-as év csapásaként elkönyvelt koronavírus járvány okozta gazdasági mínuszokat kompenzálni, a kormány azonban ezt egy rendelettel kerek-perec megtiltotta, mondván, hogy ha már válság, akkor senki ne akarjon többet fizettetni az emberekkel. Sokan fellélegeztek, mert így 2021-ben is legfeljebb olyan mértékű adót kell csak befizetniük, mint idén. Az önkormányzatok azonban komoly gondba kerültek, hiszen az veszélyhelyzet miatti elvonások már eddig is szűkítették a kasszájukat, ezt pedig most jövőre nem fogják tudni miből pótolni. Tinnyén is hiába született meg az új 2021-es adórendelet, a jelenlegi adószabályoknak Krix Lajos polgármester által az önkormányzati Facebook oldalán elodázhatatlannak nevezett felülvizsgálata most egy ideig mégsem lehet hatályos.

Egyik szemünk sír, a másik nevet – mondhatnánk, hiszen míg kisemberként valóban jó hír, hogy nem kell jövőre több adót fizetnünk, tudomásul kell vennünk, hogy a falu is pénzből működik. Ha pedig nincs pénz, félő, hogy idővel a közszolgáltatások sem fognak. Legalábbis erre enged következtetni a polgármester úr Facebook-on tett bejegyzése. E szerint ugyanis azért van szükség a bevételek 2021-es növelésére, „hogy fenntartsuk a költségvetés egyensúlyát, lehetőséget biztosítsunk a településünk előtt álló fejlesztések megvalósításához.”

A patthelyzet feloldása

A cél nyilván az, hogy az önkormányzat a jelenlegi elvonásokkal csökkentetthez képest valamelyest több pénzhez jusson. Erre több eszköz is rendelkezésére áll. Legelőször is az adófizetői morálon és a tartozások behajtásán kell javítania (vö. Körtvélyes 18. (2020/11) lapszámának 13. oldalán idézett, valamint a 2020.10.28-ai képviselő-testületi ülés II. részében 2:02 órától visszahallgatható jegyzői állásfoglalással). Ezzel a helyi adók emelése nélkül is komoly veszteségeket spórolhat meg a falu, és tegnap délután már

be is jelentette a jövő nyár végéig tervezett adóellenőrzést.

Szigorú, de sajnos szükséges lépés.

Opció lehet még a hitelfelvétel (ami azonban adósságba húzhatja a falut, a terheit pedig végső soron ugyanúgy mi nyögnénk), vagy a felhívás önkéntes lakossági hozzájárulásra. Igaz, ez utóbbi is a lakosok erőforrásaira alapoz, de itt nem csak az anyagi javak játszanak, az eljárás kommunikációja viszont mindenképpen pozitívabb kicsengésű.

Humánusabb lépések hosszabb távra

Ha a hivatal szorosan együttműködik a lakossággal és szövetségesként tekint a helyi gazdasági és civil társadalom résztvevőire (pl. vállalkozók, egyesületek, önkéntesek), azzal ugyanúgy fenntarthatja működőképességét, mint az emberek szemében sokkal kevésbé szimpatikus adóemeléssel vagy hitelfelvétellel. A K-Monitor össze is állított erről egy 29 oldalas kiadványt, ami Közös platformon címmel 10 fejezetben vizsgálja a koronavírus-válság ellen irányuló helyi közösségi megoldásokat. Ezek többsége Tinnye szempontjából is nagyon fontos és aktuális témák. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

