Page header
 Főoldal Ma:  Kommunális 2 nap múlva:  Fenyő

Nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok

Jön az adóellenőrzés, de ajánlunk 10 módszert is a hosszabb távú együttműködésre és a kommunikáció hiányának feloldására. Jó hír, hogy ezekből néhány már Tinnyén is megvalósult.

2020.12.08. 08:18, Czuczor Szabolcs

Forrás: k.blog.hu Címkék: Közélet Közérdekű

Az év végéhez közeledve több önkormányzat a helyi adók emelésével tervezte a 2020-as év csapásaként elkönyvelt koronavírus járvány okozta gazdasági mínuszokat kompenzálni, a kormány azonban ezt egy rendelettel kerek-perec megtiltotta, mondván, hogy ha már válság, akkor senki ne akarjon többet fizettetni az emberekkel. Sokan fellélegeztek, mert így 2021-ben is legfeljebb olyan mértékű adót kell csak befizetniük, mint idén. Az önkormányzatok azonban komoly gondba kerültek, hiszen az veszélyhelyzet miatti elvonások már eddig is szűkítették a kasszájukat, ezt pedig most jövőre nem fogják tudni miből pótolni. Tinnyén is hiába született meg az új 2021-es adórendelet, a jelenlegi adószabályoknak Krix Lajos polgármester által az önkormányzati Facebook oldalán elodázhatatlannak nevezett felülvizsgálata most egy ideig mégsem lehet hatályos.

Egyik szemünk sír, a másik nevet – mondhatnánk, hiszen míg kisemberként valóban jó hír, hogy nem kell jövőre több adót fizetnünk, tudomásul kell vennünk, hogy a falu is pénzből működik. Ha pedig nincs pénz, félő, hogy idővel a közszolgáltatások sem fognak. Legalábbis erre enged következtetni a polgármester úr Facebook-on tett bejegyzése. E szerint ugyanis azért van szükség a bevételek 2021-es növelésére, „hogy fenntartsuk a költségvetés egyensúlyát, lehetőséget biztosítsunk a településünk előtt álló fejlesztések megvalósításához.”

A patthelyzet feloldása

A cél nyilván az, hogy az önkormányzat a jelenlegi elvonásokkal csökkentetthez képest valamelyest több pénzhez jusson. Erre több eszköz is rendelkezésére áll. Legelőször is az adófizetői morálon és a tartozások behajtásán kell javítania (vö. Körtvélyes 18. (2020/11) lapszámának 13. oldalán idézett, valamint a 2020.10.28-ai képviselő-testületi ülés II. részében 2:02 órától visszahallgatható jegyzői állásfoglalással). Ezzel a helyi adók emelése nélkül is komoly veszteségeket spórolhat meg a falu, és tegnap délután már

be is jelentette a jövő nyár végéig tervezett adóellenőrzést.

Szigorú, de sajnos szükséges lépés.

Opció lehet még a hitelfelvétel (ami azonban adósságba húzhatja a falut, a terheit pedig végső soron ugyanúgy mi nyögnénk), vagy a felhívás önkéntes lakossági hozzájárulásra. Igaz, ez utóbbi is a lakosok erőforrásaira alapoz, de itt nem csak az anyagi javak játszanak, az eljárás kommunikációja viszont mindenképpen pozitívabb kicsengésű.

Humánusabb lépések hosszabb távra

Ha a hivatal szorosan együttműködik a lakossággal és szövetségesként tekint a helyi gazdasági és civil társadalom résztvevőire (pl. vállalkozók, egyesületek, önkéntesek), azzal ugyanúgy fenntarthatja működőképességét, mint az emberek szemében sokkal kevésbé szimpatikus adóemeléssel vagy hitelfelvétellel. A K-Monitor össze is állított erről egy 29 oldalas kiadványt, ami Közös platformon címmel 10 fejezetben vizsgálja a koronavírus-válság ellen irányuló helyi közösségi megoldásokat. Ezek többsége Tinnye szempontjából is nagyon fontos és aktuális témák. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

  • Tinnyének van még némi elmaradása az idei lakossági fórumok, illetve közmeghallgatások terén, és ahogy az az októberi KT ülésen is elhangzott (II. rész, 2:00 órától) ennek a veszélyhelyzettel harmonizált megszervezése komoly fejtörést okoz a faluvezetésnek. Nyilván nem csak mi vagyunk ebben a helyzetben, ezért a kiadvány az online térbe helyezett lakossági fórumok lehetőségére is ad javaslatot.
  • A részvételi demokrácia érvényesülésének egyik nagyon fontos része a lakosság rendszeres tájékoztatása, valamint a lakossági véleménynyilvánítás befogadása és számításba vétele, amit lehet online vagy akár papír alapú kérdőívek formájában is realizálni. Szerencsére az elmúlt időszakban láthattunk már példát képviselői és civil kezdeményezésű közvélemény kutatásra, azonban bőven volna még e téren hova fejlődnünk. Más kérdés, hogy az ezt megelőző tájékoztatás is történhetne az SZMSZ-ünkben (1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendelet 2. § b) pont) előírt helyben szokásos módon (vagy akár az ingyen meglovagolható, minden tinnyei háztartásba eljutó helyi sajtó révén), ahelyett, hogy a csak a Facebook oldalunkon posztolgatunk online követőinknek.
  • A kiadvány által bemutatott részvételi költségvetés gyakorlata is idegen lehet Tinnye számára, amíg a polgármester azt vallja, hogy kizárólag

    a megválasztott képviselők útján legyen a lakosságnak kontrollja és beleszólása a rendeletalkotási folyamatba.