  • Tinnyének van még némi elmaradása az idei lakossági fórumok, illetve közmeghallgatások terén, és ahogy az az októberi KT ülésen is elhangzott (II. rész, 2:00 órától) ennek a veszélyhelyzettel harmonizált megszervezése komoly fejtörést okoz a faluvezetésnek. Nyilván nem csak mi vagyunk ebben a helyzetben, ezért a kiadvány az online térbe helyezett lakossági fórumok lehetőségére is ad javaslatot.
  • A részvételi demokrácia érvényesülésének egyik nagyon fontos része a lakosság rendszeres tájékoztatása, valamint a lakossági véleménynyilvánítás befogadása és számításba vétele, amit lehet online vagy akár papír alapú kérdőívek formájában is realizálni. Szerencsére az elmúlt időszakban láthattunk már példát képviselői és civil kezdeményezésű közvélemény kutatásra, azonban bőven volna még e téren hova fejlődnünk. Más kérdés, hogy az ezt megelőző tájékoztatás is történhetne az SZMSZ-ünkben (1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendelet 2. § b) pont) előírt helyben szokásos módon (vagy akár az ingyen meglovagolható, minden tinnyei háztartásba eljutó helyi sajtó révén), ahelyett, hogy a csak a Facebook oldalunkon posztolgatunk online követőinknek.
  • A kiadvány által bemutatott részvételi költségvetés gyakorlata is idegen lehet Tinnye számára, amíg a polgármester azt vallja, hogy kizárólag

    a megválasztott képviselők útján legyen a lakosságnak kontrollja és beleszólása a rendeletalkotási folyamatba.

    Be kellene végre látni, hogy egyetlen polgármester még hat képviselő és a jegyző társaságában is sokkal kevésbé kreatív, mint ha meghallgatná ezervalahányszáz lakos véleményét.

  • A közösségi finanszírozásra ugyanakkor már láttunk remek példákat, elég csak feleleveníteni a Makkfa-ligetben épült gyaloghidat (lásd Körtvélyes 18. (2020/11) lapszámának 2. oldalát) vagy a foci pálya mellett felállított karácsonyfát. Jó az irány, de ennél sokkal több mindenre volna lehetőség, ha pl. a helyi képviselők követnék Perbál, Úny és Pilisjászfalu példáját, ami által a ciklus végére akár 22 millió forinttal is több maradhatna a falu kasszájában.
  • A kiadvány által nemzetközi példákkal is illusztrált helyi gazdaságfejlesztési szándék is érezhetőbb lenne, ha pl. a Bajcsy-Zsilinszky utcában nem lenne tilos a párhuzamos parkolás. Azáltal ugyanis a helyi és átutazó vásárlók könnyebben tudnának megállni az üzletek előtt, több lenne a bevétel, több lenne a befizetett adó… sőt, akár még több üzlet is nyílna, több munkahely teremtődne, többen dolgoznának helyben. Erre is ad javaslatot a Körtvélyes 18. (2020/11) lapszáma a 10. oldalon, ráadásul ez a közúti forgalom csillapítására is jótékonyan hatna.

Különös egybeesés, hogy mind a lakossági véleménynyilvánításról, mind pedig a közösségi finanszírozású fejlesztések lehetőségéről mi is épp a legutóbbi Körtvélyes utolsó lapján kérdeztük meg a tinnyeieket:

Kérdőív a Körtvélyes 18. (2020/11) számának utolsó lapján (fotó: Czuczor Szabolcs)

Ezzel kapcsolatban továbbra is várjuk kedves Olvasóink visszajelzését.

A kiadvány készítői mellett elemzők is egyetértenek abban, hogy az önkormányzatoknak óriási előnyük a kormányzattal és az államigazgatással szemben, hogy közvetlenebb a kapcsolatuk a lakosokkal. Ha pedig ez a kapocs erősödni is tud, akkor a válság okozta gazdasági mélyponton való túllendülés sokkal könnyebb volna nemcsak a települések, de azok lakói számára is.

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSS olvasónk használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Pályázati felhívás

Civil szervezetek számára

2023.07.16. 11:27

Tegnap óta harmadfokú hőségriasztás van érvényben

8 megyében tűzgyújtási tilalmat is elrendeltek

2023.07.16. 08:39

Szerdától másodfokú hőségriasztás

Péntek éjfélig

2023.06.20. 20:18

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. május 18. (csütörtök), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.05.16. 13:03

Gyereknap 2023. május 21.

Május utolsó előtti vasárnapján, délután, a Pohl udvarban

2023.05.16. 12:49

Önkormányzati hírösszefoglaló

Ma még elérhető a tüdőszűrés Tinnyén. Kormányablakbusz érkezik a faluba. Helyi szociális alapellátásokat biztosító intézmény alakul.

2023.05.05. 08:55

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. április 24. (hétfő), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.04.22. 08:20

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. április 6. (csütörtök), 17 órára a hivatal tanácstermébe

2023.04.05. 16:54

Önkormányzati hírösszefoglaló

Rajzpályázat, Gondosóra program, képviselő-testületi ülés

2023.02.22. 10:55

EdisonKids kihívás 2023-ban is

Fenntarthatóság, A jövő oktatása és Közösség kategóriákban lehet ringbe szállni összesen 6 millió forintnyi nyereményért

2023.01.22. 21:48

Meghívó közös önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2023. január 25. (szerdán) 18:00-kor

2023.01.22. 20:22

Vízhiány Tinnyén 01.19-én!

Néhány utca lesz érintve csütörtökön a délelőtti órákban

2023.01.16. 13:38

Adventi vásár Tinnyén

2022. december 17-én a Pohl-udvarban, délután 14 órától

2022.12.16. 17:22

Önkormányzati hírösszefoglaló

Könyvelési tanácsadó kerestetik, meghívó települési agrárgazdasági bizottság ülésére

2022.12.03. 14:55

Önkormányzati hírösszefoglaló

Adventi gyertyagyújtás holnap, közmeghallgatás december elején

2022.11.26. 16:58

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. november 23. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2022.11.22. 10:24

A kormányhivatal engedélyezte a Damjanich utcai útépítés első szakaszát

Egy lépéssel közelebb a szilárd burkolathoz

2022.11.16. 21:44

Önkormányzati hírösszefoglaló

Társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés szabályairól, szociális célú tűzifa támogatás, álláspályázat könyvelő munkakör betöltésére

2022.11.07. 09:13

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2022. október 26. (szerda), 16 órára a hivatal tanácstermébe

2022.10.25. 07:31

Pályázatok kicsiknek és nagyoknak

Kockák, kódolók, közép- és főiskolások, figyelem!

2022.10.15. 10:00

Változik a tinnyei képviselő-testület összetétele

Ladányi Péter lemondott, ezért új képviselő kerül a testületbe

2022.10.01. 09:40

Önkormányzati hírösszefoglaló

Barnakőszén igényfelmérés, KT ülés 2022. június 29. (szerdán): befagyasztott TOP+ pályázatok, művház részleges energetikai felmérése, rendelet a zöldterületek fenntartásáról, társadalmi egyeztetés a közösségi együttélés alapvető szabályairól, rendelet a közterületek használatáról, rendelet a partnerségi egyeztetések helyi szabályairól, lehetséges lángossütő a Pohl-udvarban, a református temető másfél milliós zöldterület-karbantartási költségei, nehézségek az önkormányzat bérbe adott ingatlanjai kapcsán, megszűnő közkutak, erdő beépítésre szánt belterületté jelölése

2022.09.25. 16:14

Önkormányzati hírösszefoglaló

Többgenerációs családok rezsi támogatása, helyi ügysegéd helyett vörösvári kormányablak vagy kormányablak busz

2022.09.13. 08:52

Olcsóbb lett a Starlink internet szolgáltatása

A beugró még mindig fájhat, de a havi díj már összemérhető a földi szolgáltatásokéval

2022.08.26. 17:36

Szent István napi ünnepség és tinnyei falunap

Főzőversennyel, játékos vetélkedővel és az elmaradhatatlan tűzijátékkal

2022.08.18. 10:48

Pufi mellény? De Lorean? 1,21 gigawatt?

Tényleg ez kell, ha ott akarok lenni egy képviselő testületi ülésen?!

2022.08.11. 08:55

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

Elektromos kerekesszékek és mopedek, valamint oxigén koncentrátorok révén lehetünk jogosultak

2022.08.10. 11:38