    Be kellene végre látni, hogy egyetlen polgármester még hat képviselő és a jegyző társaságában is sokkal kevésbé kreatív, mint ha meghallgatná ezervalahányszáz lakos véleményét.

  • A közösségi finanszírozásra ugyanakkor már láttunk remek példákat, elég csak feleleveníteni a Makkfa-ligetben épült gyaloghidat (lásd Körtvélyes 18. (2020/11) lapszámának 2. oldalát) vagy a foci pálya mellett felállított karácsonyfát. Jó az irány, de ennél sokkal több mindenre volna lehetőség, ha pl. a helyi képviselők követnék Perbál, Úny és Pilisjászfalu példáját, ami által a ciklus végére akár 22 millió forinttal is több maradhatna a falu kasszájában.
  • A kiadvány által nemzetközi példákkal is illusztrált helyi gazdaságfejlesztési szándék is érezhetőbb lenne, ha pl. a Bajcsy-Zsilinszky utcában nem lenne tilos a párhuzamos parkolás. Azáltal ugyanis a helyi és átutazó vásárlók könnyebben tudnának megállni az üzletek előtt, több lenne a bevétel, több lenne a befizetett adó… sőt, akár még több üzlet is nyílna, több munkahely teremtődne, többen dolgoznának helyben. Erre is ad javaslatot a Körtvélyes 18. (2020/11) lapszáma a 10. oldalon, ráadásul ez a közúti forgalom csillapítására is jótékonyan hatna.

Különös egybeesés, hogy mind a lakossági véleménynyilvánításról, mind pedig a közösségi finanszírozású fejlesztések lehetőségéről mi is épp a legutóbbi Körtvélyes utolsó lapján kérdeztük meg a tinnyeieket:

Kérdőív a Körtvélyes 18. (2020/11) számának utolsó lapján (fotó: Czuczor Szabolcs)

Ezzel kapcsolatban továbbra is várjuk kedves Olvasóink visszajelzését.

A kiadvány készítői mellett elemzők is egyetértenek abban, hogy az önkormányzatoknak óriási előnyük a kormányzattal és az államigazgatással szemben, hogy közvetlenebb a kapcsolatuk a lakosokkal. Ha pedig ez a kapocs erősödni is tud, akkor a válság okozta gazdasági mélyponton való túllendülés sokkal könnyebb volna nemcsak a települések, de azok lakói számára is.

Ha tetszik Önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel:

Iratkozzon fel RSS hírfolyamunkra!

Az RSS az egyik legrégebbi és legelterjedtebb technológiája a hírek elkötelezettség nélküli olvasásának. Nem kell telepítenie semmit és nem kell átadnia személyes adatait senkinek. Csak kapcsolódjon hírfolyamunkhoz és valahányszor új cikket publikálunk, személyes RSS olvasója értesíti Önt pont úgy, ahogy azt Ön kívánja.

Feliratkozás

Javasoljuk az RSSem használatát. Ingyenes.

Látogassa meg Facebook oldalunkat!

Inkább egy közösségi lény? Látogassa meg Facebook oldalunkat és kövessen minket ott. Oldalunkon a főbb cikkeinken kívül a környékbeli közösségi oldalak érdekes és releváns bejegyzéseiről is tájékozódhat. Ossza meg bejegyzéseinket ismerőseivel, beszélje meg őket más olvasókkal és élvezze a megbízható forrásból származó aktuális és érdekes híreket.

Megnézem

Értékelje munkánkat!

A Körtvélyes szerkesztőjeként végtelenül büszke vagyok arra, hogy többé-kevésbé rendszeres időközönként olyan univerzális kiadvánnyal lephetem meg Tinnye lakosságát, ami remek alapanyag papírrepülő hajtogatáshoz, alátétnek zöldség pucoláshoz, bélésnek szemetes kukába vagy gyújtósnak kandallóba.

Viszont elégedettséggel tölt el az is, amikor arról értesülök, hogy az újság valamelyik írása felkeltette olvasónk érdeklődését. Meleg szívvel gondolok azokra, akik az egész újságot elolvassák, esetleg fel is idézik valamelyik cikkét. Széles mosoly ül az arcomra, amikor valaki azzal fogad vagy keres meg, hogy szívesen adna interjút az egyik lapszámba. És végtelen hálát érzek akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy részt vállal a tinnyeiek hiteles és tényleges tájékoztatásának kihívásaiban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyi történések híre azokhoz is eljussanak, akiknek nincs internet kapcsolata vagy jobb szeretik a helyi híreket kézbe véve lapozgatni, támogassa munkánkat! Fejlesszük közösen a tinnyei kommunikációt!

Írjon nekünk!

Küldje el nekünk cikk javaslatát, olvasói levelét, helyi vagy régiós híreit, közéleti vagy személyes élménybeszámolóját, vagy adjon fel apróhirdetést!

E-mailt küldök mutasd az e-mail címet

Jelentessen meg lapunkban fizetett hirdetést vagy vállaljon részt a Körtvélyes nyomdai költségeiben és a tinnye.info online működtetésében a CZMB Bt. CIB Bank Zrt.-nél vezetett

számú „Körtvélyes támogatás” közleménnyel történő átutalással. Támogassa Ön is a független helyi újságírást!

Olvasóink nevében is köszönöm szépen.

Czuczor Szabolcs,
felelős szerkesztő

Továbbiak a témákban:

Önkormányzati képviselő-testületi ülés ELHALASZTVA

De hivatalosan az is csak ma reggel derült ki, hogy eredetileg ma délután lett volna az ülés

2021.12.15. 11:43

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. december 15. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

2021.12.08. 21:30

Elektromos és elektronikai hulladékbegyűjtő akció

Pilisjászfalun

2021.12.08. 07:43

Társadalmi egyeztetésre hív fel a tinnyei önkormányzat

Önerős útépítés tárgyában

2021.11.27. 10:15

Jövőre sem nőnek a helyi adók

Újabb kormány rendelet fogja vissza a települési adóemeléseket

2021.11.27. 09:41

Ajánlattételi felhívás

Tinnyei Közös Önkormányzati hivatal gazdálkodási, könyvelési és vezetői döntéshozatalt segítő tanácsadási szolgáltatás Tinnye és Pilisjászfalu községek önkormányzataira is kiterjedően

2021.11.20. 08:26

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Aljegyzői munkakör betöltésére

2021.11.20. 08:17

Beszámoló az M10-es út egyeztetésről

Borsó András, Pilisjászfalu alpolgármesterének tollából

2021.11.20. 06:33

Novemberi áramszünetek Tinnyén

November 18-án és 29-én várható tervezett karbantartás

2021.11.15. 12:12

Egyéni gazdaságok összeírása

2021. november 15-től december 15-ig

2021.11.15. 10:29

Álláspályázat a tinnyei közös önkormányzatnál

Közművelődési munkatárs munkakör betöltésére

2021.11.15. 08:15

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.11.04. 15:00

A tartalomból: Az e-mail mint nem írásos forma? Percenkénti szavazások futószalagon, település rendezés M100 kapcsán, belterületbe vonások és átminősítések, mi lesz a „Zöli” helyén?…

2021.11.07. 21:29

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. november 4. (csütörtök), 15 órára a hivatal tanácstermébe

2021.11.03. 08:33

Álláspályázatok a tinnyei közös önkormányzatnál

Könyvelő és műszaki ügyintéző kerestetik

2021.10.26. 10:15

Ajánlattételi felhívás „Tejház” bérleti jogáról

Ingatlan bérbeadás

2021.10.26. 08:34

Ajánlattételi felhívás

Tinnye, Damjanich utca vízelvezetése és szilárd burkolattal történő ellátása, kivitelezésre alkalmas engedélyezési terv elkészítése

2021.10.23. 10:06

Újabb részletes kérdőív az agglomerációs kerékpáros stratégia témájában

A használati szokásokon túl most a tárolás, átszállás, utaztatás is szóba kerül

2021.10.14. 11:33

Ajánlattételi felhívás üzlethelyiség bérleti jogáról

Ingatlan bérbeadás

2021.10.14. 10:35

Ajánlattételi felhívás

Szolgálati lakás felújítására

2021.10.10. 11:31

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat

Elérhető tinnyei hallgatók számára is

2021.10.09. 16:35

Magyarország 365 Fotópályázat

16 éven felüli amatőr és hivatásos fotográfusoknak

2021.10.09. 13:34

Meghívó közmeghallgatásra

2021. október 20. (szerda), 18 órára az iskola tornatermébe

2021.10.09. 12:59

Videó Tinnye Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.29. 15:00

A tartalomból: költségvetés, tejház, utcanévadás, civil pályázatok, gazdasági program, szociális tűzifa, Bursa Hungarica ösztöndíj, önerős útépítés, M100 és a tranzitforgalom…

2021.10.01. 12:12

Videó a Tinnye és Pilisjászfalu Közös Önkormányzatának képviselő-testületi üléséről: 2021.09.28. 17:30

A tartalomból: közös hivatal költségvetése, megállapodása, beszerzési szabályzatának módosítás

2021.09.30. 09:32

Meghívó önkormányzati képviselő-testületi ülésre

2021. szeptember 29. (szerda), 15 órára a hivatal tanácstermébe

2021.09.22. 15:04

Kerékpáros kertváros

Tervezzük meg közösen az agglomeráció kerékpáros stratégiáját!

2021.09.21. 07:39

Felújítják a 10-es út pilisvörösvári szakaszát

Forgalomkorlátozás, félpályás lezárás, várakozási tilalom majd' két hétig

2021.09.20. 11:08